Solingen kurbanlarına ‘Hülya Meydanı’nda anma

Güncelleme Tarihi:

Solingen kurbanlarına ‘Hülya Meydanı’nda anma
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2017 10:51

Solingen’de 24 yıl ırkçılar tarafından katledilen Gülsün İnce (28), Hatice (19), Hülya (9) ve Saime Genç (5) ile Tülistan Öztürk (12) Frankfurt’un Bockenheim semtindeki Hülya Meydanı’nda düzenlenen törenle anıldı.

Haberin Devamı

TÖRENE Yeşiller Frankfurt Başkanı Bastian Bergerhoff, Frankfurt Türk Halkevi üyeleri, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Bergerhoff, ırkçıların güçlü değil, aciz olduğunu, acılara rağmen Türkler ile Almanlar arasındaki hoşgörü ve diyalog çağrısının örnek bir davranış olduğunu söyledi.

Solingen kurbanlarına ‘Hülya Meydanı’nda anma

Solingen kurbanlarını saygıyla andıklarını ifade eden Frankfurt Türk Halkevi Başkanı İbrahim Esen, son zamanlarda Müslümanlara ve mültecilere karşı artan ırkçı kampanyaları protesto ettiklerini söyledi. Irkçılığın korkunç boyutlara ulaştığını belirten Esen, şunları söyledi: “Mülteci kamplarına yapılan saldırılar, göçmenlere ve romanlara yönelik medya kampanyaları, aşırı sağcı NSU örgütünün bir türlü açıklığa kavuşturulmayan cinayetleri, ırkçı ve faşist akımlara karşı birlik olmamızı zorunlu kılıyor. Türk Halkevi elli yıldan beri göçmenlerin eşit hakları için mücadele ediyor. Bütün çabalarımız toplumsal barış içindir. Bockenheim semtinde farklı inisiyatiflerle birlikte gamalı haçı döven ‘Hammering Man’ heykeli ve hemen yanına anma levhasının yerleştirilmesi için büyük çaba sarfettik. Adını Solingen kurbanı Hülya Genç’ten alan meydan, heykel ve anma levhası, hafıza tutmaya yardımdan öte, siyasetin sağa kaymasına yönelik bir uyarıdır.”

Haberin Devamı

Solingen kurbanlarına ‘Hülya Meydanı’nda anma

SEMT SAKİNLERİ VE HALK EVİ İSTEDİ

Frankfurt Bockenheim semtinde semt sakinleri ve Türk Halkevi’nin girişimleri sonucu Friesengasse ve Kleiner Seestrasse arasındaki alanın adı Solingen’de evlerinin kundaklanması sonucu dört yakınıyla birlikte dokuz yaşında katledilen Hülya Genç anısına, ‘Hülya Meydanı’ olarak değiştirilmişti. Hülya Meydanı’nda gamalı haçı döven çekiçli adam heykeli de (Hammering Mann) yetkililerle semt sakinleri arasında uzun yıllar süren tartışmaların ardından resmen kabul edilmişti. Frankfurt Bockenheim Semt Meclisi, geçen şubat ayında Hülya Medyanı’na mavi zemin üzerine beyaz harflerle “Irkçlığa ve şiddete karşı. Bu meydan, ailesiyle birlikte Solingen’de yaşayan dokuz yaşındaki Türk kızı Hülya Genç anısına oluşturuldu. O, 29 Mayıs 1993 gecesi, dört aile bireyi ile birlikte evlerinin kundaklanması sonucu katledildi. Hülya’nın ölümü, yabancı düşmanlığı ve korkunç sonucu konusunda uyarıdır. Barış içinde birlikte yaşam için” ifadelerinin yer aldığı levhayı yerleştirmişti. Hülya Meydanı, neonazi kurbanlarının adının verildiği ilk yer olarak biliniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!