Sicilya Kanalı'nda 700 kaçak göçmeni taşıyan tekne battı

Güncelleme Tarihi:

Sicilya Kanalında 700 kaçak göçmeni taşıyan tekne battı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2015 06:47

İtalya’ya gitmek isteyen göçmenleri taşıyan tekne Akdeniz’de battı. Can kaybının 700’e yakın olmasından endişe edilirken, İtalya’nın geçen yıl masrafı çok diye iptal ettiği Mare Nostrum adlı kurtarma programı tartışma konusu oldu. İtalya, aylık 9 milyon Euro’luk program için AB’den destek istiyordu. Bundan yedi gün önce 400 kaçak göçmen Libya açıklarında hayatını kaybetmişti. Şubat ayında da en az 300 kaçak göçmeni taşıyan tekne alabora olmuştu.

Haberin Devamı

Akdeniz'deki göçmen teknesi facialarına bir yenisi daha eklendi. Libya’dan İtalya’ya gitmeye çalışan insan kaçakçılarına ait bir teknenin alabora olması sonucu yüzlerce kişinin öldüğünden endişe ediliyor. 28 kişi kurtarılırken, bir kazazede teknede 700 kişinin bulunduğunu ifade etti. 24 kişinin de cesedine ulaşıldı.

Sicilya Kanalında 700 kaçak göçmeni taşıyan tekne battı
'HAMAMBÖCEĞİ'NE ÖFKE

TEKNE YAN YATTI

Görgü tanıklarına göre tekne, Libya’nın yaklaşık 96 kilometre açığında bir yük gemisinin yardım için yanaştığı sırada alabora oldu. Buna göre yük gemisini gören göçmenler bir tarafa yöneldi ve dengesi bozulan tekne sulara gömüldü. 2011’de Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından kaos ortamının hâkim olduğu Libya’da insan kaçakçısı gruplar çok daha geniş faaliyet alanı bulmuş durumda. Afrika ve Ortadoğu’dan gelen birçok kişi Libya üzerinden Avrupa’ya ulaşmak için insan kaçakçılarının ağına düşüyor.

Haberin Devamı

Sicilya Kanalında 700 kaçak göçmeni taşıyan tekne battı

Fakat program fazla masraflı bulunmuş, yerine daha dar alanı tarayan Triton programı devreye sokulmuştu.

Uluslararası Af Örgütü’nden John Dalhuisen, “Triton operasyonunun Mare Nostrum’un yerini alacağı şeklindeki düşünce Akdeniz’de feci sonuçlara yol açabilir. Triton bir sınır operasyonu. Arama-kurtarma görevi yok” diyerek uyarmıştı. Geçen hafta da aynı güzergâhta 400 kişinin öldüğü benzer bir tekne faciası yaşanmıştı.

Sicilya Kanalında 700 kaçak göçmeni taşıyan tekne battı

İnsan kaçakçılarının tekneleri, kapasitesinin üzerinde yolcu aldığı ve böyle bir yolcuğa uygun olmadığı için sık sık bu tür facialar yaşanıyor.

Pazartesi Libya'dan İtalya'ya göçmen taşıyan bir geminin batması sonucu 400 kişi hayatını kaybetmişti.

Sicilya Kanalında 700 kaçak göçmeni taşıyan tekne battı

PAPA ÖLENLER İÇİN DUA ETTİ

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, dün gece Akdeniz’de teknelerinin batması sonucu öldüğü tahmin edilen 700’e yakın göçmen için dua ederken, uluslararası toplumu, bu soruna çözüm bulmaya çağırdı.

Haberin Devamı

Geleneksel Pazar ayini Angelus kapsamında Papalık Sarayı’ndaki çalışma ofisinin penceresinden binlerce kişiye seslenen Papa Francesco, “Akdeniz sularında yeni bir trajedi haberi geldi. Libya’nın 60 mil açığında göçmenlerle dolu bir tekne battı ve yüzlerce kurban olmasından korkuluyor. Bu trajedi karşısında en derin üzüntülerimi ifade ediyor, ölenler ve onların aileleri için dua ediyorum” dedi.

İTALYA Başbakanı Matteo Renzi, facia için “Akdeniz’de her gün bir trajedi. Nasıl duyarsız kalınabilir” dedi. AB de acil toplanma kararı aldı.

Sicilya Kanalında 700 kaçak göçmeni taşıyan tekne battı
‘Mare Nostrum’a AB desteği kesti

"YENİ TEKNE KAZASI, AKDENİZ TARİHİNİN EN BÜYÜK TEKNE FACİASI OLABİLİR"

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Libya'dan İtalya'ya yaklaşık 700 kaçak göçmen taşırken dün gece Akdeniz'de batan tekneyle ilgili olarak "Ölenlerin sayısının doğrulanması durumunda bu kaza, Akdeniz tarihinin en büyük tekne faciası olabilir" dedi.

Guterres, yaptığı açıklamada "Yaşanan bu kaza, Avrupa'nın insanları böylesi trajik bir sona iten nedenleri kapsamlı bir şekilde ele alması gerektiğine işaret ediyor" ifadesini kullandı ve acilen harekete geçilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Sicilya Kanalında 700 kaçak göçmeni taşıyan tekne battı


Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), teknede bulunan yaklaşık 700 kaçak göçmenden sadece 49'unun kurtarıldığını, 24 kişinin cesedinin bulunduğunu açıklamıştı.

Akdeniz'in Lampedusa Adası açıklarında Ekim 2013'te meydana gelen iki ayrı tekne kazasında yaklaşık 600 kişi yaşamını yitirmişti.

BMMYK'ya göre yıl başından bu yana Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaşan göçmen sayısı 35 bini geçti.

Haberin Devamı

Son kazada ölenlerin eklenmesiyle Akdeniz'i geçmeye çalışırken yaşamını yitirenlerin sayısı bin 600 olacak. Geçen yıl 219 bin göçmen Akdeniz'den Avrupa'ya ulaşmış, 3 bin 500'ü yaşamını yitirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!