Güncelleme Tarihi:
Kaybettiği toprakları geri alabilmek için 'karşı saldırı' başlatan Ukrayna Rusya topraklarını hedef alamaya devam ediyor.
Pazartesi günü Rusya'nın Sivastopol'daki Karadeniz Filo Üssü'ne füzelerle saldırı düzenleyen Ukrayna, aralarında Karadeniz Filosu Komutanı Amiral Viktor Sokolov'un da olduğu 34 kişinin öldürüldüğünü, 105 Rus askerin yaralandığını, saldırı düzenlenen karargahın onarılamayacak durumda olduğunu duyurmuştu.
Ukraynalı yetkililer Rus filosunu 'başsız bir yılan' diye nitelendirirken, Rusya Ukrayna'nın iddialarının aksine püskürtülen saldırıda sadece bir Rus askerinin kayıp olduğunu bildirmişti.
Rusya Savunma Bakanlığı, bugün Ukrayna'nın öldürüldüğünü iddia ettiği Karadeniz Filosu Komutanı Amiral Viktor Sokolov'un videosunu yayımladı.
Sokolov videoda, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile diğer bazı üst düzey amiraller ve ordu komutanlarıyla bir video konferansta görülüyor.
8 dakikalık videonun ne zaman çekildiği bilinmiyor. Rusya Savunma Bakanlığı ise Sokolov'un Şoygu ve diğer bazı askeri yetkililerle Salı günü bir toplantıya katıldığını açıkladı.
AB VE İNGİLTERE'YE SUÇLAMA
Öte yandan Ukrayna’nın Kırım’a bağlı Sivastopol’daki Rus Karadeniz Filosu karargahına düzenlendiği füze saldırısıyla ilgili Rusya’dan açıklama geldi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova yaptığı açıklamada, “22 Eylül’de Sivastopol tekrar saldırıya uğradı. Bu saldırının, NATO uydu sistemleri, keşif uçakları kullanılarak önceden planlandığından, ABD'li ve İngiliz istihbarat uzmanlarının tavsiyeleri ve yakın koordinasyonuyla gerçekleştirildiğinden en ufak bir şüphemiz yok. Bu terör eylemlerinin tek amacı Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin başarısız taarruzlarına karşı dikkatleri başka yöne çekmek ve toplumumuzu korkutup panik oluşturmaktır” ifadelerini kullandı.
Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgale başlamasıyla iki ülke arasında başlayan savaşta Ukrayna ordusu son dönemde, stratejik açıdan önemli gördüğü Kırım'daki Rus hedeflerine yönelik saldırılarını artırmıştı.
Rusya, Ukrayna toprağı Kırım'ı 2014 yılında ilhak etmiş, uluslararası toplum bu kararı tanımamıştı.
İlhak öncesi de Rusya ile Ukrayna arasında varılan bir kira sözleşmesi kapsamında Rusya'nın Karadeniz filosu Kırım Yarımadası'nda bulunduruyordu.