Sosyalist Enternasyonal’den Türkiye’ye protesto

Güncelleme Tarihi:

Sosyalist Enternasyonal’den Türkiye’ye protesto
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2015 21:49

SOSYALİST Enternasyonal, Tunceli Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe’nin 6 yıl hapis cezasının onanması ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba hakkında ‘makul şüphe’ ile dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke düzenlenmesi üzerine bir bildiri yayınladı.

Haberin Devamı

Bildiride, Türk yetkililerce alınan ve temel özgürlükleri, insan haklarını kısıtlayan ve gerçek bir demokraside yeri olmayan tedbirler konusunda derin endişe duyulduğu belirtilerek şunlar vurgulandı:

HAPİS VE FEZLEKE KABUL EDİLEMEZ

“Demokratik hakları olan ifade özgürlüğünü kullandıkları için Tunceli Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe ve beraberindeki 6 kişinin 6 yıl hapis cezası alması kabul edilemezdir. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden bu yana ilk kez bir baro başkanı hapis cezasına mahkûm edilmiştir. Yeşiltepe, ifade özgürlüğü kapsamında açıkladığı düşünceleri ve bu kapsamda müvekkilleriyle yaptığı çalışmalar ve mesleki faaliyetleri nedeniyle yargılanmaktadır. Tunceli Baro Başkanı, Türkiye Barolar Birliği ve tüm il baroları tarafından desteklenmektedir. Sosyalist Enternasyonal, aynı şekilde Anamuhalefet Partisi ve Sosyalist Enternasyonal’in üye partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Başkan Yardımcısı Sayın Veli Ağbaba’nın, iktidar partisi hakkındaki yolsuzluk iddialarını gündeme getirdiği için hakkında ‘makul şüphe’ gerekçesiyle fezleke düzenlenmesini protesto etmektedir. Türkiye, yasalarda yapılan son değişiklik ile ‘somut kanıtlara dayalı kuvvetli şüphe’ yerine basit bir ‘şüphe’ ile gözaltına alınmasına sebep olacaktır. Bu durumda Savcı Ağbaba için 1 yıl 9 aydan 8 yıl 4 aya kadar bir dizi ceza talep etmiştir.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALİ

İfade özgürlüğü, günümüzde demokratik toplumlara bu özelliğini veren en önemli temel haklardan birisidir. Bu temel hak ve özgürlük hemen tüm demokratik devletlerde anayasalar ile güvence altına alınmıştır. Bunun yanı sıra ifade özgürlüğü, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde de (AİHS) yer almış ve korunmuştur. Bahse konu örneklerden de anlaşılabileceği üzere Türkiye’de siyasal iktidarın yargı üzerindeki otoriter ve baskıcı tutumu nedeniyle düşünce ve ifade özgürlüğü açıkça ihlal edilmektedir.”

YEŞİLTEPE AYM’YE BAŞVURDU

Bu arada, Yeşiltepe, ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasının Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!