Güncelleme Tarihi:
Florida’nın kuzeyindeki NASA üssünden TSİ 13.20’de fırlatılması bekleniyordu. Ancak roketin fırlatılması yaşanan teknik arızalar nedeniyle son dakikada ertelendi.
Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki 6 astronota malzeme taşıyacak olan roket bu görevin ardından dünyaya geri dönerek güvenli iniş gerçekleştirmeyi deneyecek.
Bugüne kadar uzaya fırlatılan roketlerin tamamı, taşıdıkları uzay aracından ayrıldıktan sonra dünyaya düşmek üzere dizayn ediliyordu. Roketler atmosfere girdiğinde yanarak ya da okyanusa çarparak yolculuklarını tamamlıyordu. Böylece roketlerin yapımında harcanan milyonlarca dolar da yanarak kül oluyordu.
California merkezli SpaceX firması bu projeyle roket endüstrisinde öncülüğe soyundu ancak görevin başarıyla tamamlanacağı konusunda büyük şüpheler var. Şirketin sahibi milyarder internet girişimcisi Elon Musk önceki açıklamalarında roketin yüze elli şansı olduğunu belirtse de önceki gün bu açıklamasının oldukça iyimser bir tahmin olduğunu itiraf etti.
Şirket daha önce yaptığı iki testle Falcon 9 roketinin suya yumuşak bir iniş yapmasını denedi. Bu testlerde roketin iniş sırasında hızını azaltabildiği ve iniş takımlarının açıldığı görüldü. Testlerin sonunda roketin yan yattığı ve okyanusa çarparak durduğu bu sebeple rokette hasar oluştuğu açıklanmıştı.