Güncelleme Tarihi:
Ülke tarihinin en ağır ekonomik krizinin yaşandığı Sri Lanka’da halk, başkanlık konutunu bastı. Dün Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın resmi konutu önünde toplanan binlerce kişilik öfkeli kalabalık, sıkı korunan saraya girmeyi başardı. Devlet Başkanı Rajapaksa’nın, korumaları tarafından konuttan kaçırılarak bilinmeyen bir yere götürüldüğü belirtildi. Sri Lanka hükümet sözcüsü Devlet Başkanı’nın nerede olduğunu bilmediğini söylerken, yurtdışına kaçmış olabileceğine dair söylentiler yayıldı.
BAŞBAKANLIK KONUTUNU YAKTILAR
Saraya giren gruptakilerin binanın içinde dolaştığı, hatta bahçedeki yüzme havuzuna girerek eğlendiği görüldü. Binaya baskın sırasında yaşanan arbedede 2’si polis en az 55 kişi yaralandı. Akşam saatlerinde ise Başbakanlık Konutu’nun etrafında toplanan kalabalık, binayı ateşe verdi. Başbakan Ranil Wickremesinghe ve ailesinin olaylar başlamadan güvenli bir bölgeye götürüldüğü açıklandı. Protestoların çığ gibi büyümesinin ardından hem Devlet Başkanı Rajapaksa hem de Başbakan Wichremesinghe’den istifa açıklamaları geldi.
İSTİFA AÇIKLAMALARI
Parlamento Sözcüsü, Devlet Başkanı Rajapaksa’nın 13 Temmuz’da istifa etme kararı aldığını bildirirken, geçen mayısta başbakanlık koltuğuna oturan Ranil Wickremesinghe tüm siyasi partilerin katılacağı bir hükümetin kurulması için istifa etmeye hazır olduğunu söyledi. Wickremesinghe’nin Başkan Rajapaksa’ya istifasını henüz resmi olarak sunmadığı belirtildi.
ÜLKE İFLAS ETTİ
22 milyon nüfuslu Güney Asya ülkesi Sri Lanka’da petrol ve temel gıda ürünleri tükenirken, hükümet ülkenin resmen iflas ettiğini, dış borç ödemelerinin yapılamadığını duyurdu. Ülkede, benzin yokluğundan çalışma günleri dörde düşürülmüş, toplu taşıma ve ambulans gibi zorunlu taşıtlar hariç benzin satışı yasaklanmıştı. Halk, yaklaşık 20 yıldır hükümetin çeşitli kademelerinde görev alan Rajapaksa’yı yolsuzluk ve kötü yönetimle suçluyor.