Güncelleme Tarihi:
Amerikalı araştırmacılar diabet hastalığı ile ilgili yeni bir bulgu ortaya çıkararak kesin ve daha az zahmetli tedavi için umutları artırdılar. İnsulin hormonu salgısı eksikliğinden kaynaklanan ve şeker hastalarını ömür boyu ilaç tedavisine mahkum eden hastalığın insulinsiz tedavisi gündeme geldi.
Boston'daki Massachusetts Genel Hastanesi araştırmacıları dünyada 135 milyon kişiyi pençesine alan ve öldürücü hastalıklar listesinde 4'ncü sırada yer alan diabetin bir sırrını daha çözdüler. Araştırma ekibinin başkanı Harvard Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Gary Ruvkun'un verdiği bilgilere göre, söz konusu buluş Caenorhabditis adlı bir kurtçuk üzerinde yapılan deneyler sırasında yapıldı.
Ruvkun ve ekibi, metabolizmasının insulin hormonu salgısına ihtiyacı olan kurtçuğun bu salgıyı kontrol eden daf-16 adlı genin mutasyona uğraması ya da böyle bir gene sahip olmaması durumunda bile yani vücuduna insulin salgılanmadığı durumda da şeker hastalığına yakalanmadığını belirledi.
Bilim adamları aynı metabolizma özelliklerine sahip olan insanlarda da söz konusu genin saptanması ve müdahale edilmesi halinde tıpkı kurtçukta olduğu gibi şeker hastalığının ortaya çıkmayacağını savundular.