Güncelleme Tarihi:
Çin lideri Şi Cinping, üç günlük Rusya gezisinin ikinci gününde Rus mevkidaşı Vladimir Putin’le resmi program çerçevesinde bir araya geldi. Önceki akşam iki ismin, gayriresmi kapsamda 4 buçuk saat süren görüşmelerinde Şi’nin, Putin’i Ukrayna savaşını bitirmeye ikna edemediği; bir diğer deyişle Çin’in, Rusya’ya Ukrayna savaşını sürdürmesi için silah temin etmeme yönündeki tutumunu sürdüreceği değerlendiriliyor.
Şi’nin arabuluculuk rolüne dair ipuçları veren Çin Dışişleri Bakanlığı, Devlet Başkanı’nın Putin ile görüştükten sonra Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’yle de bir telefon görüşmesi yapacağını açıklamıştı.
PUTİN’E ÇİN DAVETİ
Ancak Şi’nin Zelenski’yi aramak yerine daha Rusya’dan ayrılmadan Putin’i “bu yıl içinde uygun olduğu bir zamanda” Çin’e davet etmesi Moskova’da ortak zemin bulunamadığı yorumlarına neden oldu. Liderlerin toplantılarının ardından yayınlanan ortak bildiride ise iki ülkenin “Ukrayna krizinin çözümü için ülkelerin meşru güvenlik kaygılarına saygı duyulması ve diyaloğun çözüm için en doğru yol olduğu konularında hemfikir olduğu” belirtildi.
‘KİEV İSTEKLİ DEĞİL’
Putin ayrıca, “Çin’in barış planının, krizin çözümü için temel olarak alınabileceğini” belirtti, “Ancak şimdiye kadar karşı tarafta böyle bir istek görmedik” şeklinde konuştu. Zelenski’nin danışmanlarından Mihail Podolyak, şu aşamada ateşkesten yana olmadıklarını belirterek, “Bir ateşkes, savaşın kronik hal alması anlamına gelir” görüşünü dile getirmişti.
RUSYA-İNGİLTERE ARASINDA ‘NÜKLEER SİLAH’ GERİLİMİ
Moskova’daki Cinping-Putin görüşmesinin ardından yayınlanan deklarasyonda “Nükleer savaşın kazananı olmaz” vurgusu yer alırken, aynı saatlerde Rusya, İngiltere’yi “nükleer savaşa giden bir adım atmakla” suçladı. İngiltere Devlet Bakanı Annabel Goldie’nin, önceki gün Ukrayna’ya Challenger 2 ana muharebe tanklarından oluşan bir filonun yanı sıra “seyreltilmiş uranyum içeren zırh delici mermiler” sevk edecekleri yönündeki açıklamasına dair konuşan Putin, “İngiltere bunu yaparsa, Rusya’yı karşılık vermeye zorlamış olur” dedi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da bu gelişmenin “nükleer savaş tehlikesine karşı yeni bir adım olduğu ve zaten gidilecek çok da yol kalmadığı” yorumunda bulundu. Çevre ve insan sağlığına zararları konusunda tartışmalar ve araştırmalar sürse de zayıflatılmış uranyum içeren mermiler, modern tankların zırhını delmede etkili olduğu için pek çok ordu tarafından kullanılıyor.