Güncelleme Tarihi:
Ülkede anayasa askıya alındı, sokağa çıkma yasağı getirildi.
Güney Doğu Asya’nın “darbeler ülkesi” Tayland’da ordu dün, mutlak monarşinin kaldırıldığı 1932’den bu yana 12’nci kez darbe yaptı. 2011’de seçilen ülkenin ilk kadın Başbakanı Yingluck Şinavatra’nın istifası, anayasal ve siyasi reform talepleri nedeniyle kasım ayından beri devam eden eylemlerde 28 kişi ölmüştü. Ülkede hükümet yanlısı “kırmızı gömlekliler”le ve eski başbakan Tahsin Şinavatra karşıtları “sarı gömlekliler”in eylemlerinin devam etmesiyle siyasi kriz derinleşirken ordu salı günü sıkı yönetim ilan etmişti. Sıkı yönetimin kesinlikle “bir darbe olmadığını” söyleyen Genelkurmay Başkanı Rayuth Chan-Ocha, önceki gün başkent Bangkok’ta “siyasi krizi çözmek için” hükümet yetkilileri ve muhalif liderlerle görüşmüş ancak anlaşmaya varılamamıştı.
“PANİĞE GEREK YOK “
General Prayuth Chan-ocha(60) dün yerel saatle 16.30’da ise üst düzey komutanlarla birlikte devlet televizyonuna çıkarak bu kez ordunun yönetime el koyduğunu açıkladı. Muhtırayı okuyan General, “Kara ve hava kuvvetleriyle emniyet birimlerinden oluşan Ulusal Barış Koruma Komitesi’nin bugün itibariyle, ülkedeki durumu en kısa zamanda normale döndürmek, barışı sağlamak amacıyla yönetime el koydu. “ dedi. Siyasi, ekonomik, toplumsal reformların süreceğini, ülkede düzenin sağlanacağını söyleyen Chan-ocha, “Tüm Taylandlılar sakin olmalı ve devlet memurları gündelik işlerine devam etmeli” diye ekledi.
ANAYASA ASKIYA ALINDI
“Kansız” darbenin ilan edilmesinden iki saat sonra anayasa askıya alındı. Meclisin feshedildiği, senatonun ise çalışmasına devam edeceği belirtildi. Ordu protestoculara kamplarını terk etme emri verdi. Bangkok’un kuzeyindeki askerlerin kırmızı gömlekli eylemcileri dağıtmak için havaya ateş açtı, bir eylemci lideri gözaltına alındı. Ülkede ayrıca akşam 22:00 ile sabah 05:00 arası sokağa çıkması yasaklandı.
General Prayuth Chan-ocha, darbeyi televizyondan duyurdu. Ordu, tüm medya kuruluşlarına normal yayın akışlarını kesmeleri emrini verdi.
Bu sürece nasıl gelindi
Tayland parlamenter monarşi ile yönetiliyor. İlk askeri darbe 1932’de yapılmış, mutlak monarşi kaldırılmış, ülkede ilk parlamento seçimleri yapılmıştı. O tarihten bu yana ülke 11 darbe, 7 darbe girişimi yaşadı.
Son darbe ise 2006’da halk arasında oldukça popüler olan eski Başbakan Tahsin Şinavatra’nın iktidarına yönelikti. Taksin, Dubai’de sürgünde yaşıyor.
2011’de yapılan seçimler sonrası Taksin’in kardeşi Yingluck Şinavatra ülkenin ilk kadın başbakanı seçildi.
Kasım 2013’te hükümetin gündeme getirdiği, Taksin’in ülkeye dönmesini sağlayacağı iddia edilen af yasasıyla protestolar tekrar başladı, en az 28 kişi yaşamını yitirdi.
Yinglak Şinavatra, 7 Mayıs’ta Anayasa Mahkemesi tarafından yetkisini kötüye kullanmaktan suçlu bulunarak başbakanlık görevinden alındı.