Son dakika... Ve belgeler sızdı! İşte ABD ve NATO'nun Rusya'ya verdiği yanıt

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Ve belgeler sızdı İşte ABD ve NATOnun Rusyaya verdiği yanıt
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2022 07:31

Dünyanın gözü bir kez daha Rusya - Ukrayna sınırında. Zira bölgeden gelen haberler ile çatışma ihtimali yeniden konuşulur hale geldi. Bölgedeki tansiyon artmaya devam ederken El Pais gazetesi NATO ve Washington'un Rusya'ya verdiği yazılı cevabın metnine ulaştı. Öte yandan Ukraynalı milletvekilleri ülkenin başkenti Kiev'deki parlamento oturumu sırasında Ukrayna'ya siyasi destek veya askeri yardım veren ülkelere teşekkür etmek için o devletlerin bayraklarını açtı. Parlamentoda açılan bayraklar arasında Türk bayrağı da yer aldı.

Haberin Devamı

Rus makamları, NATO'nun doğuya doğru genişlemesi konusunda Moskova'ya güvenlik garantisi veren bir anlaşma imzalama tekliflerine yazılı bir yanıt istedi.

El Pais gazetesi Rusya'nın taleplerine ABD ve NATO'nun yazılı cevabına ulaştı.

Washington ve NATO'nun Vladimir Putin'in taleplerine verdiği yanıtlar, gelecekte İttifak'a katılma kapısını kapatmayı reddetmekle birlikte, karşılıklı güven artırıcı önlemlerin önünü açıyor.

Ayrıca ABD, Ukrayna'daki askeri tehdidin azaltılması karşılığında Rusya'ya silahsızlanma önlemleri önerdi.

NATO yazılı mesajında 'Ukrayna sınır ve Beyaz Rusya'da ciddi, sebepsiz, haksız ve devam eden Rus askeri yığınağı' olduğuna vurgu yapıldı ve 'Rusya'yı kalıcı bir şekilde derhal gerilimi düşürmeye çağırıyoruz' denildi.

Söz konusu yazılı cevapta şu ifadeler yer aldı;

Haberin Devamı

'Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tehdit edici eylemlerine ilişkin olarak, bu konularda ancak gerilimi düşürme ortamında ilerleme sağlanabileceği ABD hükümetinin tutumudur.'

'AÇIK KAPI POLİTİKASI' DEVAM EDECEK

Rus makamları, NATO'nun doğuya doğru genişlemesi konusunda Moskova'ya güvenlik garantisi veren bir anlaşma imzalama tekliflerine yazılı bir yanıt istemişti.

Bu talebe bir kez daha 'açık kapı politikasını terk etmeyeceğiz' yanıtı verildi. Bu yanıt geçtiğimiz günlerde NATO Genel Sekreteri tarafından da dile getirilmişti.

Başka bir deyişle NATO ve Washington'dan gelen yanıt Rusya'nın talebine karşın Ukrayna veya Gürcistan'ın gelecekte İttifak'a dahil edilmesini dışlamıyor. 

PUTIN'DEN ABD'YE SERT SUÇLAMA

Putin, son haftalarda Ukrayna kriziyle ilgili yaptığı ilk önemli açıklamada Amerika'nın amacının, gerilimi Rusya'ya daha fazla ambargo uygulamak için bahane olarak kullanmak olduğunu savundu.

Putin ayrıca, ABD'nin Avrupa'daki NATO güçleri konusunda Rusya'nın kaygılarını görmezden geldiğini belirtti.

Kremlin yönetimi, Kırım'ı ilhak ettikten ve Ukrayna'nın doğusundaki kanlı isyana destek verdikten yaklaşık sekiz yıl sonra, Batı'nın Rusya'nın bir işgal planladığı yönündeki suçlamasını reddediyor.

Moskova da Ukrayna yönetimini, doğu bölgelerinde barışı sağlamak için varılan bir uluslararası barış anlaşmasını uygulamamakla suçluyor. Bölgede Rusya destekli isyancılarla girişilen çatışmalarda en az 14 bin kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Putin, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada "Bana Amerika Birleşik Devletleri Ukrayna'nın güvenliğiyle ilgili pek kaygılıymış gibi gelmiyor. Ama başlıca amaçları Rusya'nın gelişimini önlemek. Bu anlamda Ukrayna'nın kendisi sadece bu amaca ulaşmak için bir araç" dedi.

Putin, ABD'nin Rusya'nın NATO'nun daha fazla doğuya doğru genişlememesi de dahil yasal olarak bağlayıcı güvenlik garantileri talebini de görmezden geldiğini belirtti.

Rusya lideri Ukrayna'nın NATO'ya katılma isteğinin kabul edilmesi halinde, diğer ittifak üyelerini de Rusya ile bir savaşın içine sürükleyebileceğini söyledi.

Putin "Ukrayna'nın bir NATO üyesi olduğunu ve Kırım'ı yeniden ele geçirmek için bir askeri harekat başladığını düşünün. Ne yani? NATO ile mi savaşacağız? Bunu düşünen oldu mu? Bana olmadı gibi geliyor" dedi.

Haberin Devamı

Son dakika... Ve belgeler sızdı İşte ABD ve NATOnun Rusyaya verdiği yanıt

 UYDU GÖRÜNTÜLERİ YAYINLANDI

Planet Labs tarafından yayınlanan uydu görüntüleri ise Rusya'nın sınırdaki askeri varlığının boyutunu gözler önüne serdi.

Görüntülerde Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın bir konumda bulunan Pognovo Kampı'a ait. Askeri uzmanlar Rusya'nın sınır bölgesinde yüz binin üzerinde asker yığdığı yönünde.

UKRAYNA'DAN BAYRAKLI MESAJ

Rusya'nın sınırdaki askeri varlığı artarken Ukrayna parlamentosundan çok konuşulacak bir görüntü geldi.

Ukraynalı milletvekilleri, ülkenin başkenti Kiev'deki parlamento oturumu sırasında Ukrayna'ya siyasi destek veya askeri yardım veren ülkelere teşekkür etmek için o devletlerin bayraklarını açtı.

Haberin Devamı

Oturumda ABD, İngiltere, Polonya'nın yanı sıra Türk bayrağı da açıldı.

Son dakika... Ve belgeler sızdı İşte ABD ve NATOnun Rusyaya verdiği yanıt

SIZAN YAŞMALARLA İLGİLİ ABD'DEN AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby İspanyol El Pais gazetesinde yayımlanan belgelerin gerçek olduğunu belirtti ve "Bu belgeleri kamuoyuyla biz paylaşmadık. Fakat artık paylaşıldığına göre hep söylediğimiz şey tüm dünya önünde doğrulanmış oldu. Halka yaptığımız açıklamalarla özel görüşmelerimiz arasında hiçbir fark yok" dedi.

Kirby, Putin'in Ukrayna'yı işgal etmeyi planladığı iddiaları sorulunca da "Hâlâ Ukrayna'yı işgal edip etmeme konusunda bir karar verdiğine inanmıyoruz" yanıtını verdi.

UKRAYNA'DAN ABD PAYLAŞIMI

Haberin Devamı

Altıncı ABD askeri yardım sevkiyatı Kiev'e ulaştı. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, ABD'den gelen yeni yardım uçağına ait görüntüleri paylaştı.

Reznikov Twitter üzerinden yaptığı açıklamada 6'ncı sevkiyat ile Ukrayna'ya 64 ton askeri malzeme geldiğini duyurdu.

Reznikov söz konusu paylaşımında 'Bu gelecek son yardım değil' mesajına yer verdi.

POLONYA: ABD TAKVİYE ASKER GÖNDERECEK

Polonya ABD'nin ülkeye 2 bin 500 takviye asker göndereceğini duyurdu.

Son dakika... Ve belgeler sızdı İşte ABD ve NATOnun Rusyaya verdiği yanıt

RUSYA'DAN AMONYUM NİTRAT İHRACATINA YASAK

Hükümet basın servisi Rusya'nın 2 Nisan'a kadar iki ay boyunca amonyum nitrat ihracatını yasakladığını açıkladı.

Açıklamada 'Amonyum nitrat ihracatına yönelik iki aylık yasak 2 Şubat'tan itibaren yürürlüğe giriyor. Hükümetin ilgili kararnamesi imzalandı' ifadelerine yer verildi.

Başbakan Birinci Yardımcısı Andrey Belousov ise 'Bu geçici bir önlem. Kalan miktar, Rus şirketlerinin gerekli hacimde amonyum nitratı alacağı ve iç pazardaki talebin zirve değerleri geçeceği 2 Nisan'dan itibaren ihraç edilebilir' dedi.

Öte yandan Ukrayna'yı ziyaret eden İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Putin'i "Ukrayna'nın başına silah dayamakla" suçladı ve Kremlin'e bir "askeri faciadan" geri adım atması çağrısı yaptı.

Kiev'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky ile görüşmesinden sonra gazetecilere konuşan Johnson, işgal halinde Ukrayna Ordusu'nun karşı koyacağını belirtti.

Johnson "Ukrayna'da silah altında 200 bin erkek ve kadın var. Çok çok sıkı ve kanlı bir direniş gösterecekler ve bence Rusya'daki ebeveynler, anneler bu gerçeği düşünmeli. Umarım Putin çatışmadan geri adım atar ve diyalog kurar" dedi.

Johson ayrıca, İngiltere'nin Rusya'nın saldırısına "Ukrayna topraklarına ilk Rus ayağı değmesinden itibaren bir ambargolar paketini ve diğer önlemleri harekete geçireceği" uyarısı yaptı.

Zelensky de bunun "Ukrayna ve Rusya arasında bir savaş değil, Avrupa'da topyekûn bir savaş olacağını" söyledi.

Ukrayna lideri, ambargoların herhangi bir çatışmadan önce yürürlüğe girmesi gerektiğini ve İngiltere'nin Kremlin ile bağlantılı "kirli paranın" aklanmasına karşı herhangi bir adım atmasına da destek vereceğini belirtti.

KRİZ O ADIMLA BAŞLADI

Rusya ile Ukrayna'yı karşı karşıya getiren kriz dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması'nı imzalamaması ile başladı.

Bu adım sonrası 21 Kasım 2013'te ülkede gösteriler başladı. Yanukoviç'in, gösterilerin büyümesi üzerine Şubat 2014'te ülkeden kaçmasının ardından ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinin Donetsk ve Lugansk şehirlerinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar bağımsızlıklarını ilan etti.

Bunun üzerine ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında çatışmalar başlamış, 18 Mart 2014'te bölge Rusya tarafından ilhak edilmişti.

Resmi rakamlara göre, 2014'ten bu yana süren çatışmalarda, 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!