Güncelleme Tarihi:
ANKARA ile Brüksel arasında özellikle vize konusunda son zamanlarda soğuk rüzgarlar esiyor. Brüksel'den Türkiye nasıl görünüyor?
* Biz Yeşiller, Türkiye'nin AB üyeliğinin en büyük savunucusuyuz. Hep, “Türkiye kriterleri yerine getirmesi durumunda, AB'ye üye olmalı” dedik. Ben halen bu düşüncenin savunucusuyum. Ama şu sıralar sorun, Türkiye'nin yakınlaşmak yerine AB'den giderek uzaklaşıyor olması. Bu beni üzüyor. İnsan hakları, basın özgürlüğü, Kürt sorununa çözüm konusunda Türkiye iyi bir yoldaydı. Fakat şimdi ters bir yöne gidiş var. Türkiye'nin Suriyeli mülteciler için AB üyesi ülkelerden daha çok şey yaptığı kesin. Ama insan hakları konusunda durum hiç iyi değil.
Türkiye'nin AB'den soğumasında, AB'nin suçu yok mu? AB'den hemen her fırsatta müzakereleri durduralım sesleri Türkiye'yi AB'den düş kırıklığına uğratmadı mı?
* Doğru. Almanya, Fransa gibi tek tek ülkeler, Türkiye'yi AB'de görmek istemiyoruz dediler. Bu çok çok ağır bir hataydı. Bu hata Türkiye'yi oraya götürdü. Ama bu tek sebep değil. Türkiye'de insanların, AB bizi zaten istemiyor, izlenimi çok büyük bir sorun. Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan da iç politikada kullandı. “Bunlar zaten bizi istemiyor” dedi. Türkiye'yi istemeyen bazı üyeler var ama tüm AB değil.
Mülteci kriziyle AB hatasını anladı. Türkiye'nin önemini yeniden keşfetti. Şimdi Türkiye'yi yeniden kazanmak istiyor diyebilir misiniz?
* Ben Türkiye'yle mülteci sözleşmesine tamamen karşıyım. Türkiye birçok konuda AB için önemli bir partner. Ben mülteci sözleşmesine, üye ülkelerin bu sorunu Türkiye'ye yüklemek istemesinden dolayı karşıyım. Bir yanda “Biz AB'yiz ve 500 milyonluk en zengin kıtayız” diyorlar. Ama diğer yanda “Bir ya da iki milyon mülteci alacak kapasitemiz yok” diyorlar. Bunu Türkiye yapsın istiyorlar, sınırları kapatarak. Bu kabul edilir bir durum değil. Benim bu konudaki asıl eleştirim AB üyelerine. Mülteci almamalarını sorumsuzluk olarak buluyorum.
Türkiye ile AB arasında Mali ve Bütçesel fasıl açıldı. Türkiye hukuksal hakları içeren 23 ve 24'üncü fasılların da açılmasını istiyor. AB bir yanda Türkiye'de hukuk devleti, basın özgürlüğü konusunda eksikleri eleştiriyor. Diğer yanda bu fasılları açmıyor. Niçin?
* Bu doğru değil. Komisyon bu fasılların açılmasını önerdi. Avrupa Parlamentosu da bunu talep etti. Bu ilerleme raporunda da isteniyor. Ben Türkiye'nin bu fasılları açmak istediğini duymadım.
Bertelsmann Vakfı, Türkiye AB arasında yeni bir araştırma yayınladı. Araştırmaya göre, eğer Türkiye ile Gümrük Birliği yenilenmezse, bundan Türkiye büyük zarar görecek. Çünkü ABD ile yeni ticaret anlaşması TTİP imzalanırsa, ABD malları gümrüksüz Türkiye'ye girebilecek. AB üyesi olmayan Türkiye ise ABD'ye gümrüksüz mal ihraç edemeyecek. AB bu soruna nasıl bir çözüm düşünüyor?
* Türkiye'nin Gümrük Birliği'nden zararı uzun zamandır biliniyor. Biz parlamentoda Gümrük Birliği'ni nasıl yenileriz konusunu tartışıyoruz. Bu, büyük bir sorun. Türkiye yeni ticari sözleşmelere katılamıyor. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. İki tarafın da bundan yararı var. Biz Gümrük Birliği'nin modernize edilmesini müzakere ediyoruz. Sorunun nasıl çözüleceğini şimdiden söylemek zor. Ben ama Türkiye'nin zarar görmemesinden yanayım.
AB, mülteci sözleşmesiyle vize muafiyetini erken tarihe çekti. Haziran'da vizenin kalkması gerekiyordu. Avrupa Parlamentosu bunu ne zaman gündemine alacak?
* Biz Yeşiller mülteci sözleşmesinden bağımsız olarak Türkiye'ye vize serbestisinden yanayız. Ben Türk vatandaşlarının normal olarak vizesiz AB'ye seyahat özgürlüğünü çok önemli görüyorum. Bunun çok yıllar önce yapılması gerekirdi.
AB DE MÜLTECİLERE VATANDAŞLIK VERMELİ
TÜRKİYE Suriyeli mültecilere vatandaşlık vermeyi planlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyeli mültecilere hitaben “Türkiye sizin de vatanınız” dedi. Bu çıkışı nasıl buluyorsunuz?
* Kaç yıl kalanlara ve kimlere vatandaşlık hakkı verilecek, detaylarını bilmiyorum. Ama mültecilere vatandaşlık yolunun açılmasından yanayım. Böyle bir şeyi AB üyesi ülkelerden de beklerdim.
TÜRKÇENİN MELODİSİ GÜZEL
İSLAM Bilimleri, Türkoloji ve Yahudilik gibi dalları seçmenizin özel bir nedeni var mı?
* Bu dalları ilginç buldum. Ayrıca Türkçe çok çok güzel bir dil. Benim en çok sevdiğim diller arasında. Dilbilgisi mükemmel. Çok mantıklı. Melodisi de güzel.