Güncelleme Tarihi:
BUSH: DENEMEYE DEĞERDİ
ABD Başkanı George Bush, Orta Doğu barış konferansının başarısızlıkla sonuçlanmasının neticelerinden endişe duyduğunu söyledi, ancak "Bunu denemeye değerdi" dedi. bush, Oval Ofis'te AP muhabirlerine verdiği demeçte, İsraillilerle Filistinlilerin anlaşmaya varmasının zaman alacağı uyarısında bulundu. barış için denemede bulunmanın risk olmadığını belirten Bush, "Bence bu bir yükümlülüktür" diye konuştu. Kendisini, İsrail, Filistinliler ve 40'dan fazla ülkeyi Annapolis'te bir araya getirmeye adamış biri olarak tanımlayan Bush, Annapolis konferansının, yan yana barış içinde yaşayan iki ülke görüşünün ana hatlarının başlangıcı olduğunu belirtti.
GÖRÜŞME MARATONU BAŞLIYOR
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakerelerinin bugün başlayacağını söyledi. Rice, Annapolis zirvesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin
|
Rice, tarafların 12 Aralık'ta Ortadoğu'da yeniden bir araya gelme konusunda anlaştığını da duyurdu. Annapolis zirvesinin Amerikan topraklarında bu türden yapılan ilk zirve olma özelliğini taşıdığını belirten Rice, zirvede İsrail ile barış içinde yaşayacak demokratik bir Filistin devleti kurulması konusunda sadece taraflar arasında değil uluslararası toplum tarafından verilen taahhütler olduğunu vurguladı.
ORTAK BELGE SON ANDA YETİŞTİ
Başkan Bush'a, dakikalar kala İsrail-Filistin ortak belgesinin hazır olduğunun haber verildiği bildirildi. Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, İsrail ile Filistinlilerin zirve öncesindeki görüşmelere rağmen üzerinde bir türlü anlaşmaya varamadığı ortak belgenin, zirvenin açılışından sadece birkaç dakika önce hazır olduğu haberinin geldiğini belirtti.
BARIŞ ANLAŞMASI 2008'DE İMZALANABİLİR
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakerelerinin yeniden başlamasına saatler kala, barış anlaşmasının 2008'de imzalanmayabileceğini ima etti. Olmert, Amerikan NPR radyosu için verdiği mülakatta, barış anlaşması için belirlenen 2008 tarihinin belki de tutturulamayacağını belirterek, 'B'unun bir haftada ya da bir yılda olmasını beklemiyoruz, ama bir yerlerden başlamak lazım. Bunun başlamasını kesinlikle istiyoruz. Zaman kaybetmek de istemiyoruz zaman kazanmak da. Biz, ilerlemek istiyoruz” ifadesini kullandı.
|
Olmert ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Annapolis zirvesi sonundaki ortak deklarasyonda, 2008'de barış anlaşması imzalamak için ellerinden geleni yapmayı taahhüt etmişti.
ANNAPOLİS'TEN SONRA NE OLACAK?
Bush'un önerisiyle dün ABD'nin Annapolis kentinde düzenlenen geniş katılımlı Orta Doğu konferansı, 2008 sonuna kadar İsraillilerle Filistinlilerin barış anlaşmasına varma taahhüdüyle son buldu. Peki bundan sonra ne ne olacak? Müzakereler için belirlenen takvim şöyle işleyecek:
12 Aralık 2007: İsraillilerle Filistinliler, çalışma planı hazırlanması ve müzakerelerin izlenmesi için ortaklaşa yönetilecek kılavuzluk komitesinin ilk toplantısını yapacak.
Komiteye İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Filistinli başmüzakereci Ahmed Kurey başkanlık edecek ve bu ilk toplantı İsrail ya da Batı Şeria'da yapılacak.
17 Aralık 2007: Paris'te uluslararası izleme konferansı yapılacak. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner tarafından doğrulanan konferansta bağışçı ülkeler bir araya gelerek Filistin devletinin kurulması için para toplamaya çalışacak.
Rusya da, konferans düzenlemeye talip olduğunu açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail-Filistin anlaşmazlığı, müzakerelerin Suriye ve Lübnan ayakları için Moskova'nın ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu duyurdu. Bu toplantının tarihi açıklanmazken, Kouchner, Ocak'tan itibaren düzenlenebileceğini kaydetti.