Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "TUR" ile TSİ 11.15'te Senegal'in başkenti Dakar'a geldi.
Erdoğan’ı, Leopold Sedar Senghor Havalimanı'nda Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, Başbakan Muhammed Bun Abdullah Dionne, İçişleri Bakanı Abdoulaye Daouda Diallo, Dışişleri Bakanı Mankeur Ndiaye, Turizm Bakanı Maimouna Ndoye Seck, Genelkurmay Başkanı Augustin Tine, Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Nilgün Erdem Arı ve büyükelçilik personeli resmi törenle karşıladı.
Erdoğan’ın tören kıtasını selamlamasının ardından, iki ülke milli marşları çalındı. Erdoğan ve Sall daha sonra baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirmek üzere şeref salonuna geçti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da Senegal'e geldi.
"ÇOK İYİ BİR İŞBİRLİĞİMİZ VAR"
Senegal Devlet Başkanı Sall, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Senegal'i ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Türkiye ile çok iyi bir işbirliğimiz var" dedi.
Sall, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti kapsamında Dakar'daki Leopold Sedar Senghor Havalimanı'nda gerçekleştirilen baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. İki ülke ilişkilerine değinen Sall, "Hükümetlerimiz arasında kısa süre önce bir arsa anlaşması imzalandı. Ankara ve Dakar'da bulunan söz konusu arsalarda Senegal ve Türkiye'nin yeni büyükelçilik binaları inşa edilecek. Türkiye Cumhuriyeti, Afrika’da varlığını göstereceğini iddia etti ve Dakar'ı Afrika'nın merkezi olarak seçti" diye konuştu.
Türk iş adamlarının Senegal'de önemli yatırımlar üstlendiklerine dikkat çeken Sall, SUMMA İnşaat'ın yaptığı Diamniadio Uluslararası Konferans Merkezi ile gurur duyduklarını söyledi.
Sall, söz konusu tesisin devamında çok fonksiyonlu 15 bin kişilik stadyum, spor kompleksi ve 5 yıldızlı otel inşa edileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Ayrıca, SUMMA ve LİMAK Türk şirketlerinin Senegal'de yapımı süren yeni uluslararası havalimanını bitireceğini ve işletmesinde rol alacaklarını burada açıklamak istiyorum. Gördüğünüz gibi Türkiye ile çok iyi bir işbirliğimiz var."
MÜLTECİ KRİZİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bir gazetecinin Avrupa Birliği'nin göç sorunuyla baş etmekte sorun yaşadığını ifade ederek, bu konuda Türkiye'nin üstleneceği rolleri sorması üzerine, sadece Suriye'den Türkiye'ye 2 milyon 700 bin mültecinin geldiğini belirtti.
Irak'tan da 170 bin kişinin ülkeye geldiğine işaret eden Erdoğan, Türkiye'nin belediye ve sivil toplum kuruluşlarının harcamaların dışında şu ana kadar devlet bütçesinden mülteciler için 9 milyar dolar harcadığını kaydetti.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Konseyinden Türkiye'ye şu ana kadar sadece 455 milyon dolar destek verildiğini aktaran Erdoğan, "Biz şu anda da yine gelen mültecileri almaya devam ediyoruz. Rusya, Suriye rejimi yakıyor, yıkıyor, vuruyor. Biz ise hala bu insanlara bakmak için onlara yardım etmek için kabul ediyoruz. Bütün kamplarımızda onları desteklemeye devam ediyoruz. Şu anda kamplarımızdaki mültecilerin sayısı, 280 bin. 280 binin dışındakiler ise çeşitli şehirlerimizde iskan ediliyorlar. Hükümetimiz şu an bütün bu mültecilere karşı onları nasıl istihdam edebiliriz, buna yönelik bazı çalışmalar yapıyor. Dünyada bu şekilde başka bir ülke yok" diye konuştu.
2 SAAT 45 DAKİKA KALDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal'deki temaslarının ardından özel uçak "TUR" ile TSİ 14.00'de Türkiye'ye hareket etti.
Erdoğan ve beraberindeki heyeti, Dakar Leopold Sedar Senghor Havalimanı'ndan Senegal Devlet Başkanı Sall, Başbakan Muhammed Bun Abdullah Dionne, İçişleri Bakanı Abdoulaye Daouda Diallo, Dışişleri Bakanı Mankeur Ndiaye, Turizm Bakanı Maimouna Ndoye Seck, Genelkurmay Başkanı Augustin Tine, Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Nilgün Erdem Arı ve diğer yetkililer uğurladı.