Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Flaş iddia: Cesetleri dikkat çekmemek için gece yarısı trenlerle taşıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Flaş iddia: Cesetleri dikkat çekmemek için gece yarısı trenlerle taşıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2022 08:14

Rusya-Ukrayna savaşının 24. günü... Bölgeden kritik haberler gelmeye devam ederken, Rusya Savunma Bakanlığı dün Ukrayna'daki bir yer altı deposunu imha etmek için ilk kez Kinzhal hipersonik füzesi kullanıldığını açıkladı. Putin söz konusu füzeyi daha önce 'durdurulamaz' olarak tanımlamıştı. Öte yandan bölgeden gelen son bilgilere göre Rusya'nın, ölen askerleri gece yarısı trenlerle Belarus üzerinden Rusya'ya gönderildiği iddia edildi. İşte Rusya - Ukrayna savaşından dakika dakika son gelişmeler...

Haberin Devamı

Rusya Devlet başkanı Putin'in emri ile 24 Şubat sabahı başlayan savaş son sürat devam ediyor. Son dönemde sivilleri hedef almakla suçlanan Rusya, Harkiv kentindeki Barabashovo pazarına bomba yağdırdı. Lviv'de boş bebek arabalarıyla yapılan anma görenleri duygulandırdı. ABD Başkanı Joe Biden'in Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile görüştü. görüşmede ABD Çin'e, Rusya'ya maddi destek sağlanırsa yaşanabilecek gelişmeler konusunda uyarı yaptı. Zelenski ise Rusya'ya uyarıda bulunarak tek şanslarının müzakereler olduğunu bir kez daha hatırlattı...

İşte dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

05.15 Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırılarda ağır yaralanan Ukrayna’nın dünyaca ünlü tanınmış baletlerinden Artem Datsishin, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

03.45 
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırılarda Ukrayna ordusunun başarılarına ve saldırılarda şu ana kadar 14 binden fazla Rus askerinin öldüğü belirterek Rus annelerine ve babalarına çağrı yaptı. Rusya'ya yönelik yine müzakereleri işaret ederek, "Ukrayna her zaman barışçıl bir çözüm aradı. Artık barışla daha çok ilgileniyoruz. Çünkü biz Ukraynalıyız ve bizim için bir insan hayatı paha biçilemez" dedi.

23.45 
Ukrayna’nın Harkov kenti bu akşam saatlerinde yeniden Rus bombardımanı altında kaldı. Harkov Valiliğinden yapılan açıklamada, ilk belirlemelere göre 9 yaşındaki bir kız çocuğunun hayatını kaybettiği aktarılırken, patlamanın ardından olay yerine çok sayıda Ukrayna Acil Durumlar Servisi’ne bağlı ekipler sevk edildi.

22.55
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Kiev milliyetçi rejimi, ABD ve Batı'nın diplomatik tesislerine yönelik saldırıları ‘Rus silahlı kuvvetlerinin hedefli saldırısı’ olarak sunmayı planlıyor” dedi.  

Haberin Devamı

22.20 BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) bugün itibariyle Ukrayna’daki Rus saldırısında toplam can kaybının 847’ye yükseldiğini açıkladı. Rus birliklerinin sivil yerleşimleri vurmasının ardından toplam yaralı sayısının da bin 399 olduğu belirtilirken, kayıpların çoğunun Rus birlikleri tarafından ağır topçu ve çok namlulu roket sistemleri ile patlayıcı silahlar kullanılmasından kaynaklandığını söyledi.

Haberin Devamı

21.40 Ukrayna makamları, başkent Kiev'de Rusya işgalinin başladığı 24 Şubat'tan bu yana 228 kişinin öldüğünü, 912 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

21.35 
Maxar Teknoloji şirketi, üç gün önce bombalanan Mariupol Tiyatrosu'ndaki tahribatı gözler önüne seren bu uydu görüntüsünü yayınladı. ABD merkezli uydu görüntüleme şirketi Maxar'ın servis ettiği görüntüde, tiyatronun üçte ikisinin yerle bir olduğu anlaşılıyor. Tiyatro sivillerin sığındığı bir merkez haline gelmişti ve saldırı sırasında binada 800 ila 1300 kişi olduğu bildirilmişti. Öte yandan İtalya Kültür Bakanı Dari Franceschini, Ukraynalı mevkidaşı Oleksandr Tkaçenko ile yaptığı telefon görüşmesi sonrası ülkesinin tiyatronun yeniden inşası için destek teklif ettiğini açıkladı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Flaş iddia: Cesetleri dikkat çekmemek için gece yarısı trenlerle taşıyorlar


20.20 Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi, Rusya'nın Ukrayna işgalini başlattığı 24 Şubat'tan bu yana kayıtlara geçen 847 sivil ölümü olduğunu duyurdu. BM açıklamasında, 1399 kişinin ise yaralandığı aktarıldı.

18.37
 
Rusya'nın Ukrayna'da ne kadar kayıp verdiği bir muamma olmayı sürdürüyor. Ukrayna 14 binden fazla Rus askerinin öldüğünü öne sürüyor. ABD istihbaratı bu sayısı yaklaşık 7 bin olarak veriyor. Rusya Savunma Bakanlığı ise 500'den az Rus askerinin öldüğünü açıkladı. Ancak bölgeden gelen bir haber kayıpların korkunç boyutta olduğunu gösteriyor. Ukrayna'da ölen askerlerin cansız bedenlerinin dikkat çekmemek için gece yarısı trenlere yüklenip Belarus üzerinden Rusya'ya taşındığı iddia edildi. Bölgedeki hastane çalışanları, 13 Mart itibarıyla 2 bin 500'ü aşkın cesedin Rusya'ya gönderildiğini söyledi.

Haberin Devamı


18.20 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna Polis Teşkilatı içerisinde acil durumlarda görev alan KORD Özel Harekat Polislerine madalya taktı. 

15:45
 
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Blackpool'daki Muhafazakar parti konferansında ülkesinin Ukrayna halkının yanında olduğunu söyledi Johnson “Ukrayna'nın kahramanca direnişinin sürdüğü her gün, Putin'in feci bir hata yaptığı açıkça ortaya koyuyor” dedi.

15:30 
Rusya'nın dün Ukrayna’nın Zaporijya kentinde gerçekleştirdiği saldırılarda 9 kişinin hayatını kaybettiği, 22 kişinin yaralandığı açıklandı.

15:28
Rus birliklerinin Ukrayna'daki bir askeri kışlayı vurmasından sonra düzinelerce asker öldü. Mykolaiv kentinde, görgü tanıkları "Kışlada en az 200 asker uyuyordu, 50 cansız beden bulundu, net ölü sayısını bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

13.55 Polonya'dan AB'ye çağrı: Rusya ile ticareti tamamen yasaklayın!

Polonya'nın çağrısı Başbakan Mateus Morawiecki'den geldi. Başbakan Rusya'nın AB ile ticaretinin tamamen yasaklanması gerektiğini savundu.

13.10 Ukrayna’nın Zaporijya kentinde bugünden itibaren geçerli olacak sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Bugün yerel saatle 16.00’da başlayacak yasak, pazartesi 06.00’ya kadar devam edecek. Sık sık Rusya tarafından hedef alınan Zaporijya’ya, Mariupol’den kaçan Ukraynalılar da gelmeye devam ediyor.

12.50 Eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown’dan Putin için Nuremberg usulü yargılama çağırısı geldi.

Eski İşçi Partisi lideri, 140 akademisyen, hukukçu ve siyasetçiyle birlikte imzaladığı metinde İkinci Dünya Savaşı sonrasında Nazilerin yargılanması için kurulan Nuremberg mahkemelerine benzer bir sistem talep etti.

12:16
 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın 24 günlük savaşta 14 bin 400’den fazla askerini kaybettiğini duyurdu.

Haberin Devamı

12.00 Eski ABD Başkanları, Chicago'daki Ukrayna kilisesini ziyaret etti

Demokrat Partili eski ABD Başkanı Bill Clinton ile Cumhuriyetçi Partili eski ABD Başkanı George W. Bush, dün Chicago’daki bir Ukrayna kilisesini ziyaret etti. İki başkan ziyaret sırasında kiliseye birer demet ay çiçeği bıraktı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Flaş iddia: Cesetleri dikkat çekmemek için gece yarısı trenlerle taşıyorlar

Bill Clinton ve George W. Bush Ukrayna için bir araya geldi 

11:30  Rusya Savunma Bakanlığı dün Ukrayna'daki bir yer altı deposunu imha etmek için ilk kez Kinzhal hipersonik füzesi kullanıldığını açıkladı. Bakanlık'tan yapılan resmi açıklamada, "Ukrayna'nın İvano-Frankivsk bölgesinde içinde füze ve uçak mühimmatı olan büyük bir yeraltı deposunu Kinzhal hipersonik füze kullanarak imha ettik." ifadeleri yer aldı.

PUTİN 'DURDURULAMAZ VE YENİLEMEZ' DEMİŞTİ

Kullanılan füze Başkan Vladimir Putin tarafından sıkça övülen yeni nesil Rus silah teknolojisinin bir parçası. Putin, 2018'de yaptığı konuşmasında hipersonik füzelerin bin kilometre menzilde denizde ve karadaki hedefleri vurabildiğini açıklamıştı. Yeni füzelerini 'Durdurulamaz ve yenilmez' olarak tarif eden Putin söz konusu teknoloji ile dünyanın neredeyse her noktasını vurabileceklerini ve ABD yapımı bir füze kalkanından kurtulabilecekleri iddia etmişti.

11:00
Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rus Silahlı Kuvvetleri Güney Askeri Bölgesi 8. Kombine Silahlar Ordusu komutanı Korgeneral Andrei Mordvichev'in çatışmalar sırasında öldürüldüğünü söyledi. İddia Rusya tarafından henüz doğrulanmadı.

09.45 İngiltere Savunma Bakanlığı: Kremlin, savaştaki hedeflerine ulaşmaktan çok uzak. Ukrayna’nın direnişi Rusya’yı şaşkına çevirdi.

09.00 Japonya Başbakanı Fumio Kishida, bugün Yeni Delhi'de Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile görüşecek. Kishida'nın bu görüşmede Rusya'ya karşı birleşik bir uluslararası tepki için Modi'ye baskı yapması bekleniyor.

07.35 Rus kozmonotlar, Ukrayna temalı kıyafetlerle Uluslararası Uzay İstasyonu'na çıktı

Rusya’dan Sergey Korsakov, Oleg Artemyev, Denis Matveev isimli 3 kozmonot, Kazakistan'da yer alan Baykonur Uzay Üssü’nden Soyuz MS21 uzay aracı ile uzaya fırlatıldı. Başarılı fırlatmanın ardından kozmonotlar Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşırken, kozmonotlar üzerlerinde Ukrayna bayrağının renklerini taşıyan uzay kıyafetleri giyerek kameralara poz verdi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Flaş iddia: Cesetleri dikkat çekmemek için gece yarısı trenlerle taşıyorlar
Rus kozmonotlardan savaş karşıtı protesto geldi

06.00 Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rus birliklerinin kıyılarında tam kontrolünü sağladığı Azak Denizi ile bağlantılarını tamamen kaybettiklerini açıkladı.

03.55 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, müzakerelerin Rusya'nın tek şansı olduğunu belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ile müzakereleri işaret ederek ancak müzakereler yoluyla Rusya’nın hatalarından geri dönülebileceğini belirtti. Rusya'nın, Ukrayna'daki insani koridorları ve tahliyeleri engellemesine de değinen Zelenskiy, "İşgalciler çoğu bölgede çevredeki kentlere insani yardım tedarikini engellemeye devam ediyor. Bu bir savaş suçudur" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın ülkesine saldırısının 23. gününün gecesinde hem Ukrayna hem de dünya kamuoyuna açıklamalarda bulundu ve Rusya’ya da yeni bir mesaj göndererek müzakereleri işaret etti.

Konuşmasında, Rusya’nın Ukrayna'da saldırdığı kentlerden sivillerin tahliyesine yönelik çalışmaları aktaran Zelenskiy, "Bugün Ukrayna’da 7 koridor vardı. Sumi Bölgesi’nde 6 ve Donetsk Bölgesi’nde 1 sivil koridoru vardı. Mariupol kuşatmasından 9 binden fazla insan tahliye edildi. Toplamda 180 binden fazla Ukraynalı insani yardım koridorları üzerinden kurtarıldı" ifadelerini kullandı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Flaş iddia: Cesetleri dikkat çekmemek için gece yarısı trenlerle taşıyorlar
Ukrayna lideri Zelenski bir kez daha video mesajla dünyaya seslenirken Rusya'ya da önemli bir uyarıda bulundu

Ukrayna birliklerini Ruslara karşı savunmasını sürdürdüğü ve Rusların da saldırılara devam ettiğini belirten Zelenskiy, "Ordularının bu taktiği, Rus devletinin durumunu daha da kötüleştiriyor. Daha yıkıcı yaptırımlara neden olur. Savaş karşıtı koalisyona yeni üyelerin katılımını teşvik eder. Rusya'ya baskı yapmak için her zaman tarafsız kalmaya çalışan devletler bile bu birleşmeye dahil oluyor. Bu nedenle Ukrayna’nın barış ve güvenliğine dair müzakereler, Rusya'nın kendi hatalarından kaynaklanan hasarı azaltması için tek şans. Biz her zaman müzakerelerde ısrar ettik. Sadece 23 günlük işgal sürecinde değil, her zaman diyalog önerdik, barış için çözümler sunduk. Şimdi herkesin beni duymasını istiyorum. Özellikle Moskova’nın. Buluşma zamanı. Konuşma zamanı. Ukrayna için toprak bütünlüğünü ve adaleti yeniden sağlamanın zamanı geldi" ifadelerini kaydetti.

03.40 Rusya’da savaş karşıtlarının protestoları sürerken 21 aşındaki bir genç Rusya'nın Moskova Oblastı'na bağlı Luhovitsı kentindeki bir askerlik şubesine molotof kokteylleri ile saldırı gerçekleştirdi.

02.00 Ukraynalı milletvekili: Rusya'nın Mikolayiv'e düzenlediği saldırıda onlarca kişi öldü

Mikolayiv'i ziyaret eden ve BBC'ye konuşan Odessa milletvekili Oleksiy Honçarenko, "Maalesef Mikolayiv'e büyük bir saldırı, füze saldırısı oldu. Onlarca insan öldü" dedi. Milletvekili, olayda onlarca kişinin de yaralandığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!