Seçimi üç eyalet belirleyecek

Güncelleme Tarihi:

Seçimi üç eyalet belirleyecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Seçim uzmanı Prof. Reiter, sonuçları İstanbul'da değerlendirecek

Connecticut Üniversitesi Siyasi Bilimler Profesörü Howard Reiter, Amekikan Başkonsolosluğu Basın-Kültür Merkezi'nin davetlisi olarak 8 Kasım sabahı, İstanbul'da Conrad Oteli'nde seçimleri değerlendirecek. Daha önceki Amerikan seçimlerinde CBS, BBC gibi yayın kuruluşuna danışmanlık yapan Prof. Reiter ile ABD seçimlerini ve adayları konuştuk.

Profesör Reiter'a bakarsanız, Cumhuriyetçi Parti adayı Teksas Valisi George Bush ile Demokrat Parti Başkan Yardımcısı Al Gore arasında belirgin bir fark yok. ‘‘Her şeyin resmen son dakikada belli olacağı bir seçim yaşıyoruz’’ diyor. Kendisi Türkiye'ye gelmeden önce oyunu Yeşil Parti'nen adayı Ralph Nader için kullanmış. Ancak karısının Al Gore'a oy vereceğini söylüyor. Prof. Reiter, Hürriyet'in sorularını şöyle cevaplandırdı:

KATILIM ORANI

Bush önde gibi görünüyor. Seçimlerin sonucunu hangi faktörler belirleyecek?

- Michigan, Florida ve Pennsylvania eyaletlerindeki oylar belirleyici olabilir. ABD'den ayrıldığımda Al Gore, Florida'da önde gidiyordu. Aynı başarıyı diğer üç eyalette gösterirse seçimleri alabilir. Katılım oranı diğer bir önemli faktör. Genelde Cumhuriyetçilerde katılım daha yüksektir. Demokratlar sandık başına gitmeyi pek sevmezler. Bu kez sandık başına gitmeye karar verirlerse bu Gore'un lehine olur.

Katılım oranını nasıl tahmin ediyorsunuz?

- Sanırım yüzde 45 ile 50 dolayında olacak.

GENÇLERİN DESTEĞİ

Nader'in Demokratlardan oy aldığı söyleniyor. Siz de Nader'e oy verdiğinize göre Gore'un oylarını bölenlerdensiniz.

- Zannetmiyorum. Benim oy verdiğim eyalette zaten Gore önde. Karım da Gore oy vereceğine göre aileden bir oy Demokratlara yeterli. Son kamuoyu yoklamalarına göre, Nader'in seçmenlerinden yüzde 28'i de Gore'a kayabileceklerini söylüyor. Özellikle gençler Nader'i destekliyor.

İKTİDAR KİMİN

Nader'in farkı ne?

- Esas mesele Bush ile Gore arasında fark olmaması. Gore'un tek üstünlüğü silahların kontrolü, kürtaj, sosyal güvence gibi konularda daha aklı başında bir politika izlemesi. Nader değişik şeyler söylüyor. Tüketicinin dev şirketlere karşı haklarını savunan sadece o var.

Evet. Romancı Norman Mailer'in dediği gibi ‘‘Uzun zamandan beri bu ülkede gerçek iktidarı başkanlar değil, şirketler ellerinde bulunduruyor.’’ Ama ne yazık ki Nader'in oy potensiyeli sadece yüzde 4. Nader olmayacağına göre Beyaz Saray'da hangisi görmek istersiniz?

- Gore ile daha az mutsuz olacağım.

DOĞAL DAVRANIYOR

Bush'un Amerikan seçmeniyle daha iyi diyalog kurduğu söyleniyor.

- Daha doğal davranıyor. Gore hem daha mesafeli, hem doğuştan bir iletişim ustası değil. Kampanyanın sonlarına doğru açılmakla birlikte Bush kadar sıcak değil. Bir de partisiyle ilgili sorunları var. Clinton ile birlikte kendisini ‘‘yeni demokrat’’ olarak tanımladığı için fazla solda görünmek istemiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!