Son dakika: DSÖ'den flaş aşı açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Son dakika: DSÖden flaş aşı açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2021 13:28

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa'nın durağan koronavirüs aşı oranları hakkında 'Ciddi endişelerimiz var' açıklamasında bulundu. DSÖ Avrupa kıtasında 1 Aralık'a kadar, koronavirüse bağlı potansiyel ölü sayısını da açıkladı.

Haberin Devamı

2019'un son günlerinde hayatımıza giren koronavirüs (Kovid-19) gezegenimizin bir numaralı ortak gündemi olmaya devam ediyor. 200 milyonu aşkın kişiye bulaşan ve 4 milyonun üzerinde insanın hayatına mal olan virüse karşı pek çok aşı geliştirildi. Dünya genelinde 5 milyar dozdan fazla aşı yapılırken son dönemde özellikle Avrupa'da aşılama çalışmalarının yavaşladığı bildiriliyor.

Bu konu hakkında Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) flaş açıklamalarda geldi. DSÖ, Avrupa'nın durağan koronavirüs aşı oranları hakkında 'Ciddi endişelerimiz var' dedi. Aynı açıklamada Avrupa kıtasında 1 Aralık'a kadar, koronavirüse bağlı 236 bin kişinin hayatını kaybedebileceği uyarısına da yer verildi.

DSÖ Avrupa direktörü Hans Kluge, 33 ülkeyi mercek altına aldıklarını ve buradaki son 14 günlük vaka sayılarının bir önceki döneme kıyasla yüzde 10'dan fazla arttığını belirlediklerini duyurdu.

Haberin Devamı

Avrupa'daki aşılamanın yavaşladığına dikkat çeken Kluge, bunun ciddi endişelere neden olduğunun altını çizdi.

Öte yandan dünya genelinde yeni tip koronavirüse karşı uygulanan aşı miktarı 5 milyar 210 milyon dozu geçti. Kovid-19 vakalarının sayısı 217 milyon 56 bine, hayatını kaybedenlerin sayısı 4 milyon 512 bine, iyileşenlerin sayısı 193 milyon 980 bine çıktı. Vaka sayısı ABD'de 39 milyon 621 bini, Hindistan'da 32 milyon 737 bini, Brezilya'da 20 milyon 728 bini ve Rusya'da 6 milyon 882 bini geçti. 

'OKULLARIN AÇILMASI BİRİNCİ ÖNCELİK OLMALI'

Hans Kluge yaptığı açıklamada "Salgın, eğitimde tarihteki en feci kesintiye neden oldu" dedi ve ekledi, “Sınıf temelli öğrenmenin kesintisiz devam etmesi hayati önem taşımaktadır.” ifadelerini de kullandı. Kluge, pandemi devam ederken, “çocukları bir fiziki okul ortamında güvenli bir şekilde eğitmenin” “eğitim, ruh sağlığı ve sosyal becerileri için büyük önem taşıdığını” ve hükümetler için “birincil hedef” olması gerektiğini söyledi.

Kluge, BM çocuk fonunun Avrupa ve Orta Asya bölge müdür yardımcısı Philippe Cori ile ortak açıklamada “Tüm ülkeleri okulları açık tutmaya teşvik ediyoruz ve tüm okulları yeni eğitim yılı boyunca Covid-19 riskini ve varyantların yayılmasını en aza indirecek önlemler almaya çağırıyoruz” dedi.

İki kuruluş, öğretmenlerin ve diğer okul personelinin ulusal aşı programları için birincil hedef grup olması gerektiğini ve kronik sağlık sorunları olan 12 yaş ve üstü tüm çocukların da aşılanması gerektiğini söyledi. Ayrıca, okulların “kapanacak en son ve ilk açılan yerler arasında” olmasını sağlamak, etkili testler, risk azaltma, aşılama stratejileri uygulama ve çocukların zihinsel ve sosyal refahını korumak da dahil olmak üzere sekiz öneriden oluşan bir tavsiye paketi açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!