Güncelleme Tarihi:
Brüksel'de bugün başlayacak AB zirvesinde, sadece Merkel ve AB'nin geleceği değil, Sıla Yolu’nun da kaderi belirleniyor. İki gün sürecek zirvede A ve B planı masaya yatırılacak.
A planı, Almanya Başbakanı Merkel'in. Merkel, AB’nin dış sınırını Türkiye ile korumayı ve Schengen'i kurtarmayı amaçlıyor.
Türkiye sınırı iyi korur ve Avrupa'ya mülteci bırakmazsa, AB ülkeleri bunun karşılığında Türkiye'den her yıl belirli sayıda Suriyeli mülteci alarak, kendi arasında paylaşacak.
Eğer Merkel'in A planı zirvede kabul görmezse, bu sefer B planı devreye girecek. B planı ise Visegrad
A planından yana olan Avusturya, eğer bu plan tutmazsa, B planını uygulamaya koymak için hazırlık başlattı. Avusturya, Slovenya sınır kapısı Spielfeld'te yaptığı gibi Slovenya, Macaristan ve İtalya sınırlarını tel örgülerle kapatmaya hazırlanıyor.
Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl Leitner, sınır güvenliği için güney sınırlarında çit ve benzeri yeni tedbirler alacaklarını açıkladı. Yılda 35 bin mülteci sınırı koyan Avusturya, bu sayının üzerinde mülteci girmesini önlemek için otoyol ve karayollarında da sıkı kontrollere geçmeyi planlıyor.
DÖNÜŞ ÇİLELİ OLACAK
Almanya'nın Avusturya sınırındaki kontrolleri zaten Salzburg-Passau arasında uzun beklemelere yol açtı. Almanya'nın yanında Avusturya'nın da yollarda kontrollere geçmesi, en çok turistleri ve araçlarıyla Türkiye'ye gidecek sıla yolcularını vuracak. Yazın zaten sınırlarda yığılmalar yaşanıyordu. Şimdi kontrollerin artmasıyla birlikte sınırlarda kilometrelerce kuyruklar oluşması kaçınılmaz görünüyor. Kontrollerin en çok dönüş yolunda yapılacağı düşünülürse, dönüşte tam bir çile yaşanması bekleniyor. Makedonya, ardından Balkan ülkeleri ve Macaristan içeri mülteci bırakmamak için yoğun kontroller yapacak. Kaçak mülteci girebilir kuşkusuyla tüm araçlar ve pasaportlar sınırda sıkı kontrolden geçecek. Bunun üstüne Avusturya'ya girişte Avusturya'nın, çıkışta ise Almanya'nın yollarda kontrolleri yüklenecek. Buna bir de sınırda bekleyen mülteciler eklenirse, sıla yolu bu yıl geçilmez bir kaleye dönüşecek.
AVUSTURYA HANGİ TARAFTA
Avusturya bir tarafta Merkel'in mülteci paylaşımı olan A planından yana. Diğer tarafta ise Doğu Avrupa ülkeleri gibi sınıra çit çekmeye hazırlanıyor. Avusturya Başbakanı Faymann, Kurier gazetesinin “Avusturya hangi tarafta?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Mültecilerin AB ülkelerine paylaştırılmasında Almanya ve İsveç'in yanındayız. Sınır güvenliği konusunda, eğer AB'nin dış sınırları korunamazsa, B Planından, yani Visegrad Grubu ülkelerin tarafındayız.”
Faymann, “Almanya Başbakanı Merkel'in, Türkiye'den sıkı sınır kontrolü karşılığında, 300 bin Suriyeli mülteciyi AB'ye paylaştırma planı tutar mı?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Tutar. Ama biz sınırlarda kaçamak güzergahlara karşı da tedbir almalıyız.”
NE ANLAMA GELİYOR?
Faymann'ın bu sözleri ne anlama geliyor? Türkiye üzerinden Avrupa'ya mülteci göçünün tam durması zor. Buna karşı sınırlarda çit çekerek, yollarda kontroller yaparak, ek tedbirler almamız gerekiyor. Bu durumda Sıla Yolu her iki planda da tehlikede görünüyor.
Başbakan Merkel, bugünkü ve yarınki zirvede, mülteci krizini çözmede Türkiye ile işbirliğinin geçmesi için sonuna kadar mücadele edeceğini söyledi.