‘Seçime yüksek ilgiden etkilendik’

Güncelleme Tarihi:

‘Seçime yüksek ilgiden etkilendik’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2019 08:30

Yerel seçimler dünya medyasında geniş yankı buldu. Avrupa Konseyi’nin Türkiye’deki seçimleri izleyen Yerel ve Bölgesel Otoriteler Kongresi’nin Başkanı Andrew Dawson da seçimlere katılım oranının yüksek olmasından etkilendiklerini söyledi. AB’den de yüksek katılıma övgü geldi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin de üye olduğu Avrupa Konseyi’nin Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin Türkiye’deki yerel seçimleri izlemek üzere görevlendirdiği heyetin başkanı Andrew Dawson, Ankara’daki basın toplantısında “Vatandaşların seçime gösterdiği ilgiden çok etkilendik” dedi. 20 ülkeden gelen 22 gözlemciden oluşan heyetin 10 farklı gruba ayrılarak Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır gibi şehirlerde gözlemde bulunduğunu belirten Dawson, Malatya’da seçime gölge düşüren bazı olaylar yaşandığına işaret etti. Dawson, “Ölümlerin yol açtığı trajediyi hafife almıyoruz, ancak seçimlerin genel olarak olumlu havada geçtiğini söylemek mümkün” ifadesini kullandı.

YÜZDE 84’E VURGU

Seçimlere yüzde 84 oranında katılımın sağlandığını aktaran Dawson, “Vatandaşların seçime gösterdiği ilgiden de çok etkilendik. Aynı zamanda teknik yetkinlik konusunda da çok etkilendiğimizi söylemeliyim. Gerçekten Türkiye gibi büyük bir ülkede bunun başarılması çok etkileyiciydi” diye konuştu. Dawson, seçimlerin yürütülmesi ve teknik yeterlilik konularının konunun bir kısmını oluşturduğunu söyleyerek, “Seçimlerin gerçek anlamda demokratik olduğu ve Avrupa Konseyi’nin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkesine uygunluğuna karar vermek için daha fazlası gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

AB’DEN KATILIMA ÖVGÜ

AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, Türkiye’de seçimlere katılım oranının yüksek olmasının yerel demokrasiye olan ilgiyi gösterdiğini söyledi. Kocijancic, basın brifinginde yaptığı açıklamada, oy kullanma işlemleri sırasında hayatını kaybeden vatandaşlar için başsağlığı dileğinde bulunarak, “Seçimlere katılım oranının yüksek olması, seçmenlerin yerel demokrasiye olan ilgisini ortaya koyuyor” dedi. Avrupa Konseyi’nin gözlemci heyetinin ilk değerlendirmelerini dikkate aldıklarını belirten Kocijancic, nihai sonucu beklediklerini sözlerine ekledi. Nihai raporun temmuz ayında açıklanması bekleniyor.

‘Seçime yüksek ilgiden etkilendik’

Haberin Devamı

DÜNYA BASINI YAKIN TAKİPTE

ALMANYA
SPIEGEL dergisi, “Cumhurbaşkanı Erdoğan yerel seçimlerde Ankara’yı kaybetmiş görünüyor. Seçim gecesi İstanbul’da dramatik anlar yaşandı. Önce eski başbakan ve AK Parti adayı Binali Yıldırım kazandığını açıkladı. Ardından muhalefet partisi CHP adayı itiraz etti” değerlendirmesini yaptı.

BILD gazetesi, AK Parti’nin başkentte kaybettiğini, ekonomi metropolü İstanbul’da ise kıl payı bir sonuç göründüğünü yazdı.

DIE WELT gazetesi, “Erdoğan başkent Ankara’da olduğu gibi sürpriz biçimde İstanbul’u da muhalefet partisi CHP’ye kaptırmış görünüyor” yorumunu yaptı.

ABD
ASSOCIATED PRESS (AP) haber ajansı, “Cumhurbaşkanı Erdoğan pazar günkü yerel seçimlerde zafer ilan etti, ancak muhalefetin başkentteki kazancı partisinin hakimiyetine gölge düşürdü” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

NEW YORK TIMES gazetesi, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, genel itibariyle zafer ilan etti, AK Parti’nin muhalefetteki CHP’nin 15 puan önünde olduğuna işaret etti. Ancak siyasi kariyerinde ilk kez, Türk siyasi gücünün merkezi Ankara’da belediye seçimlerinde yenilgiyi tadıyor, belki ülkenin iş merkezi ve memleketi İstanbul’da da bunu tadabilir” yorumunu yaptı.

İNGİLTERE
BBC yayın kuruluşu, yerel seçimlerde muhalefetin Ankara ve İstanbul’da kazanımlar elde ettiğini, ancak AK Parti’nin de sonuçlara itirazının söz konusu olduğunu belirtti.

GUARDIAN gazetesi, Türkiye’nin en büyük metropolü olan İstanbul’da muhalefetin önde olduğunu, bununla beraber iktidardaki AK Parti ve müttefiki MHP’nin Türkiye genelinde oyların yarısından fazlasını aldığını aktardı.

Haberin Devamı

INDEPENDENT gazetesi, AK Parti’nin İstanbul ve Ankara’yı çeyrek asırdan bu yana kontrol ettiğini, ikisini de kaybetmenin önemli bir uyarı olabileceğini yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!