Güncelleme Tarihi:
İsrail'in Batı Şeria'yla birlikte Gazze Şeridi'ni de işgal etmesinin üzerinden 41 yıl geçti. Açıklanan yeni bir rapordaysa, Gazze Şeridi'nin, işgalinin başladığı 1967'den bu yana hiç şimdiki boyutta bir insani krizle yüzyüze olmadığı uyarısı yapıldı. Bu tespitte bulunanlar, İngiltere'nin önde gelen yardım ve insan hakları kuruluşları.
Raporu hazırlayan yardım kuruluşları ve insan hakları örgütleri arasında Oxfam, Uluslararası Af Örgütü ve Çocukları Koruyalım da bulunuyor. Tüm bu kuruluşlar ve örgütler; Gazze'deki insani krizin, kendi deyimleriyle İsrail'in "toplu cezalandırma" politikasının sonucu olduğunu söylüyor.
Dikkat çektikleri bir diğer nokta da, Hamas'ın yazın Gazze'nin kontrolünü ele geçirmesi sonrası uygulanan yaptırımlar. Yardım ve insan hakları kuruluşları, yaptırımların, bölge ekonomisine çok büyük zarar verdiğini belirtiyor.
Yüzde 80 yardıma muhtaç
Halen Gazzelilerin yüzde 80'ini, Birleşmiş Milletler'in yardımlarına muhtaç durumda. Bu oran, 2006'da yüzde 63'tü. Yardım ve insan hakları kuruluşlarının raporlarına bakılırsa, Gazze'de işsizlik oranı yüzde 40'a yakın. Özel sektörde çalışan 110 bin kişinin yüzde 70'i de, son iki yılda işsiz kalmış durumda.
Yine aynı rapora göre, Gazze'de hastanelerde elektrik kesintileri, günde 12 saati bulabiliyor. Denize de günde 40-50 milyon litre lağım akıyor.
BM, Gazzelilere gıda yardımında bulunuyor, onların temel sağlık ve eğitim ihtiyaçlarına katkıda bulunuyor.
Raporda, İsrail'in güvenlik ihtiyaçı da göz ardı edilmiyor fakat ülkenin mevcut politikalarının sadece radikal akımları körüklediği aktarılıyor.
Yardım ve insan hakları kuruluşları, yine de durumun tersine dönebileceği, sorunların çözülebileceği görüşündeler. "Ancak" diyerek ekliyorlar: "Eğer değişim yönünde bir siyasi irade görülürse..."
Yardım ve insan hakları kuruluşları bu noktada Avrupa Birliği'ne, Gazze'nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas'la müzakereler yapması çağrısında bulundu. İngiltere merkezli kuruluşların son raporu, İsrail'in, Gazze'deki son operasyonlarında çok sayıda sivil dahil 120'den fazla kişinin yaşamını yitirmesini izliyor.
Türkiye'nin yardımları da Gazze'de
Gazze'de ilaç, tıbbi malzeme, gıda sıkıntısı had safhada. Altyapı, bombardıman sırasında büyük zarar gördüğü için birçok yerde günlerdir su yok. İşte bu şartlard ayaşamaya çalışan Gazzeli Filistinliler'e Türkiye de yardım eli uzattı.
Türkiye'nin, Kızılay tarafından organize edilen 500 bin dolarlık gıda ve ilaç yardımının ilk bölümünü oluşturan 4 TIR dolusu gıda yardımı, Filistin Kızılayı'nın Gazze Müdürlüğüne ulaştı. Yardımlar, Gazze'de Tel El Hava'da Filistin Kızılayı'nın depolarına konuldu. Filistin Kızılayı Gazze Müdürü Dr. Halid Cuda, yardım ve destekleri için Türk hükümetine ve halkına teşekkür etti.
İlaçları dört gözle bekliyorlar
Dr. Cuda, yaptığı açıklamada, yardımların asıl büyük kesimini oluşturan ilaçyardımlarının da 2-3 gün içinde ellerinde olmasını beklediklerini söyledi. Dr. Cuda, son birkaç gündür, İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki sınır kapılarından bazılarının açılmasıyla yardımların da gelmeye başladığına işaret etti, kendileri için en önemli yardım malzemelerinin başında ilaçların geldiğini kaydetti.
Türkiye'nin gıda yardımıyla birlikte, Ürdün'den de 2 ton ilaç yardımının aynı gün ellerineulaştığını bildiren Dr. Cuda, yardımların yarısını hastanelere, yarısını da (Gazze'deki) Sağlık Bakanlığına vermeyi öngördüklerini söyledi. Ancak Dr. Cuda, (Gazze'deki fiili) hükümetten yardımların dağıtımının şimdilik durdurulması yolunda tebligat aldıklarını ve hükümetin bu konudaki kararını beklediklerini ifade etti.
Hastanelerin jeneratörleri bile yetersiz
Gazze'deki Filistin Kızılayı'nın hastalara bakım verdiği klinikleri de bulunduğunu belirten Dr. Cuda, kliniklerinde biri 150, diğeri 500 watt'lık 2 jeneratörleri bulunduğunu ve bunlardan 150 birimlik olanının çok yetersiz kaldığını ve jeneratöre şiddetle ihtiyaç duyduklarını kaydetti.
Tıbbi cihaz sorunu çok büyük
Ayrıca, önemli miktarda tıbbi cihaz sorunu yaşadıklarını anlatan Dr. Cuda, ambulansların,sürekli ölü ve yaralı taşıması nedeniyle çok çabuk yıprandığını ve her iki senede bir değiştirilmesiyoluna gittiklerini, Ramallah'ta 6 adet ambulansları bulunduğunu, ancak getiremediklerini söyledi.
Dr. Halid Cuda, Gazze Kızılayı'nın ambulans şoförlerine ve sağlık görevlilerine aynı eğitimi veren birokullarının bulunduğunu, Gazze Şeridi'nde bulunan 5 merkezde 45 ambulansla hizmet verdiklerini, bu merkezlerde sağlık görevlileri ile bir doktorun sürekli hazır olduğunu kaydetti.
Her şeye rağmen ambülanslar dakik
Dr. Halid Cuda, bir füze saldırısı olduğunda, saldırının yapıldığı bölgedeki vatandaşlarınderhal 101 numaralı acil yardım hattını aradığını, füze saldırısı sesiyle birlikte harekete geçena mbulansların, telsizlerle bağlantı sağlayarak, saldırıdan en fazla 5 dakika sonra olay yerinde olduklarını anlattı.
25 Filistinli tedavi için İsrail'e götürüldü
Öte yandan İsrail ordusu sözcülüğü, bugün de sınırdaki Kerem Şalom ve Sufa geçişleri aracılığıyla70 TIR dolusu insani yardımın Gazze Şeridi'ne aktarıldığını bildirdi. Ordu sözcülüğü ayrıca 25 Filistinli'nin de tedavi için İsrail'e götürüldükleri bildirdi.
Dün de Türkiye'nin yardımlarıyla birlikte, 160 ton gıda ve ilaç yardımı Gazze'ye ulaşmıştı. İsrail, dün yardımların ulaşması için Sufa, Kerem Şalom geçişlerinin ikisini birden açık tuttu, Karni geçişi de açılarak yardımlar kapsamında 80 TIR dolusu hububatın ulaştırılması