Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kremlin açıkladı: Dördüncü turun tarihi belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kremlin açıkladı: Dördüncü turun tarihi belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2022 16:46

Rusya-Ukrayna savaşının 18'inci gününde bölgeden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. Rus güçleri bugün Lviv kentini hedef aldı. Ülkenin batısında yer alan ve çatışmaların yoğun yaşandığı sivillerin akın ettiği kent Rus füzelerinin hedefi oldu. Ülkenin Sovyetler Birliği'nden ayrılmasının en güçlü destekçileri arasında yer alan Lviv'in yanı sıra Ukrayna'nın Uluslararası Barış ve Güvenlik Merkezi'ne de saldırı düzenlendi. Ukrayna tesise 8 füze gönderildiğini açıkladı. Saldırıda 35 kişi hayatını kaybetti. Zelenski, yaralı askerleri tedavi gördükleri hastanede ziyaret etti. Askerlere şifa dileyen Zelenski, Rusya’ya karşı savaşan Ukraynalı askerlere madalya takdim etti. Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna ile müzakerelerin bugün devam edeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Ukrayna'daki savaş 18'inci gününde... Savaş tüm hızıyla devam ederken bu sefer Lviv kenti Rus füzelerinin hedefi oldu. Ukrayna Lviv'in yanı sıra Uluslararası Barış ve Güvenlik Merkezi'ne de saldırı düzenlendiğini duyurdu. Ukrayna tesise 8 füze gönderildiğini açıkladı. Saldırıda 9 kişinin öldüğü, söz konusu tesiste yabancı eğitmenlerin de bulunduğu duyuruldu. Ukrayna İstihbarat Servisi, Kiev bölgesinde Peremoha köyünde tahliye konvoyuna yapılan saldırıda yedi kişinin öldüğünü duyurdu.  Ukrayna, Rusya ordusuna ait bir savaş uçağını düşürdü.

İşte dakika dakika Rusya Ukrayna savaş bölgesinde yaşananlar...

05.30 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile telefonda görüştüğünü duyurdu.

Haberin Devamı

04.45 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, önce ABD Başkanı Joe Biden ile daha sonra Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi yaparak Rusya'ya yeni yaptırımları ele aldı.

04.30 Ukrayna'ya karşı Rusya'nın yanında duran Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov, Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) ile alay ederek Ukrayna topraklarında bulunduğunu belirtti. Kadirov, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e girmek için beklediklerini duyurdu.

02.30 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi’nin Rus roketleri ile vurulduğunu hatırlatarak, Ukrayna semalarının kapatılmaması durumunda, 20 kilometre ötedeki NATO ülkelerinin de vurulabileceğini belirtti. Zelenskiy, "Eğer semalarımızı (Ukrayna Hava Sahası) kapatmazsanız, Rus füzelerinin sizin bölgenize, NATO topraklarına, NATO vatandaşlarının evlerine düşmesi an meselesidir" dedi.

02.05 Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, Rusya’nın yakın zamanda Odessa’ya paraşütçü birliklerini indirmeyi planladığını duyurdu.

01.45 Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), ülkede daha önce kısıtlanan sosyal medya uygulaması İnstagram'ın tamamen kapatıldığını duyurdu.

23.50 Rusya’da düzenlenen savaş karşıtı protestolarda 850’den fazla kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

23.45 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, 140 binden fazla kişinin tahliye edildiğini aktararak, yardım konvoyunun Rus hava saldırısı nedeniyle Mariupol’e ulaşamadığını ifade etti.

23.30 Ukrayna’nın sahil kentlerinden Mıkolayiv’de Rus ordusunun vurduğu okul binasında 4 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin yaralandığı aktarıldı.

23.00 ABD basınında yer alan haberlerde, ABD’li yetkililerin, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının başlamasından bu yana Çin’den askeri teçhizat ve çeşitli yardımlar talep ettiğine yönelik iddialarına yer verildi. Rusya'nın Çin’den ne istediği hakkında ayrıntı vermeyen ABD’li yetkililer, Çin'in Rusya'ya yardım etmeye hazır olabileceğine dair bazı işaretler olduğunu ve ABD'nin müttefikleri ile bu konuyu ele almayı planladığı ifade edildi. ABD'li yetkililer ayrıca, Rusya'nın envanterindeki bazı silahların tükenmekte olduğuna dair işaretler olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

22.40 İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy telefonda görüştü. İngiltere Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Başbakan, Putin'in barbarca eylemlerinin sadece Ukrayna'yı değil tüm insanlığı test ettiğini söyledi. Liderler, Brent Reynaud ve sayısız masum Ukraynalının öldürülmesi ile Dniprorudne ve Melitopol Belediye Başkanlarının kaçırılmasını kınadı” denildi.

22.30 
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Rusya saflarında gönüllü olarak savaşa katılmak isteyen yabancı ülke vatandaşlarına seslendi. Kuleba, "Eğer hayatta kalırsanız savaş suçlusu sayılırsınız. Paraya ya da başka bir şeye de değmez” dedi.

Haberin Devamı

22.00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, dünyaca ünlü teknoloji devlerine seslenerek, “Artık kararlar yarım verilemez. Ya barıştan yanasınızdır ya da Ukraynalı kadınları ve çocukları öldüren kanlı Rus agresifliğini destekliyorsunuzdur” dedi.

21.10 
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna ile müzakerelerin yarın devam edeceğini açıkladı. Peskov ayrıca, 4’üncü turun video-konferans yoluyla yapılmasının planlandığını aktarmıştı.

19.30
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rusya'nın Ukrayna'nın batısında, Polonya sınırındaki Yavoriv Askeri Eğitim kampına yönelik saldırısında, 180 yabancı paralı askerin öldürüldüğünü açıkladı. Konaşenkov, yabancı ülkelerce Ukrayna'ya sağlanan ciddi miktarda silahın imha edildiğini belirtirken, yabancı paralı savaşçılara yönelik saldırılarının süreceğini ifade etti.

Haberin Devamı

18.50 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, yaralı askerleri tedavi gördükleri hastanede ziyaret etti. Tedavi gören askerlerin her birine hem teşekkür eden hem de şifa dileyen Zelenski, Rusya’ya karşı savaşan Ukraynalı askerlere madalya takdim etti. Zelenski, hastane ziyaretini ait görüntüleri ise sosyal medya hesabından paylaşarak, “Yaralı askerlerimizi ziyaret ettim. Çocuklar, geçmiş olsun. İnanıyorum ki en güzel hediye taburcu olmanız olacak” ifadelerini kullandı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kremlin açıkladı: Dördüncü turun tarihi belli oldu



18.30 
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarından sonra Kiev ile Moskova’nın ülkede barış ve ateşkes amacıyla oluşturduğu müzakere heyetinde yer alan Leonid Slutski, “Müzakerelerde ilerleme kaydediliyor, yakın zamanda anlaşmalar imzalanabilir” dedi.

17.26 
Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'de yiyecek ve su rezervleri azalıyor. Kent konseyinden yapılan açıklamada 'İnsanlar 12 gündür zor durumda. Şehirde elektrik, su ve ısıtma yok. Neredeyse hiç mobil iletişim yok. Son yiyecek ve su rezervleri de tükeniyor' denildi.

17.04 İtalya'da Pazar sabahı Ukraynalı mültecileri taşıyan bir otobüsün otoyolda devrilmesi sonucu bir kadın hayatını kaybetti.

15.56 Kiev bölge polis şefi Andriy Nebytov, ABD vatandaşı olan New York Times (NYT) muhabiri Brent Renaud'un bugün Kiev'in eteklerinde vurularak öldürüldüğünü bildirdi.

NYT'DEN AÇIKLAMA GELDİ

New York Times, Kiev’in İrpin bölgesinde öldürülen gazeteci Brent Renaud hakkında açıklama yaptı.

NYT, Brent Renaud’un hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyulduğunu belirterek, 'Geçmişte New York Times'a katkıda bulunmuş olmasına rağmen, Ukrayna'daki herhangi bir iş için görevlendirilmedi. Paylaşılan basın kartı, yıllar önce bir başka bir iş için verilen New York Times basın kartıdır' ifadelerini kullandı.

Ukrayna'da bulunan CNN Türk muhabiri Mücahit Topçu, ABD'li gazetecinin aracına düzenlenen saldırı sonucu hayatını kaybettiği bilgisini paylaştı.

Topçu canlı yayında yaptığı açıklamada 'Aynı araçta bulunan bir kişinin daha ağır yaralı olduğunu ifade edelim. Sivil kayıplara bir de gazeteci eklendi. Ağır yaralı ekip arkadaşı hastanede yaşam mücadelesi veriyor' ifadelerini kullandı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kremlin açıkladı: Dördüncü turun tarihi belli oldu
Ukrayna Ulusal Polisi, muhabir ve film yapımcısı Brent Renaud’un İrpin’de Rus birliklerince açılan ateş sonucu hayatını kaybettiğini, ekip arkadaşının da yaralandığını duyurmuştu. NYT, Renaud’un Ukrayna'da kendileri için çalışmadığını duyurdu. 

ZELENSKİ AÇIKLADI: 125 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

15.01 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, insani koridorlardan kaç kişinin tahliye edildiğini açıkladı. '125 bin kişi güvenli alanlara tahliye edildi' diyen Zelenski Mariupol'den de tahliye yapıldığını belirtti.

Zelenski, 'Biz işgalcilere karşı elimizden geleni yapıyoruz. Kiliselere bile saldırıyorlar insani koridorları engelliyorlar' dedi.

'Rusya, 18 günde Çeçenistan savaşından daha fazla kayıp verdi' diyen Zelenski sözlerine şöyle devam etti;

'Bugün pazar ama kimin umurunda. Donbass’ta savaşın 8 uzun yılı. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının 18. günü. 18 günde neredeyse 13 bin işgalci öldürüldü. Rusya, Çeçen savaşından daha fazla kayıp verdi. Rusya binlerce askeri teknik araç, 74 uçak, 86 helikopter kaybetti. Ellerinde daha fazla olduğunu ve savunmaya devam edeceğimizi biliyoruz. Ukrayna pes etmeyecek, askerler pes etmeyecek, halk pes etmeyecek. Ukrayna kahramanca mücadele gösteriyor.'

13.50 Melitapol'un ardından bir belediye başkanı daha kaçırıldı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Rus güçlerinin Dnipro Belediye Başkanını kaçırdığını açıkladı..

13.41 Ukraynalı yetkililer Lviv yakınlarındaki askeri üsse yönelik saldırıda 35 kişinin öldüğünü duyurdu.

MYKOLOİV'DE BOMBALI SALDIRI: 9 ÖLÜ

13.10 Ukrayna'nın güneyindeki Mykolaiv kentindeki bombalı saldırı sonrası 9 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

11.22 Ukrayna Lviv'e yakın bir bölgedeki askeri üssün Rus füzelerinin hedefi olduğunu, saldırı sırasında bölgede yabancı eğitmenlerin bulunduğunu açıkladı. Tesise düzenlenen saldırıda 9 kişinin öldüğü açıklandı. Yabancı askerlerin saldırı sırasında bölgede olup olmadığına dair bir açıklama ise yapılmadı.

10.35 Ukrayna, savaşta 12 binden fazla Rus askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada 374 tank, 1.226 zırhlı araç ve 140 topçu sisteminin de etkisiz hale getirildiği bilgisine yer verildi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kremlin açıkladı: Dördüncü turun tarihi belli oldu
Ukrayna’nın Harkov kentinde çatışmalar sürürken, Ukrayna askerleri Rusya Hava Kuvvetleri’ne ait bir savaş uçağını düşürdü. Harkov kentinin İzüm bölgesi yakınlarında düşürülen savaş uçağının havada alev topuna dönen enkazı amatör kameralara yansıdı.

08.54 Ukrayna'nın batısında yer alan Lviv güne Rus saldırısı ile uyandı. Ülkenin Sovyetler Birliği'nden ayrılmasının en güçlü destekçileri arasında yer alan kente yerel saat ile sabah 6'da füze saldırısı düzenlendi.

700 bin nüfuslu Lviv'in yanı sıra Uluslararası Barış ve Güvenlik Merkezi de Rus füzelerinin hedefi oldu. Ukrayna tesise 8 füze gönderildiğini açıkladı, zaiyat ile iligli detaylı açıklamanın gün içinde yapılacağı belirtildi.

Mariupol’ün öncesi ve sonrası: Fotoğraflar kentteki yıkımın boyutunu gösteriyor
Uydu teknolojileri şirketi Maxar'ın paylaştığı görüntüler iki haftadır kuşatma altındaki Mariupol’deki yıkımı gözler önüne serdi.

07.02 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski Rus güçlerini başkent Kiev'i işgal etmeye çalışmaları durumunda ölümüne bir savaşla karşı karşıya kalacakları konusunda uyardı.

Zelenski, Rusya’nın politikaları nedeniyle Rusya’daki tüm yatırımcıların ve insanların ülkeyi terk edeceğini belirterek, 'Şimdi Rusya’dan kimlerin kaçtığına, kimlerin işini yürüttüğüne bakın. Bunlar küresel pazarın profesyonelleridir' dedi

NATO'DAN 'KİMYASAL SİLAH' UYARISI

06.14 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Alman gazetesi Welt am Sonntag'a verdiği demeçte, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından kimyasal silah kullanabileceğini ve böyle bir hareketin savaş suçu olacağını söyledi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kremlin açıkladı: Dördüncü turun tarihi belli oldu
Ukrayna’da 4 kentten 10 bin kişi tahliye edildi

04.16 İngiltere Ukraynalı mültecilere evini açanlara ayda 350 sterlin ödeyecek.

04.00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın politikaları nedeniyle Rusya’daki tüm yatırımcıların ve insanların ülkeyi terk edeceğini belirterek, "Şimdi Rusya’dan kimlerin kaçtığına, kimlerin işini yürüttüğüne bakın. Bunlar küresel pazarın profesyonelleridir" dedi.

03.21 Rusya hükümeti, dün Rus askerleri tarafından gözaltına alınan eski Melitopol Belediye Başkanı İvan Federor'un yerine vekaleten Rusya yanlısı Galina Danilçenko, Melitopol'ün yeni belediye başkanı olarak atandı.

00.00 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, cumartesi günü birkaç Ukrayna kentinden yaklaşık 13 bin kişinin tahliye edildiğini açıkladı.

21.50 Yunanistan’dan kalkan ve Rusya’nın Taganrog şehrine doğru giden Sormovskiy 3064 isimli Rus kargo gemisi, Azak Denizi’nde Şebelskoye köyü kıyılarına 12 kilometre mesafede Ukrayna Deniz Kuvvetleri tarafından vuruldu. Rusya Federasyonu Soruşturma Komitesi tarafından yapılan açıklamada, vurulan geminin kaptan kamarasına bir atışın isabet etmesi sonucu gemide yangın çıktığı bildirildi. Açıklamada gemi mürettebatının müdahalesi sonucu yangının söndürüldüğü ifade edilirken, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığı da belirtildi.

20.55 Polonya Sınır Koruma Birimi, 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'dan kaçan 1.6 milyon kişinin Polonya'ya geçtiğini duyurdu. Varşova Üniversitesi Araştırmadan Sorumlu Rektör Yardımcısı Maciek Duszczyk, bu sığınmacıların yaklaşık 1 milyonunun ülkede kaldığını, diğerlerinin ise farklı ülkelere geçtiklerini ifade etti.

20.45 Ukrayna İstihbarat Servisi, Kiev bölgesinde Peremoha köyünde tahliye konvoyuna yapılan saldırıda yedi kişinin öldüğünü duyurdu.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kremlin açıkladı: Dördüncü turun tarihi belli oldu

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, ülkenin Sumy kenti ve çevresindeki kentlerden 10 bin kişinin tahliye edildiğini açıkladı.

20.40 Birleşmiş Milletler 24 Şubat'ta başlayan Rus işgalinde 579 can kaybı, 1002 yaralı kaydedildiğini duyurdu. Hayatını kaybedenler arasında 41 çocuk bulunuyor.

20.35 CNN TÜRK Muhabiri Mücahit Topçu, Kiev'deki son durumu canlı yayında aktardı: Hava karardıktan sonra siren sesi duymadım. Ama gün içinde aralıklarla da olsa sirenler çalmaya devam ediyor. Her gün 08.00'da ulusal marş dinletiliyor Kiev'de. Çatışmalar Kiev'in kuzey taraflarında ciddi çatışma söz konusu. Ukrayna ordusu Rus askerlerini durdurmaya çalışıyor. İrpin, Buça ve Hostomel'de çatışmalar yoğunlaşmış durumda. O hat kırıldığı takdirde Rus askerleri Kiev sınırına girmiş olacak. Batı tarafta da benzer şekilde yakınlaşmış durumdalar. Jitomır bölgesinde de saldırılar düzenleniyor.

Kaçan vatandaşlar önce Kiev'e sonra Romanya sınırındaki Çernivitsi'ye doğru hareket ediyorlar, imkan bulurlarsa. Ulaşım anlamında ciddi sıkıntı söz konusu. Hava ulaşımı söz konusu değil. Kara yolculuğunda araç bulmak bir hayli zor. Otobüslerde de benzer problemler yaşanıyor. Tren bulursanız kendinizi güvenli bir yere atabiliyorsunuz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!