Güncelleme Tarihi:
Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği basın açıklamasıyla ABD'yi 190'ı aşkın ülkenin imzaladığı Paris Anlaşması'ndan çekeceğini duyurdu.
"Anlaşmanın iklim değişikliğiyle mücadeleyi değil, diğer ülkelere ABD'ye karşı ekonomik avantaj kazandırmayı amaçladığını" kaydeden Trump, "ABD, ülkemi ve Amerikan vatandaşlarını korumaya yönelik ulvi görevimimi yerine getirebilmem için Paris İklim Anlaşması'ndan çekilecek. Onun yerine Amerikalı şirketlere, çalışanlara ve vergi mükelleflerine daha adil şartlar sunan bir Paris Anlaşmasının ya da tamamen yeni bir sözleşmenin müzakerelerine başlayacağız" dedi.
"EKONOMİYE MALİYETİ 3 TRİLYON DOLAR VE 6,5 MİLYON İSTİHDAM OLACAKTI"
Donald Trump, selefi Barack Obama'nın Paris Anlaşması çerçevesinde verdiği taahhüt ABD ekonomisini baltalayacağı vurgularken, şunları kaydetti:
"Ulusal Ekonomik Araştırma Derneği'nin araştırmasına göre, önceki yönetim tarafından verilen taahhütlerin yerine getirilmesi 2040 itibariyle kağıt üretimini yüzde 12, çimento üretimini yüzde 23, demir ve çelik üretimini yüzde 38, doğalgaz üretimini yüzde 31 ve kömür üretimini yüzde 86 azaltacak. Bunun ekonomiye kaybedilen üretim açısından maliyeti 2040 itibariyle yaklaşık 3 trilyon dolar ve 6,5 milyon endüstriyel istihdam olacak."
Öte yandan, anlaşmanın Çin ve Hindistan gibi ülkelere daha gevşek koşullar sunduğunu öne süren Trump, "Gerçek şu ki Paris Anlaşması en çok ABD'ye olmak üzere aşırı adaletsiz" dedi.
Trump, ABD'nin refahını diğer ülkelere dağıtmanın yolu olarak tanımladığı anlaşmadan çekilmenin Amerikalıları rahatlatacağını belirterek, "ABD bugün itibariyle hiçbir bağlayıcılığı olmayan Paris Anlaşması çerçevesindeki tüm uygulamaları sonlandıracak. Anlaşmanın getirdiği devasa ekonomik ve finansal yüklerden kurtulacak" ifadelerini kullandı.
"ABD, KASIM 2019'A KADAR ANLAŞMADAN ÇEKİLEMEZ"
Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump'ın Paris Anlaşması'ndan çekilme kararının hemen yürürlüğe girmesi mümkün değil. Çünkü anlaşmanın yasal hükümlerine göre, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği, ABD'nin çekilme talebini en erken 4 Kasım 2019 tarihinde kabul edebilecek.
Talebin kabul edilmesini takip eden sürecin yaklaşık bir sene sürecek olması ise ABD’nin anlaşmadan resmi olarak çekilmesinin Kasım 2020’yi bulabileceği anlamına geliyor.
İTALYA, FRANSA VE ALMANYA'DAN ORTAK BİLDİRİ
ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı, ülkesinin, Aralık 2015'te mutabakatına varılan, Nisan 2016'da imzalanan Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararına, Avrupa Birliği'nin üç büyük ülkesinden ortak tepki geldi.
İtalya Başbakanlığı resmi internet sitesinden yapılan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ve Almanya Başbakanı Angela Merkel imzalı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
"Biz, Fransa, Almanya ve İtalya'nın hükümet ve devlet başkanları olarak, ABD'nin iklim değişikliğine ilişkin evrensel anlaşmadan çekilme kararını esefle karşılıyoruz. Paris Anlaşması, iklim değişikliğiyle etkin ve zamanında mücadele etmek ve 2030 sürdürülebilir kalkınma hedeflerini uygulamak için ülkelerimiz arasındaki iş birliğinde temel olmayı sürdürüyor."
Paris'te varılan bu uzlaşmanın "Geri dönülemez" olarak tanımlandığı açıklamada, "Biz, Paris Anlaşması'nın katiyen yeniden müzakere edilemeyeceğine inanıyoruz. Çünkü bu anlaşma, gezegenimiz, toplumlarımız ve ekonomilerimiz için son derece hayati bir araçtır. Paris Anlaşması'nın uygulanabilirliğinin, ülkemizdeki refah ve büyüme için küresel ölçekte önemli ekonomik fırsatlar sunduğuna inanıyoruz." değerlendirmesi yapıldı.
Paris İklim Anlaşması'nın hızla hayata geçirilmesi hususundaki kararlılığın vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu nedenle, iklim değişikliği finansmanı hedefleri de dahil olmak üzere Paris Sözleşmesi'ni hızla uygulamak konusundaki en güçlü taahhüdümüzü teyit ediyoruz ve tüm ortaklarımızı iklim değişikliğiyle mücadele eylemlerini hızlandırmaya teşvik ediyoruz. Gelişmekte olan ülkeler ve özellikle en fakir, en zayıf olanların uyum hedeflerine ulaşmasını destekleme çabalarına hız vereceğiz."
Bu arada, İtalya Başbakanı Gentiloni, ortak bildiriyi paylaştığı Twitter'daki şahsi hesabından, "İklim anlaşmasından geri adım yok." açıklaması yaptı.
BM SÖZCÜSÜ: HAYAL KIRIKLIĞI
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararı üzerine gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin kararının, sera gazı emisyonunun azaltılması ve küresel güvenliğin artırılması amacıyla sergilenen çabalar için büyük bir hayal kırıklığı olduğunu belirtti.
ABD, ANLAŞMADAN ÇEKİLEN 3. ÜLKE
Fransa'nın başkenti Paris'te 12 Aralık 2015'te yapılan 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21), üzerinde anlaşma sağlanan metin konferansa katılan ülkelerin delegeleri tarafından onaylanmıştı. Anlaşma, 22 Nisan 2016'da BM Genel Merkezi'nde ABD, Çin ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 190'dan fazla ülke tarafından imzalanmıştı.
ABD, Nikaragua ve Suriye'den sonra anlaşmadan çekilen 3. ülke oldu.
CEO'LARDAN TEPKİ
ABD'li büyük şirketlerin üst yöneticileri (CEO), Başkan Donald Trump'ın ülkeyi Paris İklim Anlaşması'ndan çekme kararına tepki gösterdi.
Elektrikli otomobil üreticisi ve enerji depolama şirketi Tesla'nın CEO'su Elon Musk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "İklim değişikliği gerçek. Paris (anlaşmasından) çekilmek Amerika veya dünya için iyi değil." ifadelerini kullandı.
MUSK DANIŞMANLIKTAN AYRILDI
Musk ayrıca, Trump'ın ekonomi konseyinden de ayrıldığını bildirdi. Elon Musk, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, Trump'ın Paris anlaşmasından çekilme kararı alması durumunda ABD Başkanı'nın iş danışmanlık konseyinden ayrılacağını duyurmuştu.
Eğlence endüstrisi devi The Walt Disney Company'nin CEO'su Robert Iger de Trump'ın danışmanlık konseyinden ayrılan bir başka yönetici oldu. Iger, Twitter hesabından, "Paris anlaşmasından çekilme nedeniyle prensip olarak Başkan'ın konseyinden istifa ettim." mesajını paylaştı.
ABD'nin en büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs'in 2006'dan bu yana CEO'su olan Lloyd Blankfein, Haziran 2011'den itibaren ilk kez Twitter'dan paylaşımda bulundu. Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararının ABD'nin aleyhine olduğunu vurgulayan Blankfein, "Bugünkü karar, çevre ve ABD'nin dünyadaki lider pozisyonu için bir gerilemedir." açıklamasını yaptı.
ABD'li teknoloji devi Google'un CEO'su Sundar Pichai de Twitter'daki açıklamasında, kararın kendisini hayal kırıklığına uğrattığını ifade ederek, "Google, daha temiz ve refah bir gelecek için sıkı çalışmaya devam edecektir." yorumunu aktardı.
PARİS ANLAŞMASI
Aralık 2015'te Paris'te yapılan 21. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21) onaylanan Paris Anlaşması, Nisan 2016'da 190'dan fazla ülke tarafından imzalanmıştı.
Trump'ın selefi Barack Obama'nın en büyük destekçisi olduğu ve müzakerelerine liderlik ettiği anlaşmanın ana hedefi, küresel ortalama sıcaklık artış limitinin yüzyılın sonuna kadar 1,5 ile 2 derece arasında sınırlandırılması olarak belirlenmişti.
Ülkelerin iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olması, sera gazı emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir girişimlerin desteklenmesi gibi maddelerin öne çıktığı anlaşma, gelişmekte olan ülkelerin temiz enerjiye geçiş süreçlerinde maddi olarak desteklenmelerini öngörüyor.