Şimon Peres ve Abbas TBMM’de konuşacak

Güncelleme Tarihi:

Şimon Peres ve Abbas TBMM’de konuşacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2007 00:00

Filistinli ve İsrailli liderler, Kasım ayının sonunda ABD’de yapılacak Ortadoğu barış konferansı öncesinde Ankara’da bir araya gelecek.

İsrail lideri Şimon Peres, 12 Kasım’da TBMM’ye hitaben bir konuşma yaparak Müslüman bir ülkenin parlamentosunda konuşan ilk İsrailli cumhurbaşkanı olacak. Aynı gün Abbas da meclise hitap edecek.

İSRAİL Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, ABD’de yapılacak Ortadoğu barış konferansı öncesinde TBMM’de konuşma yapacaklar. Peres, bir Müslüman ülkenin parlamentosunda konuşan ilk İsrailli cumhurbaşkanı olacak.

Peres dün Kudüs’te İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin barış sürecinde birincil rol oynayabileceğini söyledi. Peres, Türkiye’nin ılımlı ve demokratik yapısının, İran ile özdeşleşen aşırı dinci İslam’a karşı bir denge gücü olabileceğini belirterek, "Türk tarzı kazanırsa, hepimiz kazanırız, Yahudiler, Araplar ve İsrailliler" dedi.

OLAĞANÜSTÜ ÖNEMLİ

Peres’in sözcüsüne göre Peres ve Abbas, 12 Kasım’da TBMM’de konuşacak. Ehud Olmert’te Peres’in Türkiye ziyaretini "olağanüstü" diye tanımladı, "İlk kez bir İsrail Cumhurbaşkanı, Müslüman bir ülkenin Müslüman meclisinde konuşmaya davet edildi" dedi. Peres ve Abbas’ın ziyareti, İsrailli ve Filistinli yetkililerin ABD’nin Annapolis kentinde düzenlenecek Ortadoğu barışı konferansı öncesine gelecek. Olmert’e göre bu konferansın Kasım ayının son haftasında düzenlenmesi planlanıyor.

Peres’in 11-13 Kasım tarihlerinde Türkiye’de olması bekleniyor, Filistin Başkanı Abbas ise 12-13 Kasım tarihlerinde Ankara’yı ziyaret edecek. 12 Kasım’da iki lider Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onurlarına vereceği bir resepsiyonda bir araya gelecek. Üç liderin, Batı Şeria’ya yapılması planlanan Ankara Forum’un sanayi bölgesi projesi konusunda da mutabakat belgesi imzalaması bekleniyor.

Gül: İsrail ihlali kapanmış mesele

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, İsrail uçaklarının Suriye’ye 6 Eylül’de yaptığı operasyon sırasında Türk hava sahasına girmesini, "kapanmış bir mesele" olarak gördüklerini söyledi. Gül, Maariv gazetesine yaptığı açıklamada, "Dost bir ülkenin savaş uçaklarının gece yarısı hava sahanıza girdiğini görmek kolay bir şey değil. Geç de gelse, özür dilemeniz olumluydu" dedi. Abdullah Gül, "Gördüğümüz kadarıyla mesele kapandı ve bunun gelecekte tekrarlanmayacağını ümit ediyoruz" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, İsrail-Suriye barışı konusunda da, geçen seneki Lübnan savaşından beri Şam’ın barış girişimlerinin ciddi olduğunu belirterek, "Bildiğim kadarıyla (Suriye Devlet Başkanı) Beşar Esad sizinle barış için gerçek bir irade gösterdi" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!