Sırbistan'a Kosova rüşveti

Güncelleme Tarihi:

Sırbistana Kosova rüşveti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2007 10:30

Türkiye üyelik için AB kapısında yarım yüzyıldır beklerken Avrupa Birliği, Sırbistan'a hızlı üyelik önerdi. AB, Kosova sorununun çözümü halinde Sırbistan'ı birliğe çok hızlı bir şekilde üye yapacağı yönünde bir teklif hazırladı.

Haberin Devamı

Bugün Brüksel'de toplanacak AB Zirvesi öncesi, Avrupa Birliği'nin Sırbistan'a yaptığı teklif Reuters Haber Ajansı'nda yayınlandı. Avrupa Birliği Balkanlardaki istikrarın Kosova sorununun çözümüne bağlı olduğunu düşünüyor.

 Brüksel'de bugün toplanacak AB devlet ve hükümet başkanları, "Fikir Grubu" adıyla, AB'nin 2020-2030 dönemine ilişkin öneriler sunacak bir akil adamlar komitesinin oluşturulması yönünde karar alacak.

AB dışişleri bakanlarının hafta başındaki Genel İşler Konseyi toplantısında genişlemeye ilişkin aldıkları kararların yeniden gündeme  getirilmeyeceği zirvede ele alınacak diğer konular arasında Kosova, ortak göçmen politikası, Schengen alanının genişlemesi, terörizmle  mücadele, polis ve yargı işbirliği, dış ilişkiler ve küreselleşme üzerine AB deklarasyonu yayınlanması bulunuyor.

Haberin Devamı

Zirve kararları taslağında, AB'nin 2020-2030 döneminde karşılaşacağı tehditleri öngörerek bunların nasıl karşılanması gerektiğine ilişkin  öneriler sunması istenen, bağımsız çalışacak Fikir Grubunun, “diğerlerine ilaveten, Avrupa'nın sosyal sorumluluk ve ekonomik başarı  modelinin modernleştirilmesini ve güçlendirilmesini, hukukun üstünlüğünü, AB'nin temel hedefi olan sürdürülebilir kalkınmayı, küresel  güvenliği, enerji ve iklimin korunmasını, uluslararası suçlarla ve  terörizmle mücadeleyi” ele alacağı belirtiliyor.

“Vatandaşlarımıza daha iyi ulaşma yollarına ve onların beklentileriyle  ihtiyaçlarını karşılamaya özel önem verilmelidir” denilen taslakta,  Fikir Grubunun AB'nin kurumsal meselelerini, politikalarını ve bütçesini  tartışmayacağı ifade ediliyor.

Taslak kararlarda, “Fikir Grubunun çalışmasında, Avrupa içinde ve  dışındaki olası gelişmeler dikkate alınarak AB'de ve daha geniş bir  bölgede özellikle istikrar ve refahın uzun vadede en iyi nasıl korunması  gerektiği incelenmelidir” deniliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin akil adamlar komitesi önerisiyle hayata geçirilecek olan Fikir Grubunun eski politikacı, şirket yöneticileri ve akademisyen kökenli 10-12 üyeden oluşması ve  nihai raporunu Haziran 2010'daki AB zirvesine sunması bekleniyor.

Haberin Devamı

Diplomatik kaynaklar, Fransa'nın dolaylı da olsa Fikir Grubunun yetkisine Türkiye'yi dahil etmek için çaba gösterdiğini ifade ediyor.

Fikir Grubu başkanlığına atanması muhtemel isimler arasında, birçok ülkenin desteklediği eski Letonya Cumhurbaşkanı Vaira Vike Freiberga öne  çıkarken, Nokia'nın eski Üst Yöneticisi (CEO) ve Shell Yönetim Kurulu Başkanı Finlandiyalı Jorma Ollila, eski İspanya Başbakanı Felipe  Gonzalez, Unicredit bankacılık grubu Başkanı İtalyan Aessandro Profumo, eski Avrupa Parlamentosu Başkanı Pat Cox ve GlaxoSmithKline Üst  Yöneticisi Fransız Jean-Pierre Garnier'ye şans tanınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!