Güncelleme Tarihi:
Çavuşoğlu resmi ziyaret için bulunduğu Cezayir'de mevkidaşı Sabri Bukadum ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik olası askeri operasyonuna ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, "Suriye'nin kuzeydoğusunda maalesef bir terör yapılanması var. Bu bize yönelik çok ciddi bir tehdit ve ABD'nin kendilerine verdiği silahları biz Türkiye'de yakalıyoruz çünkü PKK ile buradaki yapılanmaların hiçbir farkı yok." dedi.
Terör örgütünün şu anda bulunduğu bölgedeki insanlara yönelik de büyük bir zulüm uyguladığını söyleyen Çavuşoğlu, "300 binden fazla Suriyeli Kürdü de kendilerini desteklemedikleri için sürgüne gönderdiler, Türkiye'de yaşıyorlar." diye konuştu.
YPG/PKK'nın bölücü bir terör örgütü olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Esas amacı Suriye'yi bölmektir ki biz Suriye'nin sınır ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Tüm bu sebeplerden dolayı biz buraya bir harekatı başlatma kararı almıştık. ABD Başkanı (Donald) Trump buradan çekileceklerini ve burada bir güvenli bölgeyi de birlikte oluşturmak istediklerini söyleyince, ABD ile güvenli bölge konusunda bir müzakere başlattık." ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu sürecin ABD'nin Türkiye'yi oyalama süreci olduğunu gördüğünde ABD Başkanı Donald Trump'a "Artık sizinle müzakerelerimizde bir netice alamayacağız, siz bunlara destek vermeye devam ediyorsunuz dolayısıyla biz kendi başımıza bu harekatı başlatacağız." mesajını bizzat ilettiğini anlattı.
"OPERASYON BM ŞARTI'NDAN VE ULUSLARARASI HUKUKTAN KAYNAKLANAN HAKKIMIZ"
Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Bu, her şeyden önce bizim BM Şartı'ndan ve BM Güvenlik Konseyi kararlarından ve uluslararası hukuktan kaynaklanan bir hakkımızdır. Harekatımızı, operasyonumuzu da bu çerçevede gerçekleştireceğiz. Uluslararası hukuk çerçevesinde gerek askerlerimiz gerek biz Dışişleri Bakanlığı olarak, BM dahil ilgili ülkelere, Suriye dahil bildirimlerde bulunacağız. Bu harekat bölgenin istikrarı ve güvenliği için önemli bir harekat olacak. Ayrıca Türkiye ve bölgedeki göçmenlerin de gönüllü bir şekilde bu bölgeye dönmesi de mümkün olacak. Bizim tek hedefimiz buradaki teröristler. Bu şekilde de Suriye'nin sınır bütünlüğüne önemli bir katkıda bulunacağız."
Cezayir'i ziyaret etmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek davet için teşekkür eden Çavuşoğlu, Cezayir Başbakanı Nureddin el-Bedevi ve mevkidaşı Bukadum ile yaptığı baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin verimli geçtiğini vurguladı.
Türkiye'nin Cezayir'in önemini çok iyi bilen bir ülke olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "İlişkilerimize çok kıymet veriyoruz. İlişkilerimizi her alanda geliştirmek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz." diye konuştu.
Cezayir'in içinden geçtiği süreçte attığı adımları takdirle karşıladıklarını belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Ekonomi ile ilgili reform ve atılan adımların da her iki ülkeye büyük fayda getireceğine düşünüyoruz. İkili ticaret hacmimiz 4,5 milyar doları geçti. Türkiye şu anda Cezayir'de en fazla yatırım yapan ülke haline geldi. Firmalarımızın yatırımı 3,5 milyar doları aştı. Firmalarımıza verdikleri destek ve güven için Cezayir halkına ve devletine çok teşekkür ediyoruz."
Çavuşoğlu, Türkiye'nin her alanda istişareye devam etme kararlılığını vurgulayarak bölgesel konularda Cezayir ile görüşlerinin örtüştüğünü kaydetti.
Libya konusuna değinen Çavuşoğlu, "Libya'da askeri bir çözüm olamayacağına inanıyoruz. Dolayısıyla siyasi çözüm için özellikle komşu ülke Cezayir'in katkısı çok önemli." dedi.
Çavuşoğlu, Kudüs ve Filistin başta olmak üzere tüm bölgesel konularda koordinasyonu artıracaklarını ifade etti.
"CEZAYİR VE TÜRKİYE BİRLİKTE HAREKET ETMELİ"
Bölgesel güvenlik hakkındaki bir soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, bölgesel istikrar için devam eden iç çatışmaların ve terör tehditinin ortadan kalkmasının gerekliliğine vurgu yaptı.
"Libya'daki durumun Cezayir'e ne kadar etkisi olduğunu biz bile Türkiye'den görüyoruz ki siz bunu yaşıyorsunuz." diyen Çavuşoğlu, şunları dile getirdi:
"Mali'nin, Nijer'in istikrar ve güvenliğini Cezayir'den bağımsız düşünmek mümkün değil. Bizim bölgemizde Suriye'nin durumu ortada. Irak'ta istikrar geliyor derken tekrar kargaşa yaşandı. Orta Doğu sorunu, Filistin sorunu çözülmeden de bu bölgeye barış gelmeyeceğine inanıyoruz. Tüm bu konularda Cezayir ve Türkiye'nin birlikte hareket etmesi bölge için son derece önemlidir."
Çavuşoğlu, Libya konusunda Cezayir'in rolünün önemine işaret ederek, Berlin'de bu yıl içinde yapılması planlanan Libya konulu uluslararası konferansa mutlaka Cezayir'in de davet edilmesi gerektiğini ısrarlı bir şekilde söylediğini aktardı.
TÜRK FİRMALARI CEZAYİR'DEN MEMNUN
Cezayir ziyareti sırasında bu ülkede yatırım yapan ve projeler üstlenen Türk yatırımcılarla bir araya geldiğini belirten Çavuşoğlu, şunları ifade etti:
"İstisnasız hepsi burada yatırım yapmaktan çok memnunlar. Özellikle Cezayir devletinin ve halkının kendilerine verdiği destek ve güvenden dolayı ayrıca çok mutlular. Türk firmalarının buradaki başarısını gören üçüncü ülkelerin firmaları da Türk firmalarıyla birlikte Cezayir piyasasına girmeye çalışıyorlar. Biz bundan mutluluk duyuyoruz. Firmalarımızı kardeş Cezayir'e daha fazla yatırım yapmaları için teşvik etmeye devam edeceğiz. Burada Cezayir'in başlattığı ekonomiyle ilgili, yatırımlarla ilgili reformlar Türkiye'den daha fazla yatırımcının gelmesini teşvik edecektir."
VİZE KONUSU
İki ülke arasındaki vize rejimine ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, "Bu konuyu kendi aramızda konuştuk. Vize konusunda kim daha katı, bu suçlamaya ya da yarışmaya girmek istemiyorum. Ama halklarımızı doğrudan ilgilendiren ortak bir sorun olduğu konusunda hemfikiriz. Biz burada kesinlikle bir katılaşma yapmadık, bazı suistimallere karşı tedbirler aldık." dedi.
Çavuşoğlu, iki ülke arasında vize konusunun ele alınacağı bir konsolosluk istişaresinin yapılacağını da vurgulayarak, "Burada bu suistimalleri yapan ve rantı biten bazı firmaların bu atılan adımları çok yanlış bir şekilde kamuoyuna yansıttığını görüyoruz. Elektronik vize vermeye devam edeceğiz." diye konuştu.
Cezayir genelinde 13 vize ofisi ile Türkiye'nin, vize hizmetini Cezayir halkının ayağına götürdüğünü söyleyen Çavuşoğlu, "Yaş sınırlaması ile ilgili de bir çalışma yapıyoruz. Bu konuda inşallah en kısa zamanda güzel haberleri paylaşacağız. Belli bir yaşın altındaki ve üstündeki Cezayir vatandaşlarını vizeden muaf tutmaktan bahsediyorum." ifadelerini kullandı.