Güncelleme Tarihi:
Halep’te Esad yönetimi ve Rusya’nın hava saldırılarında çok sayıda sivilin yaşamını yitirmesi ve BM’nin Halep’i "yiyeceksiz kent" ilan etmesi üzerine İspanya, Mısır ve Yeni Zelanda tarafından hazırlanarak Güvenlik Konseyi’ne sunulan karar tasarısı oylandı.
Tasarıyı Rusya ve Çin veto etti. Venezuela tasarıya karşı oy kullanırken, Angola da çekimser kaldı. Toplam 15 üyesi bulunan Güvenlik Konseyi’nde bir tasarının kabul edilebilmesi için 9 üyenin oyunu alması ve alması daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’dan hiçbirinin tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.
RUSYA VE ÇİN'E TEPKİLER
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde Halep'e insani yardım ulaştırılması için 7 günlük ateşkes öngören tasarıyı veto eden Rusya ve Çin'e, Batılı ülkeler tepki gösterdi.
İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, oylamanın ardından yaptığı konuşmada, "Rusya, 5 yıl içinde 6'ncı kez BM Güvenlik Konseyinin Suriye'de anlamlı bir adım atmasını engellemiştir" dedi.
Rusya'nın hem konseyi hem de Suriye'deki yüz binlerce masum insanı rehin aldığını savunan Rycroft, konseyin bir kez daha Suriye'ye karşı sorumluluğunu yerine getirmede başarısız olduğunu vurguladı.
"Dünya ve Suriye halkı, Rusya'nın Suriye'de işlenen korkunç suçlara katkısı ve rejime olan desteğini asla unutmayacak" ifadesini kullanan Rycroft, Rusya'nın Suriye'de terörle savaşmadığını anlattı. Rusya'nın belki terörle savaştığını iddia edebileceğini ancak bunun "katıksız bir fantezi" olacağını söyleyen Rycroft, "Açlıktan ölmek üzere olan çocuklara yardım ulaştırmak için istenen 7 günlük ateşkesi bloke etmek terörle savaş değildir" diye konuştu.
Rycroft, Çin ve Rusya'nın tasarı hakkında müzakere için daha fazla zaman istemelerini de eleştirerek, bu ülkelerin "ülkesinde yarım milyona yakın insanı öldüren bir despota destek verdikleri için tasarıyı veto ettiğini" sözlerine ekledi.
Çin'in BM Daimi Temsilcisi Liu Jieyi ise Rycroft'a tepki göstererek, İngiliz elçiyi "BM Güvenlik Konseyinin atmosferini zehirlemekle" suçladı.
Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre de konuşmasında, Suriye rejiminin askeri stratejisinin hem bir ahlaki çöküntü olduğunu hem de tüm dünyanın güvenliğini tehlikeye attığını ifade etti.
RUSYA'DAN "SİVİLLERİN HAYATINI DAHA DA KÖTÜLEŞTİRİR" SAVUNMASI
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Çurkin, konseye sunulan tasarının provokasyon amaçlı olduğunu öne sürdü.
Çatışmalara verilecek aranın savaşçılar tarafından cephanelerini ve konumlarını güçlendirmek için kullanılacağını savunan Çurkin, dolayısıyla savaşın daha da uzayacağını ve sivillerin daha fazla zarar göreceğini iddia etti.
Çurkin, Halep'te sivillere yardım için ABD ve Rus Dışişleri Bakanlarının müzakere halinde olduğunu ve bu tasarının söz konusu görüşmelerin bitmesi beklemeden oylanmasını da eleştirdi.
ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Michele Sison ise buna tepki göstererek, "Rusya ile görüşmelerde ciddi bir ilerleme sağlayamadık. Rusya müzakereden çok Suriye'deki askeri kazanımlarını koruma derdinde." açıklamasını yaptı.
SMDK TEPKİ GÖSTERDİ
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) BM Özel Temsilcisi Necib Ghadbian, oylamanın ardından yaptığı yazılı açıklamada, "BM Güvenlik Konseyinin Suriye'de hayatların kurtarılmasına istekli olmadığı son derece açık" değerlendirmesinde bulundu.
Ghadbian, BM üyesi ülkelerden, Halep'teki sivilleri kurtarmak için konuyu 193 üyeli BM Genel Kurulu'na getirmelerini beklediklerini belirtti.
BM GENEL KURULU DEVREYE GİRECEK
Kanada'nın BM Misyonu'ndan yapılan açıklamada da BM Güvenlik Konseyi'nde soruna çözüm bulunamamasının hayal kırıklığına neden olduğu bildirilerek, Halep'te çatışmaların acilen durması ve kuşatma altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılması gerektiği kaydedildi.
Açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin bunu sağlayamaması nedeniyle konunun BM Genel Kurulu'nda görüşülmesi için çalışılacağı bilgisi de paylaşıldı.
Kanada'nın öncülük ettiği ve Türkiye'nin de aralarında olduğu 70'ten fazla ülke, Halep'teki sivillerin korunması konusunun BM Genel Kurulu'nda görüşülmesi için resmi talepte bulunmuştu. Toplantının ne zaman gerçekleşeceğine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.
BM Genel Kurulu'ndaki toplantıda, Suriye'de ateşkes ve insani yardım ulaştırılmasını isteyen karar tasarısının oylanması bekleniyor.
Genel Kurul kararlarının bağlayıcı özelliği bulunmuyor ancak uluslararası kamuoyunun tutumunu göstermesi bakımından önem taşıyor.