Güncelleme Tarihi:
Seçimler, ülkenin Avrupa Birliği'ne entegrasyonu açısından bir referandum niteliğinde görülüyordu. Gelen ilk sonuçlara göre, Tadiç'in Demokratik Partisi liderliğindeki koalisyon oyların yüzde 36'sını alırken, aşırı sağcı Sırbistan Radikal Partisi sekiz puan geriden izliyor.
Boris Tadiç, seçimlerin ilk sonuçlarının belli olmasının ardından "Sırbistan halkı cumhurbaşkanlığı seçiminde olduğu gibi bu seçimde de, ülkesini Avrupa Birliği'nde istediğini göstermiştir. Sırbistan, Avrupa Birliği'nde olacaktır. Buna söz veriyoruz." dedi.
Tadiç ayrıca hükümetinin hiçbir zaman Kosova'yı bağımsız bir ülke olarak tanımayacağını vurguladı. Sırbistan Radikal Partisi lideri Tomislav Nikoliç ise Tadiç'in tek başına hükümet kuramayacağına dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in Demokrat Parti'siyle ittifak yapan partilerin, 250 üyeli mecliste 103 sandalye kazanmaları bekleniyor. Avrupa Birliği'nden yapılan açıklamada da Sırbistan'daki Avrupa Birliği yanlısı güçlerin açık bir zafer kazandığı belirtildi.
İhtimaller
Belgrad'daki muhabirimiz Oana Lungescu, Tadiç'in hızla Sırbistan'da Kosova'nın bağımsızlığını kabul eden tek parti olan Liberal Demokratlarla bir koalisyon kurmaya yönelebileceğini söylüyor.
Boris Tadiç'in koalisyon kurmak istediği Liberal Demokrat Parti'nin, yüzde 5 barajını aşarak meclise girip girmeyeceği netleşmiş değil. Başbakan Vojislav Koştunitsa'nın Demokratik Sırbistan Partisi ise Radikal Parti'yle koalisyon pazarlığına hazır olduğunu söylüyor.
Pratikte, bu iki partinin Sosyalist Parti'yle birlikte hükümet kurmaları mümkün. Koştunitsa'nın Demokratik Sırbistan Partisi daha önce, cumhurbaşkanının Demokrat Parti'siyle yeni bir koalisyon ihtimalini dışlamıştı.
İki partinin oluşturdukları hükümet, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin çoğunun Kosova'nın bağımsızlığını tanımasına gösterilecek tepki konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine dağılmıştı. Batı yanlısı Boris Tadiç, Ocak ayında sertlik yanlısı milliyetçi lider Tomislav Nikoliç karşısında az bir farkla Sırbistan Cumhurbaşkanı seçilmişti.