Güncelleme Tarihi:
ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in terör örgütü DEAŞ’ı gerekçe göstererek, Türkiye’nin terör örgütü PYD/YPG/PKK nedeniyle hassasiyet gösterdiği Suriye’de Fırat’ın doğusuna denk gelen bölüme birkaç tane gözlem noktası kuracağını açıklaması, Ankara’da son derece temkinli karşılandı. Türkiye’nin Suriye sınır güvenliği konusundaki uzman isimler de ABD’nin bu hamlesinin “Türkiye’yi korumaktan öte terör örgütü PKK’yı korumaya yönelik bir tutum olduğu” görüşünü dile getirdi. Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, Mattis’in açıklamalarıyla ilgili Hürriyet’e şunları söyledi:
“Her şeyden önce bu açıklamanın zamanlaması çok önemli. Türkiye Fırat’ın doğusunda Zor Mağar’da, Tel Abyad’da terör örgütü unsurlarını vurduktan sonra bu açıklama geliyor. Dikkat çekmek istediğim bir diğer nokta da PKK’nın, Türkiye’nin bu müdahalelerinden sonra ABD yetkilileri ile yaptığı temaslarda, ‘Eğer Türkiye, Fırat’ın doğusuna müdahale ederse sonuna kadar savaşırız’ açıklamasıdır. ABD, sözüm ona ittifak halinde olduğu Türkiye’nin toprak bütünlüğünü ve sınır güvenliğini korumak için Türkiye ile birlikte PKK’ya karşı savaşacağına, gidip ‘Şam Şeytanı’ bir örgütle işbirliği yapıyor. Gözlem noktalarıyla aslında PYD/YPG/PKK’yı koruma altına alıyor. Bunu Münbiç’te de yapıyor. Münbiç’ten terör örgütünü çıkaracağına, hâlâ örgütü korumaya devam ediyor, Türkiye’nin yolunu kesmek için hamleler yapıyor. Bir yandan Sünni Araplar da PYD/YPG/PKK ile işbirliği yapar hale getirilmeye çalışılıyor, hatta getirildiler. Trump’ın Veliaht Prens Selman’a yaptığı destek açıklaması bu noktada önemli. Mattis’in sözleri bunlar dikkate alınarak değerlendirildiğinde, ‘ABD, PKK’yı Türkiye’ye karşı koruma fotoğrafı veriyor’ denilebilir. Bu da Türkiye’nin Fırat’ın doğusundaki bölgelere etki yapmasını engelleyebilir.”
YATIŞTIRMA YOLU
TOBB ETÜ Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Nihat Ali Özcan da “ABD, Türkiye’yi olası Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonuna karşı yatıştırmanın yollarını arıyor. Ankara’nın gerekçelerini elinden almak istiyor ve Türkiye’nin müdahalesinin önünü kesmeye çalışıyor. Ben bunları meselenin özüne yönelik olmayan öneriler olarak değerlendiriyorum. ABD yönetimi, Suriye’de kendi politikasını sürdürürken, bir yandan da sorunu yönetmeye çalışıyor” değerlendirmesinde bulundu.
"GÖZLEM NOKTASI KURACAĞIZ"
ABD Savunma Bakanı Mattis “Suriye’nin kuzey sınırına birkaç gözlem noktası kuracağız, bizim faaliyet alanımızdan kaynaklı bir şey gördüğümüzde Türkleri uyarmak istiyoruz. Türkiye’ye bu konuyu danışıyoruz. Türk ordusu ile sınırın karşısından çok konuşuyor olacağız. Gece ve gündüz çok açık bir şekilde işaretli bölgeler olacak. Türkler bizim nerede olduğumuzu görecek” demişti.
RUSYA: İDLİB’DE ZORLUKLAR AŞILAMADI
RUSYA Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın 20 Kasım’da Soçi’de Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile görüşmesinin ardından “(İdlib’deki) zorluklar aşılamadı” dedi. İdlib bölgesinde silahlardan arındırılmış tampon bölge oluşturulması konusunda Moskova ile Ankara arasında 17 Eylül’de varılan mutabakatın pratikte bir dizi sorunla karşılaştığını belirten Zaharova, “İdlib bölgesinde Türkiye’nin 17 Eylül mutabakatını hayata geçirmek için yoğun çaba sarf etmesine rağmen tampon bölgenin oluşturulması hâlâ zor. Problemlerin aşılması için Rusya ile Türkiye arasında yakın temas sürüyor” dedi.