Seçimin kazananı ‘Küçük Merkel’ oldu

Güncelleme Tarihi:

Seçimin kazananı ‘Küçük Merkel’ oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2017 14:05

Almanya’nın Saarland Eyalet seçimleri eylül ayında yapılacak genel seçimler için ilk sınavdı. Sosyal Demokratlar (SPD) başbakan adayları Martin Schulz rüzgarıyla Saarland’ta ilk sınavı kazanmayı planlıyordu. Ama seçimin kazananı ‘Küçük Merkel’ oldu.

Haberin Devamı

ALMANYA’da bu yıl süper seçim yılı. Pazar günü Saarland Eyalet seçimleri yapıldı. 7 Mayıs’ta Schleswig Holstein, hemen ertesi hafta, 14 Mayıs’da en büyük eyalet Kuzey Ren Vestfalya seçimleri var. 24 Eylül’de ise genel seçimler yapılacak. Saarland, Almanya’nın güney batısında, Fransa sınırı kenarında, yaklaşık bir milyon nüfusuyla Bremen’den sonra ikinci küçük eyalet. Başkenti Saarbrücken, Berlin’den daha çok Paris’e yakın. Saarbrücken Paris arası 393 kilometre. Trenle iki saat. Ama Saarbrücken Berlin 724 kilometre ve trenle 6.5 saat. 

Küçük olmasına rağmen Saarland seçimleri genel seçimler için ilk sınav değerindeydi. 800 bin seçmenli Saarland’da anketler SPD’yi, rakibi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile başabaş gösteriyordu. Başbakan adayı Martin Schulz’la beklenmedik bir rüzgar yakalayan Sosyal Demokratlar ilk iktidar değişimine Saarland’tan başlamayı düşlüyordu. Paltosunu çıplak bir dilenciyle paylaşan Aziz Martin’e benzetilen Schulz, sosyal adalet teziyle büyük bir ümit ve coşku yaratmıştı. Ama Martin Schulz rüzgarı Saarland’a uğramadı. SPD bir önceki eyalet seçiminden yüzde 1 daha az oy aldı.

Haberin Devamı

CDU OYLARINI ARTIRDI
Seçimin kazananı partisi CDU içinde adı Merkel’in yerine geçen ve ‘Küçük Merkel’ diye tanınan Annegret Kramp Karrenbauer oldu. Karrenbauer seçimi SPD’ye karşı açık farkla kazandı. Oylarını yüzde 5.5 artıran CDU, yüzde 40.7 oranında oy aldı.
Saarland’ta seçimin bir diğer kazananı hiç şüphesiz Merkel oldu. CDU’nun Saarland’ta oylarını artırması, seçmenin aynı zamanda Merkel’in politikasını onaylaması anlamına geliyor. Merkel böylece süper seçim yılına zaferle başladı.

Seçimin kazananı ‘Küçük Merkel’ oldu

KIRMIZI - KIZIL TERS TEPKİ
Partisi SPD’yi şahlandıran Martin Schulz ilk sınavı kaybetti. Futboldan gelen Schulz, seçim sonucunu kendisi için 1-0 yenik olarak niteledi.
Seçimin diğer kaybedeni Sol Parti’yle Oskar Lafontaine oldu. SPD, Sol Parti’nin eyaletteki lider adayı eski sosyal demokrat Lafontaine ile flört ediyordu. Kırmızı kızıl koalisyon flörtü işe yaramadı. Hatta ters tepti.
Merkel, Schulz yarışı en çok küçük partileri vurdu. Seçime katılım oranı yüzde 69.7 ile yüzde 8 oranında artmasına rağmen Yeşiller yüzde 5 barajını geçemedi ve meclis dışı kaldı. Hür Demokratlar (FDP) meclise giremedi. Yabancı ve İslam karşıtı AfD yüzde 10’ların üstünde oy bekliyordu. Umduğunu bulamadı ve yüzde 6.2 oyla meclise girdi.

Haberin Devamı

DİĞER EYALETLERİ BEKLEMEK LAZIM
Saarland Almanya’nın sadece ikinci küçük eyaleti değil, aynı zamanda nüfusu en yaşlı eyalet. Seçmen Saarland’ta değişim istemedi ve mülteci krizini başarıyla yöneten Annegret Kramp Karrenbauer başbakanlığında, CDU, SPD koalisyonuna devam dedi. Genel seçimler üzerine bir tahminde bulunmak için henüz erken. Şimdi 7 Mayıs’ta Schleswig Holstein ve 14 Mayıs’ta Kuzey Ren Vestfalya seçim sonuçlarını beklemek lazım. Martin Schulz etkisi ilk darbeyi aldı. Tek başına coşku yetmiyor. Schulz’un sosyal adalet talebinin içini doldurması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!