Güncelleme Tarihi:
Seçim sonrası zaferi kutlayanlar “Sırbistan” sloganları attı. Grujicic ise Müslüman Boşnakların endişelerini azaltmak için yaptığı açıklamada 1995’deki katliamın anma törenlerinin devam edeceğini söyledi.
Grujicic, “Srebrenitsa’da sayfayı çevirmek istiyorum” derken, inanç ve etnik kökenleri ne olursa olsun insanların kentte kalmasını sağlamak istediğini kaydetti.Belgrad’dan güvenceMüslüman rakibi Camil Durakoviç ise seçimi Sırpların kazandığı kesinleşirse Boşnakların kentten ayrılmaya başlayabileceğini söyledi. Sırbistan Başbakanı Tomislav Nikoliç ise Srebrenitsa’da bir Sırp adayın seçimi kazanmasının Belgrad yönetiminin Srebrenitsa’da olanlara ilişkin tavrını değiştirmeyeceğini söyledi. Nikoliç, özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada “Srebrenitsa’da bir suç işlendi ve bir Sırp’ın belediyeyi yönetecek olması bizim savaş sırasında ne olduğunu unutacağımız anlamına gelmiyor” dedi.
Lahey Adalet Divanı, Srebrenitsa’daki katliamı ‘soykırım’ olarak kabul etmişti. Bosna Hersek’teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti, geçtiğimiz ay yaptığı referandumla 9 Ocak’ın ‘Sırp Cumhuriyeti Günü’ olarak kutlanmasını kabul etmişti. Bosnalı Sırpların, 9 Ocak 1992’de kendi cumhuriyetlerini ilan etmesinin ardından 3 yıl süren savaş başlamıştı.