Güncelleme Tarihi:
Yunanistan’ın hazırlıksız olması nedeniyle, Türkiye ile AB arasında 18 Mart’ta Brüksel’de sağlanan ve 20 Mart’ta yürürlüğe giren anlaşmanın, pazartesi gününden itibaren fiilen de uygulanmaya başlanmasında sorun çıktı. Anlaşmanın, sembolik de olsa uygulanmaya başlanması için son dakikaya kadar çaba sarf ediliyor. Anlaşma, Türkiye’nin 4 Nisan Pazartesi gününden itibaren, Ege adalarına 20 Mart’tan sonra gelen mülteci ve göçmenleri geri kabulünü öngörüyor. Hürriyet’in edindiği bilgilere göre, Türkiye geçtiğimiz günlerde, Yunanistan’a “4 Nisan’da 500 mülteci ve göçmen gönderin. Biz mültecileri geçici barındırma merkezlerinde, göçmenleri ise kamplarda tutacağız. Bu nedenle, mültecileri charter uçak seferleriyle direkt Adana’ya, göçmenleri ise gemi ile Dikili’ye gönderin” mesajı gönderdi. Yunanistan, dün öğle saatlerine kadar cevap vermedi.
YASA DÜN OYLANDI
Yunan Parlamentosu, 18 Mart’taki Türkiye-AB anlaşmasını onaylayan, Ege adalarına gelen mülteci ile göçmenlerin hakları ve Türkiye’ye gönderilebilmeleri ile ilgili prosedürü içeren yasa tasarısını ancak dün sabah görüştü ve akşam saatlerinde de oyladı. Yasada, Türkiye “3’üncü Güvenli Ülke” olarak adlandırılmıyor. Buna karşı “3’üncü Güvenli Ülke”nin tanımı yapılıyor. Edinilen bilgilere göre, Yunanistan, bu konuda önce tüm AB ülkelerinin Türkiye’yi “3’üncü Güvenli Ülke” ilan etmelerini bekleyecek. Yasada ayrıca, mülteci ve göçmenlerin iltica ve itiraz başvurularına cevapların 14 gün içinde verilmesini de öngörüyor. Yunan adalet mekanizmasının şartları, bu kadar kısa sürede iltica ve itiraz başvurularının incelenmesini neredeyse imkansız kılıyor. Yasanın çıkarılmasıyla, bugünden itibaren mülteci ve göçmenlerin iltica talepleri resmen de kabul edilecek. Yunanistan ayrıca, bugüne kadar daha göçmen-mülteci ayrımını da yapmadı.
FORMÜL ARANIYOR
Yunanistan’ın hazırlıklarını tamamlamamış olmasından dolayı Türkiye-AB anlaşmasının normal şekilde uygulanmaya başlanması neredeyse imkansız. Dolayısıyla, anlaşmanın sembolik olsa bile uygulanmaya başlaması için çaba sarf ediliyor. Konuşulan bir “formül”, pazartesi günü hiçbir mültecinin gönderilmemesi, buna karşı, 20 Mart’tan sonra adalara gelen ve iltica talebinde bulunmayan göçmenlerden 500’ünün, Türkiye ile Yunanistan arasında 2002 yılında imzalanan ve geçen Şubat ayında itibaren yaklaşık bin göçmenin Türkiye’ye iade edilmesiyle ivme kazandırılan anlaşma çerçevesinde Türkiye’ye gönderilmeleri. AB kaynakları ise, gerek Yunanistan gerek Türkiye’nin gerekli hukuki çerçeveyi tamamlamadıklarından sözkonusu 500 mültecinin bile Türkiye’ye gönderilebileceğinden şüpheli olduklarını söylediler.
SAKIZ'DA KAVGA
Yaklaşık 1500 göçmen ve mültecinin bulunduğu Sakız adasında olaylar çıktı. Mülteci ve göçmenler “freedom” diye slogan atarak Geçici Barındırma Merkezi’nin tel örgülü kapısını kırdılar. Polis, mülteci ve göçmenleri tekrar geri püskürttü. Ardından Suriyeliler ve Afganlar arasında kavga çıktı. Bıçakların çekildiği kavgada 5 kişi yaralandı. Polis gözyaşartıcı bomba kullanarak kavganın büyümesini önledi. 200 kadar Sakız sakini ise “güvenlik istiyoruz” sloganıyla adanın merkezinde gösteri yaptı.
BMMYK: TÜM GÜVENLİK TEDBİRLERİ ALINMALI
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Avrupa Birliği ile yapılan bir anlaşma çerçevesinde Türkiye’ye geri gönderilecek mültecilerin gönderilmesine başlanmadan önce tüm güvenlik tedbirlerinin alınması gerektiği uyarısını yaptı. BMMYK ayrıca, Yunanistan’da şartların mülteciler için gittikçe kötüleştiğini belirtti. İsviçre’nin Cenevre kentinde dün yapılan bir basın toplantısında konuşan BMMYK sözcüsü Melissa Fleming, bu uyarının “Her iki ülkede de devam eden büyük boşluklardan dolayı” yapıldığını belirti. Flemming, Yunanistan’ın sığınma sistemini desteklemek için Avrupa Birliği’nden daha fazla yardım isterken, “Bu ve diğer bölgelerde panik ve yaralanma tehlikesi gerçek bir risk” dedi. Önceki gece çıkan olaylarda üç kişinin bıçakla yaralandığı Midilli ve Sisam adalarıyla beraber Atina’nın Piraeus limanı ve Makedonya sınırındaki Idomeni’de mülteciler için şartlar gittikçe kötüleşiyor.
ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ‘TÜRKİYE, SURİYELİ SIĞINMACILARI GERİ GÖNDERİYOR’
Uluslararası Af Örgütü (AI) dün yaptığı açıklamada Türk yetkililerinin ocak ayının ortasından bu yana neredeyse her gün, yaklaşık 100 erkek, kadın ve çocuktan oluşan grupları toplayıp Suriye’ye gönderdiğini iddia etti. Açıklamada, “Türkiye’den savaştan tahrip olmuş Suriyeli mültecilerin büyük ölçekte zorla geri gönderilmeleri, bu ayın başında Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan mülteci anlaşmasındaki ölümcül kusurları açığa çıkarıyor” denildi.