Sert uyarı

Güncelleme Tarihi:

Sert uyarı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2013 01:12

AVRUPA Birliği (AB), yolsuzluklarla ilgili soruşturmayı yapan yargı ve güvenlik mensuplarına yönelik ‘hükümet müdahalesi’ne tepki göstererek ‘Bu durum AB kurallarının doğrudan ihlalidir’ açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Adli Kolluk Yönetmeliği’ndeki değişikliklerin soruşturma sürecinin bağımsızlığı ve tarafsızlıkla ilgili endişelere yol açtığını belirten AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Emniyet müdürlerinin görevden alınması ve emniyet yetkililerine soruşturmalarla ilgili bilgi verme talimatları da dahil olmak üzere yaşanan son gelişmeler, soruşturmaların bağımsızlığı, etkinliği ve tarafsızlığı ile kuvvetler ayrılığı konusunda ciddi kaygılar yaratmaktadır. Bu durum, AB’nin daha önce de tavsiye ettiği gibi uygun bir adli polis sistemi kurulması ihtiyacına işaret etmektedir.” Stano, operasyonla ilgili ilk açıklamasında da ‘Hükümetin soruşturmaya müdahale etmeme ve soruşturmada yargının arkasında durma sözü vermesini not ettiklerini’ belirtmişti.

BAKANLAR HÂLÂ YERLERİNDE

Bu arada, AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkan Yardımcısı İngiliz Liberal Andrew Duff, AB’yi Türkiye’deki gelişmelere karşı, ‘sessiz kalmakla’ suçladı. Duff, AB Komisyonu’na yönelttiği önergede, “Medya saldırı altında, Türkiye’de büyükelçiler suçlanıyor ve bakanlar hâlâ yerlerinde. Bu durum başka hangi ülkede yaşanabilir” dedi. AB Komisyonu, ekim ayında yayımladığı İlerleme Raporu’nda, ‘Yolsuzluk’ konusunda Türkiye’ye şu eleştirileri sıralamıştı:

RAPORDA DA UYARMIŞLARDI

Siyasiler ve kamu görevlilerinin beyan ettikleri mal varlıkları ile ilgili olarak yeterli denetim bulunmamaktadır.
Milletvekillerinin ve üst düzey kamu görevlilerinin yolsuzlukla ilgili davalarda dokunulmazlıklarının sınırlandırılması konusunda ilerleme kaydedilmemiştir.
Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Stratejisinin uygulanması, siyasi anlamda daha kararlı olmayı ve sivil toplumun daha kapsamlı katılımını gerektirmektedir.
Yolsuzluk davalarıyla ilgili soruşturma, iddianame ve mahkûmiyet kararlarına ilişkin bir izleme mekanizması hâlâ oluşturulmamıştır.
Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 167. maddesi çerçevesinde 2005 yılında kabul edilen Adli Kolluk Yönetmeliği, Avrupa standartlarına uygun olarak henüz uygulanmamış olup, savcılıklara bağlı adli kolluk birimleri kurulmamıştır. Savcılar, İçişleri Bakanlığı’na bağlı kolluk birimlerinden yararlanmaktadır. Savcılar kolluk birimlerinin soruşturmalarını etkin bir biçimde sevk ve idare etme kapasitelerini geliştirmeli ve kolluk faaliyetlerini sıkı bir biçimde kontrol etmelidir. mZeynel LÜLE

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!