Güncelleme Tarihi:
Ekonomik kriz içindeki Güney Asya’nın ada ülkesinde önceki gün başkanlık sarayını işgal eden eylemciler, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ve Başbakan Ranil Wickremesinghe istifa edeceklerini açıkladığı halde binadan ayrılmayı reddediyor. Aralarında çocukların da bulunduğu öfkeli kalabalık geceyi sarayda geçirdi. Gruptakiler, gün boyunca bahçedeki havuzda eğlendi, spor salonunu kullandı, başkanın yatağına uzanıp dinlendi, televizyon izledi, pahalı sanat eserlerini yakından inceledi.
YENİ HÜKÜMET HAZIRLIĞI
İki günde polisin müdahalesi sonucu 105 göstericinin yaralandığı açıklanırken, muhalefet partileri yeni bir hükümet üzerinde anlaşmaya çalışıyor. 225 koltuklu parlamentoda en az 113 milletvekilinin uzlaşısı gerekirken, Başbakan Wickremesinghe, yeni hükümet kurulana kadar görevini sürdüreceğini söyledi. Hedefteki asıl isim Devlet Başkanı Rajapaksa ise çarşamba günü resmen istifa edeceğini ilan etti. Her iki ismin de şu an nerede oldukları bilinmiyor.
KRİZE NE SEBEP OLDU
- 51 milyar dolar dış borcu bulunan Sri Lanka, bu yıl ödenmesi gereken 7 milyarı karşılayamayacağını ilan etti.
- 2019’da 270 kişinin öldüğü kilise saldırısı ülkenin imajına ciddi zarar verdi, onu izleyen korona salgını turizm gelirlerini sıfırladı.
- Tamamı ithal edildiği için kimyasal gübreye geçen yıl getirilen yasak üretimi baskı altında bıraktı, fiyatlar arttı.
- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna savaşının şartları kötüleştirdiğini, petrol ve tahıl fiyatlarındaki artışın ülke ekonomisini vurduğunu söyledi.
- Ancak ekonomistlere göre asıl sorun kötü yönetim ve yolsuzluk, yani iç kaynaklı. Halk da yaşananlardan 20 yıldır hükümetin çeşitli kademelerinde rol almış Rajapaksa ailesini sorumlu tutuyor. Devlet Başkanı’nın abisi Mahinda Rajapaksa başbakanlık koltuğunu geçen mayısta bırakırken, yılın başında hükümette aynı aileden 7 isim bulunuyordu.
TOPARLANMA İÇİN NE GEREKİYOR
- Petrol ve temel gıda ürünlerinin temin edilebilmesi için yıl sonuna kadar 6 milyar dolara ihtiyaç var.
- Petrol şirketleri paralarını alamayacakları korkusuyla satış yapmaya isteksiz. Petrol faturası aylık 500 milyon dolar.
- Hükümet turistleri çekmek için kampanya başlattı ancak yabancı ziyaretçiler gıda bulunamayan, düzenli elektrik kesintisi yaşanan ülkeye gitmekte isteksiz.
- Asıl sorun gerekli paranın nereden bulunacağı. Komşu Hindistan halihazırda Colombo hükümetine 4 milyar dolar kredi vermiş durumda, iflas eden ülkeye daha ne kadar kredi açabileceği belirsiz. Hükümet o kadar çaresiz ki, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bile kapısını çaldı. Siyasi karışıklıktan ötürü Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmeler ağır ilerliyor ancak ekonomistlere göre tek çıkış yolu bu.
HALK NASIL ETKİLENİYOR
- Enerji ihtiyacını düşürmek için haftada 4 gün çalışmaya geçildi.
- BM verilerine göre her 10 aileden 9’u öğün atlamak zorunda kaldı.
- Gıda fiyatları yüzde 60 arttı, benzin hiç yok.
- Doktorlar ilaç ve tıbbi malzemeyi sosyal medya kampanyaları ile bulmaya çalışıyor.