Güncelleme Tarihi:
Çavuşoğlu, Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada Colindres ile ikili ve heyetler arası görüşmelerinin ardından Dışişleri Bakanlığında ortak basın toplantısı düzenledi.
Suriye'nin İdlib kentinde rejimin saldırıları ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesi hakkındaki soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, Rus muhatabından saldırıların durdurulmasını istediğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konudaki mesajını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e iletmesini Lavrov'dan istediğini aktaran Çavuşoğlu, Suriye'de siyasi sürece odaklanmak gerektiğini vurguladı.
Rejimin saldırılarının doğrudan sivilleri hedeflediğini, burada radikallerin bulunduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirten Çavuşoğlu, doğru olsa bile sivillerin bulunduğu yerlere yapılan saldırıların insani olmadığının altını çizdi. Çavuşoğlu, Lavrov'un Rusya Savunma Bakanı ile görüşeceğini ve mesajları ileteceğini söylediğini aktardı.
Çavuşoğlu, Lavrov ile Suriye'deki siyasi sürecin bir parçası olan Anayasa Komisyonu oluşturulması konusunu da ele aldıkları bilgisini paylaşarak, şöyle devam etti:
"Sivil toplum listesinden 6 isim üzerinde anlaşmazlık vardı. BM ve Türkiye olarak biz bunların sivil toplumu temsil etmediğini söylemiştik. Sonuçta 4 2 formülü üzerinde bir mutabakat sağlandı. Şimdi komisyonun iç tüzüğü, çalışma metotlarıyla ilgili zaten daha önce Cenevre'de büyük ölçüde mutabakat sağlanmıştı. O detaylar görüşülüyor. Önümüzdeki günlerde Anayasa Komisyonunun kuruluşunu ilan edebiliriz."
"ABD'NİN YENİ ÖNERİLERİ TATMİN EDİCİ DEĞİL"
ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin Türkiye ziyaretine ilişkin Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile yaptığı telefon görüşmesinde Jeffrey'nin yeni öneriler getireceğini kendisine söylediğini aktardı.
Çavuşoğlu, "ABD'nin getirdiği yeni öneriler bizi tatmin eder düzeyde değil. Bunu açıkça söylememiz lazım. Burada adeta Münbiç gibi bir oyalama sürecine gitmek istedikleri izlenimini edindik." dedi.
Bakan Çavuşoğlu, bir oyalamanın olmaması gerektiğinin altını çizerek, "Bir an önce güvenli bölgeyle ilgili mutabakata varmamız lazım. Bizim sabrımız kalmadı." diye konuştu.
Görüşmede, mevkidaşı Moncada ile bölgesel konuların yanı sıra Latin Amerika ve Orta Amerika'daki gelişmeleri ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, ticaret başta olmak üzere birçok alanda iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için atılacak adımların üzerinde durduklarını ifade etti.
Çavuşoğlu, özellikle Orta Amerika Entegrasyon Sistemi (SICA) içinde her zaman Nikaragua'nın desteğini gördüklerini vurgulayarak bu destek dolayısıyla Moncada'ya teşekkür etti.
Bakan Çavuşoğlu, Nikaragua'nın Mavi Marmara'nın ardından Türkiye'ye verdiği desteği unutmalarının mümkün olmadığını dile getirerek, Filistin ve Venezuela konuları başta olmak üzere, birçok konuda iki ülkenin ilkesel tutumlarının örtüştüğünü kaydetti.
Nikaragua'da geçen yıl, üç yıl önce de Türkiye'de darbe girişimi olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "(15 Temmuz) O darbe girişiminden sonra Nikaragua'nın bizimle gösterdiği dayanışma için de bir kere daha teşekkür etmek istiyorum. Nikaragua içindeki FETÖ iltisaklı kişilerin oturma izinleri iptal edildi ve ülke dışına çıkarıldı." diye konuştu.
NİKARAGUA ANKARA'DA BÜYÜKELÇİLİK AÇACAK
Çavuşoğlu, Nikaragua'nın Ankara'da büyükelçilik açacağı bilgisini paylaşarak bu konuda kendilerine her türlü desteği vereceklerinin altını çizdi.
Bakan Çavuşoğlu, elçilik açılması için agreman talebinin kendilerine ulaştığını belirterek bunun için gerekli takibi yaptıklarını kaydetti.
"Arzumuz bir an önce güvenli bölge konusunda mutabakata varmak"
Çavuşoğlu, ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin Türkiye ziyaretinde ele alınan "Güvenli Bölge" konusunda, eskisinden farklı olarak bu güvenli bölgenin içinde kimlerin olacağı ve askerler arasında bazı yeni fikirlerin olduğunu kaydetti.
Güvenli bölgenin derinliği, bu bölgeyi kimlerin kontrol edeceği ve bölgeden YPG/PKK'lıların tamamen çıkarılması konularının kendileri için çok hassas olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Bu konularda henüz daha bir mutabakat sağlamış değiliz. Ortak devriye nasıl olur, o bölgelerde üs kurulacaksa nasıl olur, askerler bu teknik konuyu görüşüyor." diye konuştu.
Çavuşoğlu, "Önümüzdeki süreçte ABD'nin bizi tatmin eden önerileriyle ya da bizim yaptığımız önerilere gelerek bir mutabakata varmak istiyoruz." ifadesini kullandı.
Münbiç Yol Haritası'nın amacının, terör örgütü YPG/PKK'nın tamamen Münbiç'ten çekilmesi ve buraları kimin yöneteceği, kimlerin burada yer alacağı konusunda Türkiye ve ABD'nin birlikte çalışarak bölgenin istikrara kavuşturulması olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Münbiç modelinin güvenli bölgeye de taşınabileceğini kaydetti.
Çavuşoğlu, "Ama bir oyalama olmaması gerekiyor. Çünkü bizim sabrımız tükendi. Cumhurbaşkanımızın (Recep Tayyip Erdoğan) harekatla ilgili bir talimatı vardı. Trump'ın ricası üzerine biz bu harekatı durdurduk." diye konuştu.
Türkiye'ye yönelik saldırıları tolere edemeyeceklerinin altını çizen Çavuşoğlu, "O nedenle arzumuz bir an önce güvenli bölge konusunda mutabakata varıp uygulamaya geçmek. Aksi takdirde biz Türkiye olarak gereğini kendimiz yapacağız. Bu konuda da kararlıyız." dedi.
"HAKAN ATİLLA HER ZAMAN DOĞRUYU VE ÜLKESİNİ SAVUNDU"
Çavuşoğlu, eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın Türkiye'ye gelişine ilişkin ise şunları kaydetti:
"Hakan Atilla daha önce Türkiye'ye gelebilirdi fakat bunun için temyiz davasından vazgeçmek istemedi. Temyiz davasından vazgeçtiği anda kendisine verilen cezayı kabul etmiş oluyor. Burada bana göre doğrusunu yaptı. Ben biraz daha yatarım ama suçlu olduğumu kabul etmem. Kendisine yönelik suçlamaları kabul etmeyeceğini açıkça söyledi ki bunda da sonuna kadar haklıdır. Kendi kişisel tercihinin olmasının yanında ben de kendi düşüncemi burada söylüyorum. Doğru olanı yaptı ve gerçekten Hakan Atilla zor şartlarda bile her zaman doğruyu, ülkesini, hak ve hukuku savundu. Kendisine 'Hoş geldin' diyoruz. Kendisine ve ailesine 'Geçmiş olsun' diyoruz. Bu süreçte ailesine de her türlü desteği verdik."
Öte yandan Çavuşoğlu, artık bir an önce Halkbank davasının New York'ta ve ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisinde (OFAC) kapanması gerektiğini sözlerine ekledi.
"DEVLETLER ARASINDA BARIŞÇIL ÇÖZÜMLER İSTİYORUZ"
Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada Colindres, uluslararası arenada bazı devletlerin tek taraflı adımlar atmasına karşı olduklarını belirterek, "Devletler arasında barışçıl çözümler istiyoruz. Uluslararası hukukun, insan haklarının ilerlemesi için barışçıl çözümlerin olması, bizim için asli şey." dedi.
"İki devlet olarak ilişkilerimizin güçlendirilmesi konusunda hemfikiriz." diyen Moncada, hayvancılık, tarım, turizm, sağlık ve gübreleme alanlarında Türkiye'nin teknik kapasitesinden faydalanmak istediklerini kaydetti.
Moncada, Türkiye-Nikaragua ilişkilerini daha ileriye taşımak istediklerinin altını çizerek, "Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) üzerinde çalışmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.
Bu kapsamda Çavuşoğlu'nu da Nikaragua'ya davet eden Moncada, ikili ilişkileri her alanda geliştirmeye hazır olduklarını belirtti.
Moncada, uluslararası arenada bazı devletlerin tek taraflı ve hukuki olmayan kararlar aldıklarına dikkati çekerek, "Bizler devletler arasında barışçıl çözümler istiyoruz. Uluslararası hukukun, insan haklarının ilerlemesi için barışçıl çözümlerin olması, bizim için asli şeydir." diye konuştu.
Ziyareti çerçevesinde görüştükleri konular hususunda somut adımlar atmak için çalışacaklarını aktaran Moncada, özellikle tarım, hayvancılık ve gübre gibi alanlarda Türkiye'nin kendilerine katma değer sağlayabileceğini kaydetti.