'Soykırım' önergesi 2 Haziran'da Meclis'te

Güncelleme Tarihi:

Soykırım önergesi 2 Haziranda Mecliste
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2016 09:13

Osmanlı İmparatorluğu'nda Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermeni azınlığa karşı yaşanan 1915 olaylarını “Soykırım” diye niteleyen ortak önergenin Alman Meclisi’ne geliş tarihi belli oldu. Ortak önergenin kabulünün iki ülke arasında derin bir krize yol açacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Haberin Devamı

Almanya, Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırım’ olarak nitelemede kararlı. Hükümet ortakları CDU/CSU, SPD ve muhalefet partisi Yeşiller'in ortak önergesi, 2 Haziran'da Alman Meclisi’nde tartışmaya açılacak, ardından oylanacak.

Hıristiyan Birlik Partileri Grup Başkanı Volker Kauder ile Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir bir araya gelerek, önergenin Meclis'te onaylanma tarihi üzerinde anlaştı.

Hıristiyan Birlik Meclis Grup yöneticisi Michael Grosse Brömer, 2 Haziran'da önergenin Meclis'e sunulup oylanacağını açıkladı. Cem Özdemir, daha önce Kauder ile ortak önerge hazırlamak için el sıkışmıştı. Türkiye bu gelişmeyi yakından izliyor.

Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği, Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti okullarında 1915 olaylarının Ermeni soykırımı olarak öğretilmesine karşı yaklaşık bir buçuk ay önce Alman Dışişleri Bakanlığı'na bir nota verdi. Büyükelçilik eyalette öğretmenler için hazırlanan ve 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen ders hazırlık kitabının durdurulmasını istedi. Ancak kitap durdurulmadığı gibi, Büyükelçiliğin notasına bugüne kadar bir yanıt bile verilmedi.

TEK TARAFLI

Kitabın hazırlanmasında onayı bulunan Aşağı Saksonya Eyaleti Eğitim Bakanı Stephan Dorgerloh, kitabı genel olarak soykırımlar hakkında öğrencileri bilgilendirmek için hazırladıklarını savunuyor. Ancak ders hazırlık kitabı ağırlıklı olarak 1915 olayları üzerine. Biraz da, “Bakın başka soykırımları da yazdık” demek için Güneybatı Afrika'da Almanların Herrerolara karşı işlediği soykırım, Ruanda ve Kamboçya'daki soykırımlar birkaç sayfa yer alıyor. Ders hazırlık kitabı 1915 olayları üzerine tek taraflı kaleme alınmış. Sadece soykırım görüşlerine yer veriyor. Ancak geçen ekim ayında AİHM, “Ermeni soykırımı yoktur” dediği için Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'e İsviçre'nin verdiği cezayı haksız bularak bozdu. Benzeri karşı görüşler kitapta yer bulmuyor. Kitaptaki olaylar sıralaması da yanlış. 1915 olayları en başta ele alınıyor ama daha önce, 1904-1907 yılları arasında yaşanmış olan Herrero soykırımı, kitabın son bölümünde işleniyor. Günümüzde yaşanmış, BM ve Lahey'deki Uluslararası Mahkeme'nin soykırım olarak tanıdığı Bosna soykırımının ise kitapta adı bile geçmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!