Seçim öncesi gözdağı

Güncelleme Tarihi:

Seçim öncesi gözdağı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2014 01:03

MISIR’da Minye Ceza Mahkemesi’nin, önceki gün ‘şiddete teşvik, karakollara saldırı ve polis memurlarını öldürme’ suçlamasıyla idam cezası verdiği 683 kişi arasında Müslüman Kardeşler Teşkilatı İhvan’dan en üst düzey isim Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii.

Haberin Devamı

Söz konusu olaylar sırasında Minye’de değil, Kahire’de olduğu bilinen 70 yaşındaki Bedii dün görülen duruşmada “İdam cezaları, iktidardakilerin tabutuna çakılan son çivi. Rejim çökmek üzere. Bizler Allah ve Resulü’nün yolunda ölmeye hazırız” dedi. Bedii, darbeyle devrilen eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin oğlu Usame Mursi üzerinden yaptığı açıklamada ise “Beni bin kere idam etseler de doğru yoldan dönmeyeceğim” mesajı verdi. Müslüman Kardeşler yandaşlarına ağır cezalar verilmesinin Mayıs ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde darbe yönetiminin İhvan’a baskı yapıp gözdağı vermeyi hedeflediği yorumları yapılıyor. 3 Temmuz 2013 darbesiyle seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi deviren darbenin lideri General Abdülfettah el-Sisi şimdi yeni seçimlerin favorisi olarak görülüyor.

İç savaş çıkarmak istiyorlar

İdam cezası alan diğer kişilerin yakınları ise şunları söyledi:

Beş ay önce gözaltına alınan ve önceki gün idam cezası alan iki çocuk babası ezcası Ebu Bekir İsmail’in kardeşi Emir İsmail:”Kardeşim masum bir adam. Sakallı ve Kuran-ı Kerim’i ezbere biliyor diye gözaltına alındı.”
İki kardeşi dün cezaya çarptırılan 37 yaşındaki esnaf Ahmed Ömer: “Minye’yi Suriye’ye çevirmek istiyorlar anlaşılan, çünkü bu idam cezalarından biri infaz edilirse içsavaş çıkabilir.”
Minye Ceza Mahkemesi, önceki gün mart ayında idam cezasına çarptırılan 529 kişiden 37’sinin cezasını onaylamış, 492 kişinin cezasını ise müebbete çevirmişti. Bunlardan sadece 153 kişinin tutuklu olduğu biliniyor. Önceki günkü davada ise 683 kişi 10 dakikada yargılanıp idam cezası aldı. Bunların da sadece 50’sinin tutuklu olduğu belirtiliyor. İki hüküm kararında da temyiz yolu açık bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!