Sığınmaya bahane yemekler şahane

Güncelleme Tarihi:

Sığınmaya bahane yemekler şahane
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2008 00:00

Neden Türk Büyükelçiliği Fiili livata suçlamasının ardından Türkiye’nin Kuala Lumpur Büyükelçiliği’ne sığınan Malezya muhalefet lideri Enver İbrahim, rezidanstan ayrıldıktan sonra Hürriyet’e konuştu. "Neden Türkiye’ye Büyükelçiliği?" sorusuna yanıtı şöyle oldu: "Ben Türkiye’ye çok yakın biriyim. Üstelik yemeklerinize hayranım. Ama maalesef elçilikte yerli aşçı olduğundan yemekler tam istediğim gibi değildi."

HAKKINDA açılan fiili livata davasının ardından can güvenliği olmadığı gerekçesiyle 36 saat boyunca Türkiye’nin Kuala Lumpur Büyükelçiliği’ne sığınmasına izin verilen Enver İbrahim, rezidanstan ayrıldıktan sonra yaptığı basın toplantısında Türk Büyükelçi Barlas Özener ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti. Enver, "Bu olaydan dolayı Türkiye’ye sorun yaratmak istemiyorum" dedi.

Karısının başkanı olduğu Ibu Pejabet Partisi’nin (Halkın Adalet Partisi) genel merkezindeki toplantı sonrasında Enver İbrahim sorularımızı yanıtladı. Suikast korkusu nedeniyle çevresindeki güvenlik önlemleri artırılmıştı. Türk olduğumu öğrenince benim özel toplantı odasına alınmamı istedi. İki gündür kafamı kurcalayan, "Neden Türkiye büyükelçiliğini seçti" sorusunu kendisine yönelttim. Yanıtı, "Ben Türkiye’ye çok yakın biriyim. Üstelik Türk yemeklerine hayranım" oldu. Sonra işi şakaya vurdu. "Ama maalesef elçilikte yerel aşçı olduğundan yemekler tam istediğim gibi değildi" diye devam etti.

İkimizin birlikte resimlerimizi çeken Amerikan vatandaşı Pakistan kökenli genç Mehmood Kazmi, ABD’de danışmanlık yaptığı Enver İbrahim’in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığını anlattı: "Abdullah Gül’ü Necmettin Erbakan’ın hükümetindeyken tanıdı. Hapisten çıktıktan sonra gittiği ABD’de Georgetown Üniversitesi’nde ’İslam ve demokrasi’ üzerine konferans verirken Recep Tayyip Erdoğan ile tanıştılar."

Gül’le 70’lerde tanıştı

Başka bir güvenilir kaynak ise şu bilgileri ekledi: "Enver İbrahim’in Türkiye’ye gidiş tarihleri çok eski. 1974’e rastlar. Eskiden öğrenci liderliği yaptığı günlerde Türkiye’ye öğrenci toplantılarına katılmak üzere giderdi. Bu sırada Abdullah Gül ile tanıştı. Başbakan Erdoğan’ı da belediye başkanlığı yaptığı dönemden tanır. Elçilikteyken onları telefonla arayıp aramadığını bilemeyiz."

Elçilikte 36 saat Misafire, elçi ve sefire hizmet etti

Erkek yardımcısı Seyfül Bahri tarafından tecavüzle suçlanan Enver İbrahim’in Türk Büyükelçiliği’nde geçen 36 saatiyle ilgili bilgiler şöyle:

Koşullu ikamet

Enver İbrahim, Büyükelçi Barlas Özener ve eşi ile İngilizce anlaştı. Rezidansta kalabilmesi için Özener şu koşulu koydu: "Madem ki can güvenliğiniz söz konusu, burada kalabilirsiniz ama rezidansta basın toplantısı yok, politika yapmak yok."

Haftasonlarını tamamen özel hayatlarına ayıran Özener çifti, beklenmedik bu misafiri ağırlamak için ellerinden geleni yaptı. Personele izin verdikleri için rezidansta çalışan kimse yoktu. Aşçı yemekleri yapıp gitmişti.

Beş vakit namaz kıldı

Sürekli birlikte oturuyorlardı. Misafirin belinden sakatlığı devam ettiğinden arada sırada belini tutuyordu. Beş vakit namaz kıldığı için Enver İbrahim, namaz vakti gelince birinci kata çıkıyordu. Muhtemelen dışarıdaki adamlarına Blackberry telefonuyla mail atıyor ve blogunun buradan hazırlatıyordu.

İlk günü beraberinde kıyafet getirmediği için pazar günü eşi kıyafetlerini getirmişti. Son günü de eşi ve milletvekili kızı birlikte gelip onu alıp götürmüşlerdi. Yanlarında taraftarlar da vardı.

Enver İbrahim’in iki dakikalık mesafedeki ABD Büyükelçiliği yerine Türkiye’yi tercih etmesinin nedeni şuydu: ABD ve İsrail, Malezya’nın vize uyguladığı ülkeler arasındaydı. Her ne kadar ABD kendisini destekliyorsa da Enver İbrahim, böyle bir olayda adının ABD ile birlikte geçmesini istemiyordu. Singapur ve Endonezya da sığınabileceği ülkeler arasındaydı, ama bu da komşular arasında ihtilafa yol açabilirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!