Srebrenica özrü Bosna’yı karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Srebrenica özrü Bosna’yı karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2010 00:00

Sırbistan Parlamentosu’nun Bosna savaşında Srebrenica’da Sırpların yaptığı katliamı kınayan özür metnini kabul etmesi, hem Boşnaklar hem de Sırplar tarafından tepkiyle karşılandı.

Katliamdan kurtulan Boşnaklar, yayınlanan metni, soykırım kelimesini içermediği için “hilekar” bulurken, Sırplar da ihanete uğradıklarını ifade ettiler.
AFP haber ajansına konuşan katliamdan kurtulmuş Boşnaklar, bu metnin sadece Avrupa’ya karşı bir imaj çalışması olduğunu ve AB üyeliği için yayınlandığını düşündüklerini ifade ettiler. Srebrenica Anneleri Derneği de Sırbistan meclisinin kabul ettiği metnin “soykırım” kelimesi içermediği için bir değerinin olmadığını açıkladı.
Avrupa Birliği özürden memnun
AB de Sırbistan’ın bildirisini memnuniyetle karşıladığını açıkladı. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu Üyesi Stefan Füle tarafından yapılan ortak açıklamada, “Bu bildiriyle Sırbistan’ın yakın geçmişiyle yüzleşme yolunda önemli bir adım attığı” belirtildi.
Öte yandan, özre tepki gösteren Sırplar, metinde hayatını kaybeden Sırplara da yer verilmesini istiyor. Sırp meclisi, iktidardaki koalisyon partilerince desteklenen karar tasarısını önceki gece kabul etmişti. Karar metninde, 1995 yılında Srebrenica’da 8 bin Boşnak’ın öldürülmesi kınanıyor, kurbanların ailelerinden özür dileniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!