Güncelleme Tarihi:
Çavuşoğlu ile Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Dışişleri Bakanlığındaki ikili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Fransa ile Türkiye'nin tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğunu belirten Çavuşoğlu, Fransız mevkidaşıyla ikili ilişkileri tüm boyutlarıyla ele alma fırsatı bulduklarını söyledi. Çavuşoğlu, ekonomik ilişkiler bağlamında firmaların durumları hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, "İkili ticaret hacmimizi 14 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkarmak için gerekli çalışmaları sürdürme konusunda hemfikiriz." diye konuştu.
Çavuşoğlu, Türkiye-Fransa Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesinin (JETCO) de bir an önce toplanması ve iş konseyinin düzenlenmesinin bu amaca katkı sağlayacağını söyledi.
Fransa'nın Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin dönem başkanlığını Finlandiya'dan devraldığını hatırlatan Çavuşoğlu, kendilerini kutlayarak başarılı bir dönem başkanlığı geçireceklerinden endişe duymadıklarını kaydetti. Fransa'nın dönem başkanlığı önceliklerini gerçekçi bulduklarını anlatan Çavuşoğlu, "Birlikte yaşama kültürünü ön plana çıkardıkları için teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.
AB SÜRECİ
Avrupa Birliği (AB) sürecinde özellikle vize serbestisinin hayata geçmesi konusunda geri kalan 6 kriter için çalıştıklarını kaydeden Çavuşoğlu, teknik müzakerelerin devam ettiğini, Gümrük Birliği'nin modernizasyonu konusunun da bir an önce tekrar masaya yatırılması gerektiğini anlattı.
Çavuşoğlu, görüşmelerde AB ile mültecilere ilişkin 18 Mart mutabakatının uygulanmasını da ele aldıklarını söyledi.
Fransa'da 700 bin civarında Türk yaşadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, "Fransa'da ve Avrupa'da artan ırkçılıktan onların da etkilendiğini üzüntüyle görüyoruz." dedi.
Çavuşoğlu, Fransa'daki aşırı sağ partinin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde gücünü artırdığına dikkati çekerek, Avrupa'daki artan bu ırkçılığa karşı ortak tavır alınması gerektiğinin altını çizdi.
Fransa'da iktidardaki partinin bu konulardaki hassasiyetinin önemli olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Fransa Avrupa için önemli bir ülke ve bu tür popülizmden uzak gerçekçi politikalarla şu anda ortak değerlerimizi yok etmeye başlayan, aşındıran aşırı akımlarla birlikte mücadele etmemiz lazım." diye konuştu.
"FRANSA'NIN BENİMSEDİĞİ POPÜLİST TUTUMU KESİNLİKLE REDDEDİYORUZ"
Çavuşoğlu, 1915 olaylarına ilişkin, "Fransa'nın benimsediği popülist ve siyasi tutumunu biz kesinlikle reddediyoruz. Bu tür tutumların ilişkilerimize bir fayda sağlamayacağı ortadadır." şeklinde konuştu.
Bakan Çavuşoğlu, 24 Nisan'ı anma günü kabul etmenin Fransa Anayasa Konseyi'nin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin verdiği kararlarla çeliştiğine dikkati çekerek, "Eğer Ermenistan kendine güveniyorsa ortak çalışma grubu kurma önerimizi kabul etsinler. İçinde Fransa olsun, Rusya olsun, ABD olsun. Ermenistan kimi istiyorsa olsun. Arşivleri açalım." dedi.
Bu çalışma grubunun tahlilleri sonucunda çıkacak kararı kabul etmeye hazır olduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, "Ama bu bilimsel çalışmaları reddederek popülizm içerikli kararları da biz reddediyoruz." yorumunda bulundu.
ABD SAVUNMA BAKAN VEKİLİ SHANAHAN'IN MEKTUBU
Çavuşoğlu, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan'ın mektubuna ilişkin yaptığı değerlendirmede, bu mektubun üslubunu kabul etmediklerini, Türkiye'nin bağımsız ve özgür bir ülke olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi aldığını ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu konuyu net bir şekilde açıkladığını söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye'nin ABD'ye, S-400 ve F-35'ler konusuna ilişkin NATO'nun da içinde olduğu ortak çalışma grubu kurulması önerisinde bulunduğunu hatırlattı.
Çavuşoğlu, "Başkan (Donald) Trump buna 'evet' diyor ama Amerika içindeki bazı kurumlar buna 'hayır' diyor, yanaşmıyor. Madem kendinize güveniyorsunuz bizim çalışma grubu teklifimizi niye kabul etmiyorsunuz? Bu tür mektuplarla Türkiye aldığı kararlardan vazgeçmez. Türkiye S-400'ü almıştır ve Türkiye'ye gelecektir, konuşlanacaktır. Bunun da çalışmaları devam ediyor." diye konuştu.
Milli Savunma Bakanlığının, söz konusu mektuba bir cevap hazırladığını söyleyen Çavuşoğlu, "En kısa zamanda Milli Savunma Bakanımız bu mektuba cevaben mektubunu da gönderecektir. Böyle bir mektubun içeriği ve üslubunu kabul etmediğimizi daha önce de vurgulamıştır." değerlendirmesinde bulundu.
"TÜRKİYE'NİN İÇ İŞLERİNE MÜDAHALE ETMEK KİMSENİN HAKKI DEĞİLDİR"
Çavuşoğlu, "Türkiye, basın ve ifade özgürlüğü bakımından eleştirildi. Fakat aynı şeyleri geçtiğimiz günlerde Fransa'da da gördük." dedi.
Fransa'da bazı gazetecilerin, ülkedeki gizli belgeleri açıklamasından dolayı soruşturmaya tabii tutulduğunu anımsatan Çavuşoğlu, "Türkiye'de olduğu zaman bu, ifade özgürlüğü kapsamına giriyor. Fransa'da olduğu zaman güvenlik meselesi oluyor. Biz bu konulardaki çifte standarda karşıyız." şeklinde konuştu.
Bakan Çavuşoğlu, demokrasi, insan hakları ve özgürlükler konusunda tüm tarafların aynı standartlara uyması gerektiğine dikkati çekerek, "Bizim bu konuda hiçbir çekincemiz yoktur. Türkiye'nin iç işlerine müdahale etmek de kimsenin hakkı değildir." ifadelerini kullandı.
FRANSIZ BAKANDAN RUM BASINININ İDDİASINA YALANLAMA
Fransız Bakan Le Drian, Rum basınında yer alan Fransa'nın GKRY'de üs edineceği ve buradaki askeri mevcudiyetini kalıcı hale getireceği iddialarına ilişkin, "Fransız bir üssün veya Fransız askeri birliklerinin Kıbrıs'ta konuşlanması gibi bir öngörümüz kesinlikle olmadı." dedi. Fransız Bakan, "Rum basının bu konuda yanıldığı söyleyebilirim." ifadesini kullandı.
"İDLİB KONUSUNDA TÜRKİYE'Yİ DESTEKLİYORUZ"
Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, İdlib meselesinde durumdan kaygılı olduklarını söyleyerek, "Biz İdlib konusunda Türkiye'yi destekliyoruz. Ateşkese uyulmasını sağlamak durumundayız. Çünkü çok tehlikeli ve patlayıcı etkiye sahip olabilecek bir durum var ortada." şeklinde konuştu.
Le Drian, "Ateşkese müdahale edebilecek her bir adım, sonrasında hepimiz için dramatik sonuçlar doğurabilir." uyarısını yaptı.
Fransa ile Türkiye arasındaki iletişimin çok önemli olduğuna işaret eden Le Drian, "Bu iletişimin cumhurbaşkanları ve bakanlar seviyesinde olmak üzere hep düzenli olduğunu görüyorum. Bunun yanı sıra bizim iletişimimizi devam ettirmemiz, ikili anlamda da son derece önemli. İdareciler arasındaki temasların benzer şekilde düzenli devam etmesi iletişimin kalitesini göstermektedir." diye konuştu.
Bakan Le Drian, iki ülkenin güçlü ilişkisi olduğunu vurgulayarak, bu ilişki sayesinde tesis edilen güven duygusuyla görüş ayrılığı içinde olunan konuların dahi saydam şekilde ifade edildiğinin altını çizdi.
Türkiye ile Fransa arasında bazı konularda görüş ayrılığı bulunduğunu belirten Le Drian, şöyle devam etti:
"Geçtiğimiz ocak ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Paris'e geldiğinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron kendilerine açık, şeffaf, saydam ve yapıcı iletişimle ilerleme imkanımız olduğunu ifade etmişti. İhtilaf ve görüş ayrılığı olan konuları bile ele alma imkanımız diğer alanlarda daha hızlı ilerleme imkanı sunuyor. Bazı konularda da öncelikli şekilde çalışma imkanına sahip oluyoruz."
"BİZ, BİRLİKTE TERÖRLE MÜCADELE EDİYORUZ"
Bakan Le Drian, Türkiye ile Fransa arasındaki Ortak Çalışma Komite Toplantısı'nın bir sonraki buluşma tarihinin sonbaharda yapılacağını söyleyerek, bunun da verimli bir çalışma imkanı sunacağını kaydetti.
Fransa'nın Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığı konusunda Bakan Çavuşoğlu'nun sözlerini memnuniyetle karşıladığını vurgulayan Le Drian, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz, birlikte terörle de mücadele ediyoruz ve DEAŞ'la mücadele konusundaki iş birliğimiz, ilişkilerin daha da güçlendirilmesi konusunda hem Türkiye hem de Fransa'yı olumlu şekilde etkiledi. Diğer tarafta PKK ile mücadele konusu da Türkiye için öncelikli konulardan birisi. Biz gerekli olan her şeyi yapmaya hazırız. Birlikte yine Suriye dosyasını da ele aldık. Bizim paylaşmış olduğumuz öncelik, İdlib'deki sükuneti ve huzuru yeniden sağlayarak yeni bir insani ve güvenlik krizinin önüne geçebilmek.
Sürekli olarak Suriye rejimi ve destekçilerinin İdlib'deki sivillere karşı acımasız saldırılarına son vermesi için çağrılarımıza devam ediyoruz. Son zamanlarda da bu saldırıların benzerlerini gördük. Türkiye ile Suriye'ye ilişkin ortak bir vizyonu paylaşıyoruz. İstikrarlı, demokratik ve kapsayıcı bir Suriye ve Suriyeli bir Suriye vizyonu paylaşıyoruz fakat Suriye’nin kuzeydoğusu ile ilgili bir görüş ayrılığımız var. DEAŞ’ın yeniden ayaklanmasının önüne geçmemiz gerekiyordu. Bizim açımızdan yerel yönetimin dahili şekilde oluşmasını temin etmek durumundayız. Bu kapsayıcı yerel yönetimi desteklemek, rejimden etkilenmemek ve Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarına cevap verebilmemiz gerekir."
"İRAN VE LİBYA KONULARINI ELE ALMA İMKANIMIZ OLACAK"
Le Drian, uluslararası camia ve AB'nin de desteğiyle Türkiye'nin Suriyeliler konusunda büyük çaba sarf etmiş olduğunu ve buna devam ettiğini belirterek, Tükiye'nin yaklaşık 4 milyon Suriyeli mülteciyi ülkesinde ağırladığını ifade etti.
Türkiye'nin Suriyeliler konusundaki çabalarını takdirle karşıladıklarını söyleyen Le Drian, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki girişimlerini destekliyoruz." dedi.
Le Drian, çalışma yemeğinde İran, Libya ve Türkiye-AB ilişkilerini ele alacaklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin Avrupa'ya kök salmasını istiyoruz çünkü Fransa'nın ve Avrupa'nın istikrarlı, demokratik ve refah bir Türkiye'ye ihtiyacı var, Türkiye'nin de Avrupa'ya ihtiyacı olduğu gibi. Avrupa da Türkiye'nin bir ortağıdır, ilerlemelerinde ve reformlarında Türkiye'ye eşlik etmeye devam edecektir. Bizler bir diyalog ruhu içerisinde ortak konularımız üzerinde ilerlemeye çalışıyoruz. Görüş ayrılıklarımızı da görmezden gelmiyoruz fakat ortak anlayışla ortak hedeflerimize ulaşabilmenin ve sorunların üzerinde çalışıyoruz."
GÜVENLİK KONULARI
Çavuşoğlu ile görüşmesinde, Türkiye'de tutuklu Lyon 1 Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim görevlisi Tuna Altınel'in ve yaklaşık 2 yıldır tutuklu bulunan Osman Kavala'nın durumunu ele aldıklarını belirten Le Drian, "Fransız Meclisinde geçtiğimiz salı günü bir konuşma gerçekleştirmiştim. Bu konuları dile getireceğimizi ifade etmiştim. Bunların önemli konular olduğunu ifade etmiştim. Fransa'nın ifade özgürlüğü konusunda ve evrensel özgürlükler konusundaki tutumundan bahsettim. Genellikle ben bir şey söylediğimde bunun gereğini yerine getiriyorum." ifadelerini kullandı.
Bununla birlikte Fransa'da gazetecilerin ülkenin güvenliğiyle ilgili konuları paylaşmasına da değinen Le Drian, "Ben de sabah gazeteleri okuduğumda yine istihbarat bilgileriyle ilgili paylaşımlar olduğunu görüyorum. Dolayısıyla ülkelerimizin güvenliği konularının aramızda kalması gerektiğini konuşmuştuk, yeniden ifade etmek istiyorum." dedi.