Güncelleme Tarihi:
Gruplar adına yapılan konuşmalardan sonra iktidar ve muhalefet, ortak bir metinde anlaşmak için üç önergeyi Dış İlişkiler Komisyonu’na sevk etme kararı aldı.
Hükümet partilerinin hazırladığı metinde “Ermenilere yönelik kader 20’nci yüzyıldaki tehcir ve soykırımlara örnek teşkil eder” ifadesi yer alırken, muhalefet partileri sundukları iki önergeyle doğrudan bir ‘soykırım tanımı’ istediler.
Tartışmaları Almanya Başbakanı Angela Merkel de izledi. Aynı oturumda konuşan Almanya Federal Meclisi Başkanı Norbert Lammert “Dünya kamuoyunun gözleri önünde, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşananlar soykırımdı.
Bu, 20’nci yüzyılın son soykırımı olarak kalmadı” dedi. Lammert de Cumhurbaşkanı Gauck gibi 1915 olaylarında Almanya’nın suç ortaklığını kabullenmesi gerektiğini de söyledi.
Gauck, “Ermenilerin kaderi 20. yüzyılda korkunç biçimde yaşanan toplu kıyımlar, etnik temizlikler, tehcirler ve hatta soykırımlar tarihi için örnektir” demişti.
ÜÇ ÖNERGEDEN ORTAK METİN ÇIKACAK
Alman Meclisi’ndeki tartışmalarda Türkiye’ye karşı sert ifadeler kullanılmadı. Ancak hükümet partileri CDU/CSU ile SPD’nin 1915 olaylarını ‘20’nci yüzyıldaki soykırımlara örnek teşkil eder” şeklindeki önergesi üzerinde karara varılamadı. Yeşiller ve Sol partinin daha sert iki önergesiyle birlikte üç metin ortak bir metin oluşturulması için Dış İlişkiler Komisyonu’na yollandı.