Güncelleme Tarihi:
Rus Dışişleri, Afrin'deki duruma ilişkin bir açıklama yayınladı.
Sputnik'in haberine göre Bakanlığın açıklamasında, "Halihazırda Suriye hükümet güçlerinin bulunmadığı Afrin'de gerilim, Washington'un Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması konusunda verdiği güvencelere rağmen ABD'nin 'vekillerine' destek amacıyla gerçekleştirdiği eylemler vasıtasıyla tırmandırılıyor" dendi.
'BM'NİN ENDİŞELERİNİ PAYLAŞIYORUZ'
BM'nin Afrin, Haseke, Rakka, İdlib ve Doğu Guta gibi bölgelerdeki insani duruma ilişkin açıklamasını ve insani yardım sevkiyatıyla yaralı ve hastaların tahliyesi için çatışmaların bir ay süreyle durdurulması yönündeki çağrısını da anımsatan bakanlık, Rusya'nın bu endişeleri paylaştığının altını çizdi.
"TAMAMEN GERÇEKLİKTEN UZAK"
Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Suriye'de insani yardımların ulaştırılabilmesi için çatışmaların bir ay durdurulmasına yönelik çağrıları "tamamen gerçeklikten uzak" bulduklarını söyledi.
Nebenzya, gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'de Doğu Guta ve İdlib kırsalının hedef alındığı saldırılar nedeniyle, BM tarafından yapılan çatışmaların bir ay durdurulmasına yönelik çağrıyı değerlendirdi.
Rusya'nın Suriye'de ateşkesi veya savaşın sonlanmasını desteklediğini savunan Nebenzya, "Ancak teröristlerin bu yaklaşıma katılacaklarından emin değiliz. Bu nedenle BM’nin ateşkes çağrısını tamamen gerçeklikten uzak buluyoruz." dedi.
BM Güvenlik Konseyi'nin bugün Suriye'de insani yardımların ulaştırılabilmesi için bir aylık ateşkes çağrısını görüşmesi bekleniyor.
PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR
Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Rusya'nın Suriye'ye “meşru hükümet” tarafından “terörle mücadele” için davet edildiğini belirterek, Suriye'ye “hiçbir zaman davet edilmeyen” ABD'yi “agresif” olmakla suçladı.
Nebenzia, BM Güvenlik Konseyi'nde özellikle Doğu Guta ve İdlib'deki insani krizin kapalı oturumda görüşüleceği toplantı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Suriye'deki insani durumun kötü olduğu ancak bir ay öncesinden farklı olmadığını savunan Nebenzia, Rusya'nın Soçi'deki Suriye Ulusal Diyalog
Kongresi'nin başarıya ulaşmasının ardından Rusya'nın siyasi uzlaşıya yönelik
çabalarının itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını belirtti.
Siyasi çözüm konusunda ne zaman ilerleme kaydedilse “birden bire kimyasal silah saldırısı ya da insani kriz dosyalarının gündeme getirildiğini” savunan Nebenzia, “Rusya Suriye'ye teröristleri yenmelerine yardım etmek için meşru hükümet tarafından davet edildi ve 2015'ten beri de bunu yapıyor ama ABD hiçbir zaman Suriye'ye davet edilmedi. Kim agresif burada söyleyin?” değerlendirmesinde bulundu.
“SURİYE'DE EN KARANLIK DÖNEME GERİ DÖNÜLDÜ”
Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre ise Suriye'de çatışmalarda en karanlık dönemine geri dönüldüğünü ve son bir yılda çok sayıda sivil kaybının yaşandığını söyledi.
Özellikle İdlib ve Doğu Guta'da insani durumun giderek kötüleştiğine dikkati çeken Delattre, "Suriye rejimi kendi halkını bombalamaya ve kuşatma altında tutmaya devam ediyor. İdlib'te gözlerimizin önünde yeni bir Halep (faciası) yaşanıyor." dedi.
Delattre, Doğu Guta'da Orta Çağ döneminden kalma bir kuşatma yaşandığını ve bu durumun kabul edilemez olduğunu söyleyerek, Suriye'ye insani yardım yapılabilmesi için acil ateşkes çağrısında bulundu.
İdlib ve Doğu Guta'da gerçek istikrar sağlanmadan siyasi sürecin de başarısız olacağına dikkati çeken Delattre, Afrin'deki gelişmelere ilişkin bir soruya ise "Ateşkes çağrısı Suriye geneli için geçerli. Afrin'deki durum da tabii ki bunun bir parçası.” yanıtını verdi.
ABD'DEN İDLİB VE GUTA AÇIKLAMASI
ABD Dışişleri Bakanlığı, Doğu Guta ve İdlib dahil olmak üzere Suriye'de rejim ve Rusya'nın hava saldırılarından aşırı derecede kaygı duyduğunu açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert'in, yazılı açıklamasında "ABD, İdlib, Doğu Guta ve Suriye'nin diğer bölgelerinde şiddetin artmasından, rejim ve Rusya hava saldırılarından aşırı derecede kaygı duymaktadır." ifadesine yer verildi.
SALDIRILAR SONA ERMELİ
Son 48 saatte rejimin kimyasal silah kullandığına yönelik haberler aldıklarını belirten Sözcü Nauert, saldırıların sona ermesi gerektiğini kaydetti.
BM'nin, Doğu Guta'ya insani yardımların ulaşması için şiddet olaylarına ara verilmesi ve sağlık gerekçeleriyle 700 sivilin dışarı çıkarılması çağrısını desteklediklerini belirten Nauert, Rusya'nın Şam üzerindeki etkisini kullanması gerektiğini bildirdi.
Rus Dışişleri, Astana sürecinin garantörleri olan Rusya, Türkiye ve İran'ında çalışmalarının da bu doğrultuda olduğunu vurguladı.
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR