Güncelleme Tarihi:
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "18 Temmuz 2017 tarihinde tutuklanan Alman vatandaşı Peter Steudtner ile ilgili olarak Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarıyla Bakanlığımızda yapılan görüşmede konunun yargıya intikal ettiği, bağımsız Türk yargısına güvenilmesi gerektiği, Steudtner'in gözaltına alındığı ilk günden itibaren uluslararası hukuk kurallarına uygun olarak konsolosluk himayesinin sağlanmasında herhangi bir eksiklik yaşanmadığı izah edilmiştir. Aynı konuda Berlin Büyükelçimiz de AFC Dışişleri Bakanlığına talepleri üzerine izahatta bulunmuştur" denildi.
"KABUL EDİLEMEZ İFADELER"
Açıklamada, gerçekleştirilen görüşmelerin ardından Alman makamlarınca konuya ilişkin kabul edilemez ifadelerin kullanıldığının altı çizilerek, "Bu görüşmelerin ardından AFC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Federal Hükümet Sözcüsü tarafından yapılan ve diplomatik nezaketsizliğe örnek teşkil edebilecek açıklamalarda Türk yargısına doğrudan müdahale edildiği ve haddini aşan ifadeler kullanıldığı görülmüştür. Bu açıklamaların kabul edilmesi mümkün değildir. Ülkemizde yargı yetkisinin kullanılmasında, Anayasamız çerçevesinde hiçbir organ, makam, merci veya kişinin mahkemelere emir ve talimat veremeyeceği, tavsiye ve telkinde bulunamayacağı teminat altına alınmıştır" ifadeleri yer aldı.
MURAT YETKİN ALMANYA KRİZİNİ YORUMLADI
GABRIEL: MERKEL İLE MUTABIKIZ
Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, insan haklari aktivisti Peter Steudtner'in tutuklanmasının ardından gerginleşen Türk-Alman ilişkileri konusunda açıklamalarda bulundu. Tatilini yarıda kesen Gabriel, konuya ilişkin Berlinde düzenlediği basın toplantısında, Almanya'nın son dönemde Türkiye'ye çok fazla müsamaha gösterdiğini söyledi. Kendisinin Başbakan Angela Merkel ve SPD lideri Gabriel ile görüştüğünü ve Türkiye'ye yönelik politikaların sonuçsuz kalmayacağını belirten Gabriel, önümüzdeki dönemde ele alınacak politik önlemlerin dışında Türkiye'ye yönelik alınan bir dizi tedbir açıkladı.
EKONOMİK ÖNLEMLER
Alman Dışişleri Bakanı Gabriel, keyfi olarak Alman firmalarının terörle bağlantılı olduğunun gündeme getirildi ortamda, hükümet olarak Alman şirketlerinin yapacakları yatırımlara güvence vermeyeceklerini söyledi. Gabriel, bu nedenle Almanya'nın yatırım kredileri ve ekonomik yatırımların desteklenmesi konusunu gözden geçireceğini belirtti. Gabriel, Türkiyeye yönelik değerlendirilecek bir başka konunun ise AB'nin üyelik konusunda Türkiye yaptığı yardımlar olduğuna dikkat çekti. Gabriel, bu konuda önümüzdeki günlerde AB yetkilileri ve ilgili ülkelerle temaslar yapacaklarını vurguladı.
Gabriel, "Türkiye'ye çok sabrettik ancak tango için iki kişi gerekir" ifadesini kullandı.
TÜM ALMANLAR TÜRKİYE'YE SEYAHAT KONUSUNDA UYARILDI
Peter Steudtner olayının Alman vatandaşlarının Türkiyede güvende olmadıklarını bir kez daha gösterdiğine değinen Gabriel, "Biz vatandaşlarımızın güvenliğinden sorumlu olduğumuz için, Türkiye'ye yönelik seyahat uyarılarını duruma uygun hale getirmekten başka seçeneğimiz yok. Almanlara, Türkiyeye gittiklerinde başlarına neler gelebileceğini bildirmek zorundayız" dedi.
Gabriel, seyahat uyarısının duruma uygun hale getirilmesinden ne anlaşılması gerektiği sorusuna ise, "Bugüne kadar bazı kişiler konusunda uyarılar vardı. Şu anda tüm Almanlar için bu uyarı geçerli, sadece mesleki açıdan seyahat edenler için değil. Herkesin başına gelebileceği için, uyarı tüm vatandaşlar için genişletildi" dedi.
TAKAS İDDİASI YALANLANDI
Gabriel, "Alman Bild gazetesinin Deniz Yücele karşılık Almanyadan sığınma talep eden iki generalin takasının gündeme getirildiğine yönelik haberini ise yalanladı. Gabriel, Benim böyle bir takas önerisinden haberim yok. Türk meslektaşlarımdan yazılı ya da sözlü böyle bir öneri geldiğini duymadım" diye konuştu.
Gabriel, Türkiye'de gözaltına alınan ya da tutuklanan Alman vatandaşlarına Alman konsolosluğunun ulaşmasına Türkiye tarafından 'her zaman' izin verilmediğini söyledi.