Güncelleme Tarihi:
Ukrayna ordusunun durumuna dair internete sızan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) belgeleri, Kiev hava savunmasının oldukça kırılgan bir durumda olduğunu gösterdi. Şubat tarihli “gizli” belgede, “mevcut kullanım hızında devam edilirse” mayıs başında mühimmatın tükeneceği uyarısı yapılıyor. Ukrayna, Batılı ülkelerden hava savunma sistemleri almış olsa da hâlâ temel olarak Rus yapımı S-300’ler ve Buk füze sistemine güveniyor.
MAYIS BAŞINDA CEPHANE BİTECEK
Pentagon belgesine göre Buk füzeleri nisan ortasında, S-300 mühimmatı ise mayısın ilk haftasında tükenecek. Bunun gerçekleşmesiyle Rus savaş uçaklarının Ukrayna içlerine girerek başta topçu hedefleri olmak üzere Ukrayna askerini kolayca vurabileceği değerlendiriliyor. İşgalin başında Ukrayna içlerine savaş uçaklarını gönderen Rus ordusu, birkaç günde çok sayıda jet ve helikopterini kaybedince bunları büyük ölçüde çatışma dışı tutmayı tercih etmişti. S-300’lerin muhalefetiyle karşılaşan Rus jetleri işgal süresince Ukrayna’da hava hâkimiyeti kuramadı. Ancak hava savunmasının durması halinde, yaklaşık 900 uçağı olduğu değerlendirilen Rusya’nın, Ukrayna’nın 85 jetlik filosuna kolayca üstün gelebileceği belirtiliyor.
PATRIOT’LAR İÇİN EĞİTİMLER DEVAM EDİYOR
Batılı ülkeler şu ana kadar Ukrayna’ya S-300 füzesinin yanı sıra kendi sistemlerini de gönderdi. Ekim ayında Almanya, IRIS-T hava savunma bataryalarını göndermeye başladı. Ertesi ay ABD ve Norveç yapımı NASAMS füzeleri Kiev’e teslim edildi. Ancak asıl olarak S-300’lerin yerini alması beklenen Amerikan Patriot füzeleri için Ukrayna askerinin eğitim süreci devam ediyor. Programın bu ay içinde tamamlanması ve ilk bataryanın cepheye konuşlandırılması bekleniyor. Bunların zamanında ve yeter sayıda hazır olup olmayacağı savaşın gidişatında belirleyici olacak.
CEPHEDE OLMAYANLAR ASKERE ÇAĞRILIYOR
Bahar aylarında, teslim aldığı Batı tanklarının da kullanılacağı büyük bir karşı saldırıya hazırlanan Ukrayna, henüz cephede olmayan erkekleri askere çağırmaya başladı. Şu ana kadar gizlenerek seferberlikten kaçan ya da adresi değiştiği için bulunamayanların yakalanması için evler aranmaya başlandı. Üniformalı kişilerin evlerin kapısını çalarak veya araçları durdurarak askere katılım formu imzalattığı vakaların sayısı artıyor.
ÖĞRENCİLER İSTİSNA
İşgalin başında alınan sıkıyönetim kararı gereği 18-60 yaş arasındaki erkeklerin ülkeyi terk etmeleri yasak. Bu gruptakiler bir yıldan fazla süredir her an askere çağrılabilecekleri düşüncesiyle yaşadılar. Bunun istisnası öğrenciler, 18 yaşından küçük en az 3 çocuğu olanlar, engelliler veya bir engelliye bakmak zorunda olanlar. Tahminlere göre bu yıl 250 bin Ukraynalı 18 yaşına girecek. Bunlardan erkek olup da hâlâ ülkede bulunanlar da artık asker adayı. Bir karşı saldırı için hızla çok sayıda askere ihtiyaç duyan Ukrayna’nın, Şubat 2022’den beri en az 120 bin askerinin öldüğü veya yaralandığı değerlendiriliyor.
BİLGİ NOTU: Ukrayna ordusuna dair ilk olarak ocak ayında mesajlaşma uygulamalarında paylaşılmaya başlandığı anlaşılan ve fark edilene kadar haftalar geçen sızıntıyla ilgili ABD makamlarının soruşturmaları sürüyor. Beyaz Saray belgelerin bir kısmının içeriğinin değiştirildiğini iddia ederken sızıntı, 2013’teki WikiLeaks olayından beri en ciddi güvenlik ihlali olarak görülüyor.