Güncelleme Tarihi:
Türk kökenli milletvekili adayları Erdinç Saçan (Sosyal Demokrat İşçi Partisi-PVDA), Ayhan Tonca ve Osman Elmacı'nın (Hristiyan Demokrat Parti-CDA) Ermeni soykırımı iddialarını kabul etmedikleri için listelerden çıkarıldıkları bildirildi.
Ermeni lobisinin geçen hafta Hristiyan Demokrat Parti yönetimine gönderdiği, Türk adayların soykırım iddiaları konusunda Türkiye'nin politikasına yakın durduklarını öne süren mektubuyla başlayan ve Hollanda basının da büyük destek verdiği karalama kampanyası sonucunda önce Erdinç Saçan aday listesinden çıkarıldı.
Erdinç Saçan |
Ülkedeki Türk toplumunun en çok destek verdiği ve seçimlerden birinci parti konumunda çıkması beklenen Sosyal Demokrat İşçi Partisi listesinin 53. sırasında yer alan Saçan'ın listeden çıkarıldığını parti Genel Başkanı Michiel van Hulten açıkladı.
Van Hulten, Amsterdam'da dün toplanan parti yönetim kurulunda, Saçan'ın, "Ermenilere soykırım yapıldığını kabul etmeye yanaşmadığı" için aday listesinden çıkartılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.
Van Hulten, bunun zor bir karar olduğunu, ancak "Ermenilere soykırım yapıldığı" konusunda partinin görüşünde bir belirginsizliğin kabul edilemeyeceğini, Saçan'ın bu konuda partinin görüşüne "açık destek" vermediği için, listeden çıkarılmaktan başka seçenek bırakmadığını savundu.
ADAYLAR SOYKIRIMI KABUL ETMEDİ
Erdinç Saçan'ın İşçi Partisi aday listesinden çıkarılmasının ardından akşam saatlerinde toplanan Başbakan Jan Peter Balkenende'nin mensubu olduğu Hristiyan Demokrat Parti yönetimi de Türk adaylar Ayhan Tonca ve Osman Elmacı'nın listeden çıkarılmasını kararlaştırdı.
Ayhan Tonca |
Aday listesinin 35. sırasında yer alan Tonca ile 56. sırada bulunan Elmacı daha önce parti yönetiminin ağır baskısıyla partinin soykırım konusundaki görüşlerine katıldıklarını açıklamışlardı.
Parti, adaylardan yazılı bir açıklama almış ve bu açıklama, 2004 yılı Aralık ayında parlamentoda benimsenen, soykırım iddialarıyla ilgili tavsiye kararına dayandırılmıştı.
Adaylar, "O sırada biz de orada olsaydık tavsiye kararına onay verirdik" şeklindeki görüşlerini partiye iletmişlerdi.
Parti yönetimi, bu açıklamanın, adayların, soykırım konusunda partinin görüşlerine katıldıklarını gösterdiğini belirterek, konuyu kapatmak istedi.
Ancak Hollanda basının ve Ermeni lobisinin baskılarıyla bu adayların "yalan söyledikleri" iddiaları sürdürülmüştü.
Parti listelerinden atılan üç Türk kökenli aday da daha önce basına ve kamuoyuna yansıyan açıklamalarında, Ermeni iddialarının asılsız olduğunu belirtmiş, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlıların Ermenilere soykırım uyguladığı iddialarının kabul edilemeyeceğini dile getirmişlerdi.Osman Elmacı
22 Kasım'da yapılacak erken genel seçimlerde, Türk adayları listelerinden çıkaran partiler, Hollanda'nın resmi olarak "Ermeni soykırımını" tanıdığını savunuyor ve bunu, 21 Aralık 2004 tarihinde parlamentoda Hristiyan Birlik Partisi tarafından verilen ve bütün siyasi partilerin desteği ile benimsenen tavsiye kararına dayandırıyor.
Hollanda'nın, 2004'ün ikinci yarısında yaptığı AB dönem başkanlığının değerlendirildiği ve yılın son genel kurul toplantısında, mecliste üç üye ile temsil edilen Hristiyan Birlik Partisi, "Türkiye ile AB'ye üyelik sürecinde bundan böyle yapılacak görüşmelerde hükümet, Türkiye'nin Ermeni soykırımını kabul etmesini sürekli ve ısrarla gündeme getirmesini ister" şeklinde bir önerge vermişti.
DİĞER ADAYLAR
Hükümetin itiraz etmediği bu önerge, bütün partilerin desteği ile benimsenmiş, genel kurulda hazır bulunan 5 Türk kökenli üye de önergeye evet oyu kullanmıştı.
Türk adayların Ermeni iddialarını kabul etmeye yanaşmadıkları gerekçesiyle iki partinin üç Türk adayı listeden çıkarması, dikkatleri diğer adaylara çevirdi.
Erdinç Saçan'ın çıkarıldığı Sosyal Demokrat İsçi Partisi'nin listesinde ikinci sıradaki Nebahat Albayrak'tan sonra üç aday daha yer alıyor. Bu adaylar, 48. sıradaki Keklik Yücel, 61. sıradaki Ali Saraç ve 76. sıradaki Huri Şahin. Hristiyan Demokrat Parti'de ise 19. sırada Çoşkun Çörüz bulunuyor.