Bilim insanları sineğin aklını okudu

Güncelleme Tarihi:

Bilim insanları sineğin aklını okudu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2015 16:51

ABD’nin Illionis eyaletinde bulunan Northwestern Üniversitesi’nden bilim insanları nöronlar arası iletişimleri hissedebilen bir cihaz kullanarak sineğin “aklını okumayı” başardı.

Haberin Devamı

Floresan moleküller kullanarak nöronları işaretleyen bilim insanları, herhangi bir duyusal deneyim sırasında hangi sinapsların (sinir uçlarının bağlantı noktaları) aktive olduğunu belirlemeyi başardı.

Floresan yapılar, denizanalarında bulunan parlak bir proteini kullanılarak üretildi. Mavi, yeşil ve sarı renklerde parlayan üç farklı molekül sineğin beyninin koku alma, görme ve ısı gibi farklı özelliklerden sorumlu bölgelerine yerleştirdi.

Araştırmacılar sineğin beyninde olan bitenleri floresan moleküller sayesinde basit bir mikroskopla takip edebildiklerini söyledi.

DİJİTAL TELEPATİNİN İLK ADIMI

Aktive olan bir nöronun, yaklaşık bir saat sonra bile floresan ışığını kaybetmediği ve bu nedenle de sineğin son bir saat içinde yaptıklarının bu yöntem sayesinde “okunabildiği” belirtildi.

Haberin Devamı

Araştırmacılar dijital telepatinin ilk adımı olduğu belirtilen bu deneyde sineğin son bir saat içinde sıcak ya da soğuk bir ortamda bulunduğunu, yasemin ya da muz kokladığını kolaylıkla belirleyebildiklerini söyledi.

Araştırma ekibinin başında bulunan Marco Gallio, konuyla ilgili Independent gazetesine yaptığı açıklamada, “Beyindeki işlemlerin büyük bir kısmı  sinapslarla yapılıyor, yani nöronların birbirleri ile konuşmasıyla. Geliştirdiğimiz bu teknoloji bize bir davranış sırasında hangi nöronların aktive olduğunu gözlemleme şansı tanıyor” dedi.

Gallio sözlerine, “Bu telepati ile akıl okumak değil elbette ancak buna oldukça yakın bir şey.  Sadece beynine bakarak bir böceğin geçmişte neler yaşadığını öğrenebiliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!