Güncelleme Tarihi:
Bir çeşit bağımsızlık referandumuna dönüştürdükleri seçimlerden galip çıkan partilerin oylarının yüzde 50’nin altında kalması ise farklı yorumlara neden oldu. Katalanların bağımsızlığına karşı çıkan İspanyol gazeteleri, ayrılıkçıların oyların yarısından azını aldığını, dolayısıyla 18 ay içinde gitmeyi planladıkları gerçek bağımsızlık referandumu için güçlü destek bulamadıklarını yazdı. Merkez sağ çizgideki El Mundo gazetesi, “Katalanların çoğunluğu bağımsızlığa hayır dedi” başlığını atarken, El Pais gazetesi “Seçimi kazandılar ancak referandumu kaybettiler” yorumunu yaptı.
Rajoy: Egemenliği görüşmem
Bağımsızlık yanlısı Junts pel Si (Evet İçin Birlikte) koalisyonunun lideri Raul Romeva ise İspanya’dan ayrılma yolundaki referandum planından geri adım atmayacaklarının sinyalini verdi. Romeva, “Süreci meşrulaştıran bir çoğunluğu kazandık” dedi. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy “İspanya’nın birliği ve egemenliği üzerine” görüşme yapmayacağını söyledi. Daha önce Katalonya’nın İspanya’dan ayrılmasının anayasaya aykırı olduğunu ifade eden Rajoy bu kez de “Bazılarının iddia ettikleri haklar kanunun dışında kalıyor ve şimdi görüldü ki, insanların çoğunluğunun desteğini de alamadılar” ifadelerini kullandı.
Radikal sol anahtar rolde
Ayrılıkçı Katalan partilerinin koalisyonunun karşısında İspanya’nın itirazı dışındaki bir başka sorun da radikal sol görüşlü Halk Birliği Adaylığı (CUP) partisinin kendilerine destek verip vermeyeceği. Seçimde 10 vekil kazanan CUP, destek vermezse ayrılıkçılar 62 vekilde kalıyor ve parlamentoda çoğunluğu sağlayamıyor. CUP, seçim öncesi açıklamasında destek şartı olarak bağımsızlık yanlısı partilerin oy oranının yüzde 50’yi geçmesi gerektiğini öne sürmüştü. Ancak oy oranları yüzde 47.8’de kaldı. CUP ayrıca, ayrılık yanlısı olmakla birlikte muhafazakar bir siyasetçi Katalonya Özerk Bölgesi’nin Başkanı Artur Mas’a da karşı. CUP, Mas’ı Katalonya’daki kemer sıkma politikalarından sorumlu tutuyor.