Güncelleme Tarihi:
*
İngiltere’de İşçi Partisi özellikle genç seçmenler sayesinde oy oranını artırırken, üye profiline bakıldığında SPD üyelerinin sadece yüzde 6’sının 29 yaşın altında olduğu görülmektedir.
60 yaşın üzerindeki üye oranı ise yüzde 44’ü bulmaktadır.
İşte SPD hem dar ve orta gelirlilerin hem gençlerin desteğini yeniden kazanmak için harekete geçti.
Tabii yüksek gelirlileri küstürmemeye de özen göstererek.
SPD’nin 24 Eylül’de yapılacak seçim programında iki Almanya’nın birleşmesinin getirdiği parasal yükün finanse edilmesi için 1990’lı yıllardan beri alınmakta olan Dayanışma Vergisi’den 2020 yılı itibariyle dar gelirlilerin muaf tutulması yer aldı.
Şu anda yılda 54 bin Euro’nun üzerinde olanlar için vergi tavanı yüzde 42 olduğu halde, bunun yılda 60 bin Euro’nun üzerinde kazananlar için uygulanması da.
Bu sayede çalışanların vergi yükünün yılda 2 milyar euro azalacağı da ilan edildi.
Ancak bunun finanse edilmesi için yılda 76 bin 200 Euro’dan fazla kazanalar için vergi tavanının yüzde 42’den yüzde 45’e yükseltilmesi de programda yer aldı.
Tabii zenginler vergisi de ihmal edilmedi.
SPD’nin programında, yıllık gelirleri 250 bin Euro’nun üzerinde olanlardan yüzde 48 oranında zengin vergisi alınması da öngörüldü.
Çocuk yuvalarının ücretsiz olması da.
Nesiller arası dayanışmanın artırılması için gençlerin geleceğine daha fazla yatırım yapılması da.
*
Evet, SPD seçimleri kazanıp iktidara gelmesi halinde, önümüzdeki yıllarda eğitim, enerji ve altyapı projeleri için toplam 30 milyar Euro yatırım planlıyor.
Tabii bu sosyal adalet programıyla Martin Schulz, SPD’nin 2005 yılında kaybettiği başbakanlık koltuğunu yeniden ele geçirmeyi de hedefliyor.
Ama şu andaki kamuoyu yoklamalarına bakıldığında bunun mümkün olmayacağı da açık bir biçimde görülmektedir.
Ancak yine de “Asla, asla deme” (Sag niemals nie) söylemi de hiçbir zaman unutulmamalıdır.