Güncelleme Tarihi:
Elbise fotoğrafının kahverengi ve mavi piksellerden oluştuğunu söyleyen bilim adamları, görüş farklılığının, iç ortam ve dış ortam ışığını işleme alışkanlığına bağlı olarak, beynin ışık süzgecinden kaynaklandığını belirtti.
The Mirror’ın haberine göre; araştırmacılar, söz konusu elbisenin, renk algısı konusunda şimdiye dek belgelenen en dramatik örnek olduğu görüşünde.
Konuya ilişkin 300’ü elbiseyi ilk kez gören 1400 kişiyle yapılan bir çalışma, insanların elbiseyi “mavi-siyah”, “altın sarısı-beyaz” ve daha küçük bir kitlenin de “kahverengi-mavi” gördüğünü ortaya koyuyor.
Massachusetts Institute of Technology’den Nörolog Dr. Bevil Conway, çizgileri “altın sarısı-beyaz” olarak görenlerin gün ışığına daha fazla uyum sağladıklarını, “mavi-siyah” görenlerin ise iç ortam ışığına alışkın olduklarını söyledi. “Kahverengi-mavi” görenler ise bu ikisinin arasında bir yere düşenler.
YAŞ VE CİNSİYET DE ETKİLİYOR
Conway'in araştırması farklılığının yaştan ve cinsiyetten de kaynaklandığını ortaya koydu. Yaşlı insanlar ve kadınlar çizgileri genellikle “altın sarısı-beyaz”, gençlerin büyük kısmı ise “siyah-mavi” görüyor.
Konuya ilişkin Almanya’daki Bradford ve Giessen üniversitelerinden psikologlar da bir araştırma yürüttü. Buna göre ise renk karmaşasının nedeni, parlaklık ve günışıklarının geometrik yeri.
Nevada Üniversitesi’nden Dr. Michael Webster’ın öncülüğünde yürütülen bir üçüncü araştırma da elbise fenomenini doğal ışık varlığında gözün evrimine bağlıyor.