Güncelleme Tarihi:
ABD’nin yasadışı şekilde ülkeye giren göçmenleri caydırmak için uyguladığı sınırda yakalanan göçmenlerin çocuklarına el koyma politikası tartışmalara neden olurken, son 6 haftada yaklaşık 2 bin çocuğun ailelerinden alınarak zorla alıkonulduğu açıklandı. Amerikalı yetkililer, sınırda yakalanan ailelerin çocuklarını bazı merkezlere yerleştiriyor. Aileleri ise sınır ihlalinden ayrı bir şekilde gözaltında tutuluyor. ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın rakamlarına göre 19 Nisan-31 Mayıs arasında bin 995 çocuk bu şekilde ailelerinden zorla alındı. Amerikan New York Times gazetesi de nisan ayında yaptığı bir haberde ekim ayından beri 700 çocuğun yanlarındaki yetişkinlerden alındığını ve bu 700 çocuktan 100’ünün 4 yaşının altında olduğunu yazmıştı.
KORUMAYA VERİLİYORLAR
Çocuklar, sınırı yasadışı şekilde geçmeye çalışan yetişkinlerden ayrıldıktan sonra ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bölümü’nün korumasına veriliyor. Buradan da sivil toplum örgütlerinin işlettiği sığınma merkezlerine götürülen çocukların ABD’de yasalara uygun şekilde ikamet eden akrabaları olup olmadığına bakılıyor. Eğer böyle bir yakınları varsa çocuklar onlara teslim ediliyor. Ancak çoğu zaman kayıt eksikliği nedeniyle çocukların akrabaları bulunamıyor. Bu durumda çocukların yerleştirildikleri sığınma merkezlerinde ne kadar kalacakları belirsiz oluyor. ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ve Beyaz Saray ise uygulamayı savunuyor. Sessions, kanunlarına uyulması gerektiğini söylerken İncil’e atıf yaptı.
CUMHURİYETÇİLER RAHATSIZ
ABD Kongresi’ndeki en yüksek seviyedeki Cumhuriyetçi yetkili olan Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, “Çocukların ebeveynlerinden ayrılmasını istemiyoruz” diyerek durumdan hoşnut olmadığını ortaya koydu. Cumhuriyetçi vekiller, sorunu çözmek için perşembe günü bir yasa tasarısı sunmaya hazırlanıyor. Tasarı, ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın gözetimi altında çocukların aileleriyle birlikte tutulmasını getiriyor. ABD Başkanı Trump da Twitter’dan yaptığı açıklamayla tasarıya sıcak yaklaştı. Trump, “Demokratlar, değişim için Cumhuriyetçilerle birlikte yeni yasa üzerinde çalışarak ailelerin sınırda zorla ayrılmasını düzeltebilir” diye yazdı. Trump, tweetinde Demokratları eleştirmeyi de sürdürdü. Temsilciler Meclisi’nin azınlık lideri Demokrat Partili Nancy Pelosi ise Trump yönetiminin uygulamasının ‘barbarca’ olduğunu ve ‘durması gerektiğini’ söyledi. BM’den de eleştiri geldi. ABD Başkanı Trump ise Demokratların daha önce yaptıkları kanunlar nedeniyle çocukları ailelerinden ayırmak zorunda kaldıklarını savundu. Trump’ın hangi kanuna atıf yaptığı net olmasa da ABD Kongresi’nin göçmen ailelerin ayrılmasını gerektiren bir kanun geçirmediği biliniyor.
‘HÜKÜMETİN 3 SEÇENEĞİ VAR’
Bazı analistler, sınırı geçmeye çalışan yetişkinlere yönelik cezai kovuşturma açılırken, çocukların ebeveynleriyle birlikte hapiste tutulamayacağı yönündeki 1997 yılında uzlaşmayla varılmış bir yargı kararına dikkat çekiyor. Öte yandan, New York Times gazetesi, söz konusu yargı kararının göçmen ailelerinin çocuklarının alıkonulmasını gerektirmediğini yazdı. New York Times’a göre çocukları ailelerinden ayırmak hükümetin önündeki üç seçenekten sadece biri. Buna göre Trump hükümetinin diğer iki seçeneği çocukları ve aileleri birlikte serbest bırakmak veya aileleri birlikte gözaltında tutmak.
‘25 MİLYON MEKSİKALIYI SANA GÖNDEREBİLİRİM’
ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal’in (WSJ) haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump geçen hafta Kanada’da düzenlenen G7 zirvesi sırasında Japonya Başbakanı Şinzo Abe’yi “25 milyon Meksikalıyı Japonya’ya göndermekle” tehdit etti. Üst düzey bir AB yetkilisine dayandırılan habere göre Trump, göçün Avrupa için büyük bir sorun olduğunu söylerken, “Şinzo, sizin böyle bir sorununuz yok ama sana 25 milyon Meksikalı gönderebilirim ve sen de çok kısa zamanda işinden olursun” dedi. WSJ’ye konuşan AB yetkilisi, Trump’ın sözleri sonrası rahatsızlık hissi doğmasına rağmen ‘herkesin rasyonel ve sakin kalmaya çalıştığını’ söyledi. AB yetkilisinin aktardığına göre İran ve terörizm üzerine konuşulurken Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a da “Bunu biliyor olmalısın Emmanuel, çünkü tüm teröristler Paris’te” dedi.
Göçmen çocuklara kötü muamele
İngiltere merkezli yardım örgütü Oxfam, Fransız sınır polisinin gözaltına aldığı göçmen çocukları, ayakkabılarını parçalayıp İtalya’ya yaya olarak gönderdiğini ifade etti. BBC Türkçe’nin haberine göre örgütün yayımladığı raporda, Fransa’nın Eritreli bir genç kadını da 40 günlük bebeğiyle otoyoldan, İtalya’nın Ventimiglia sınır kasabasına yürümeye zorladığı öne sürüldü.
Kurz: Güvenlik merkezleri olmalı
Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, yasa dışı yollarla gelen göçmenlerin, Avrupa Birliği dış sınırından geri gönderilmelerinin mümkün olmaması halinde, Avrupa dışında oluşturulacak güvenlik merkezlerinde toplanmaları gerektiğini söyledi. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Die Presse’ye konuşan Kurz, sığınmacı sorununa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kurz, AB içinde sınır kontrolü olmadan hareket etmenin yolunun dış sınır kontrollerinin güçlendirilmesine bağlı olduğunu savundu.