Sonuç bildirisi: İslamın terörizmle bağlantısı yok

Güncelleme Tarihi:

Sonuç bildirisi: İslamın terörizmle bağlantısı yok
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2004 15:38

İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) 31. dönem dışişleri bakanları toplantısının sonuç bildirisinde islam ile terörizmin ilgisi olmadığı vurgulandı. Irak'ın yeni hükümetine ve İran'ın barışçı nükleer çalışmalarına destek verilirken, Ebu Garib cezaevindeki işkence ile İsrail'in Ortadoğu'daki barış ortamına yönelik saldırıları sert şekilde eleştirildi.

Haberin Devamı

Sonuç bildirisinde, İslam dininin, sivillerin ölümüne neden olan terörizm ile bağlantısı bulunmadığının altı çizildi ve terörizmin hiçbir din, medeniyet ve milletle ilişkilendirilmemesi gerektiği vurgulandı.

“İslam ya da başka bir kisve altında yapılan her türlü terörist eylemin şiddetle kınandığı” sonuç bildirisinde, üye ülkelere ”teröristlere iltica hakkı tanımamaları ve teröristlerin adalete sevk edilmelerine yardımcı olmaları” çağrısında bulunuldu.

Bildiride, “Devlet terörizmi de dahil olmak üzere, üye ülkelerin terörizmle mücadele yönündeki çabalarda işbirliğini güçlendirmeleri” gerektiği kaydedildi ve “Sömürge ya da işgal altında mücadele veren halkların, self-determinasyon haklarını kazanma ve ulusal özgürlüklerini elde etme çabaları terörist bir eylem oluşturmaz” denildi.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI TERÖRİZMLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ ONAYLANDI

Bildiride, üye ülkeler, çalışmalarına 26. dışişleri bakanları toplantısında başlanan terörizmle mücadele sözleşmesini imzalamaya ve onay süreçlerini hızlandırmaya davet edildi.

Bildiride ayrıca, “terörizmin tanımlanması ve bunun ulusal özgürlük hareketlerinden ayrılmasını sağlayacak” uluslararası bir konferans düzenlenmesi çağrısında bulunuldu.

İRAN'IN BARIŞÇI NÜKLEER ÇALIŞMALARINA DESTEK

İran'ın barışçı amaçlarla nükleer enerji çalışmaları yürütmesini destekleyen İslam ülkeleri, ABD'nin Suriye'ye ekenomik yaptırımlar uygulama kararını gözden geçirmesini istedi.

İslam Konfaransı Örgütü (İKÖ) 31. dışişleri bakanları toplantısından sonra yayımlanan sonuç bildirisinde, ayrım gözetmeksizin bütün üye ülkelerin barışçı amaçlar için nükleer çalışmalar yürütme hakları bulunduğu ve İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile işbirliğine devam ettiği belirtildi.

İran'ın sorunu çözmek için gerekli önlemleri aldığı belirtilen bildiride, bu ülkenin UAEA Koruma Anlaşmaları'nın Ek Protokolü'nü de imzalaması memnuniyetle karşılandı.

Bildiride, belirli çevrelerin İran'ın barışçı amaçlar için nükleer enerji geliştirme hakkından vazgeçmesi için baskı yapmasından kaygı duyulduğu belirtilerek, İran'a destek verildiği ve bu ülkeyle dayanışma içinde olunduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

“ABD, SURİYE'YE YAPTIRIM KARARINI GÖZDEN GEÇİRMELİ”

İslam ülkeleri, ayrıca ABD'nin Suriye'ye ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamasından kaygı duyduklarını açıkladılar. ABD'den ”uluslararası ilke ve hukuka aykırı olan” bu kararını gözden geçirmesini isteyen İslam ülkeleri, Libya'ya uygulanan BM yaptırımlarının kaldırılmasını ise memnuniyetle karşıladı.

ORTADOĞU BARIŞININ BOZULMASINDAN İSRAİL SORUMLU

İslam ülkeleri, Ortadoğu barış sürecinin zarar görmesinden tümüyle İsrail'in sorumlu olduğunu bildirdi. Sonuç bildirisinde, “İsrail'in Kudüs ve diğer Filistin kentlerindeki kutsal yerlere ısrarlı ve artan biçimde saldırılar düzenlemesi, kutsal yerlerin tahrip edilmesi, El Aksa Camii avlusuna girmesi ve namaz kılan insanlara saldırması ile uluslararası karar ve yasalara aykırı biçimde Kudüs'ü Yahudileştirme ve kentin İslami ve Arap karakterini ortadan kaldırmaya yönelik yasadışı önlem ve uygulamaları” sert biçimde kınandı.

Haberin Devamı

“İsrail'in yayılmacı politika ve uygulamalarının sadece Arap ülkelerini değil, uluslararası barış ve güvenliği de tehdit ettiği” belirtilen bildiride, “Filistin halkının intifadasının İslam ülkeleri tarafından mümkün olan bütün yollarla destekleneceği” ifade edildi.

Bildiride ayrıca Hamas liderleri Şeyh Ahmed Yasin ve Abdülaziz Rantisi'nin İsrail tarafından öldürülmesi de şiddetle kınandı.

İslam ülkelerinin bölgede kapsamlı bir barışın sağlanması arzusunda oldukları belirtilen bildiride, barış sürecinin zarar görmesinden tümüyle İsrail'in sorumlu olduğu ifade edildi.

IRAK'TAKİ GEÇİCİ HÜKÜMETE DESTEK

İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) üyesi ülkeler, Irak'ta geçici hükümetin kurulmasını memnunlukla karşıladı, Ebu Garib cezaevindeki insanlık dışı muameleyi şiddetle kınadı ve sorumlularının yargılanmasını istedi.

Haberin Devamı

Irak geçici hükümetinin, devlet başkanı ve başbakanının atanması, “Irak'ta işgalin sona erdirilmesi, tümüyle egemen, özgür ve demokratik bir Irak'ın kurulması, ülkenin siyasi geleceğini ve ulusal tercihlerini hiçbir müdahale olmadan belirlemesine yönelik bir ilk adım olarak” memnunlukla karşılandı.

“EBU GARİB'DEKİ İNSANLIK DIŞI MUAMELENİN SORUMLULARI YARGILANSIN”

Irak geçici hükümetinin, ülkenin tam olarak kendi egemenliğini kazanması yönündeki çabalarını desteklediklerini belirten İKÖ üyeleri, Ebu Garib cezaevindeki Iraklı mahpuslara yönelik insanlık dışı muameleyi şiddetle kınadı ve bunun sorumlularının yargılanmasını istedi.

Bildiride, Irak'taki işgal güçlerinin uluslararası hukuka ve özellikle Cenevre Sözleşmeleri'ne tümüyle uymasının yanı sıra Iraklıların kişisel ve dini özgürlüklerine saygı göstermesi, kültürel, tarihi ve dini miraslarını koruması istendi.

Haberin Devamı

Irak'ta sivil halka, ibadet yerlerine, dini mekanlara, polis karakollarına ve resmi kurumlara yönelik terörist saldırıları kınayan İKÖ ülkeleri, işgal güçlerinin, kişisel ve dini özgürlükleri ve resmi kurumları koruma sorumlulukları olduğu da vurgulandı.

İKÖ ülkeleri ayrıca, Iraklıların ve yabancıların öldürülmesi ile kaçırılmasını şiddetle kınadı. İKÖ ülkeleri ayrıca, bütün devletlerden, Irak'ın yeniden inşasına katkı ve desteklerinin göstergesi olarak, Irak'ın borçlarını silmelerini talep ettiler.

TÜRKİYE'NİN BM GÜVENLİK KONSEYİ ADAYLIĞINA DESTEK

İslam ülkeleri, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliğini destekleme kararı aldı. Sonuç bildirisinde, toplantıda, Türkiye ve İran'ın 2009-2010 döneminde BM Güvenlik Konseyi üyeliğine adaylığı için, 2008 yılında 63. BM Genel Kurulu'nda yapılacak oylamada Ankara ve Tahran'a destek verme kararı alındığı açıklandı.

ERMENİSTAN'IN SALDIRGANLIĞI KINANDI

Bildiride ayrıca, Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı saldırganlığı şiddetle kınandı ve BM Güvenlik Konseyi'nden, Azerbaycan'a yönelik bir saldırganlık olduğunu kabul etmesi istendi.

BM Güvenlik Konseyi'nin konuyla ilgili aldığı kararların kesin biçimde uygulanması ve Ermenistan askerlerinin Yukarı Karabağ dahil işgal altındaki Azerbaycan topraklarından derhal çekilmesi istenen bildiride, Ermenistan'dan, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi talep edildi.

İSLAM OLİMPİYATLARI

Bu arada, toplantıda gelecek yıl Suudi Arabistan'da ilk İslam olimpiyatlarının yapılması kararlaştırdı. İslami Dayanışma Spor Federasyonu'nun 2005'te Suudi Arabistan'da 1. İslami Dayanışma Oyunları'nı düzenleme amacıyla çalışmalarına devam etmesi onaylandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!