Güncelleme Tarihi:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı, felaketi hafife almakla suçlayan Alman Der Spiegel’in internet sitesindeki haberde maden ocağının önünde yakınlarından haber bekleyenlerin hikâyesi anlatılarak, “Bunlar kocası, kardeşi, oğlu veya amcasının haberini bekliyor: O hayatta mı?” ifadeleri de kullanılıyordu. Haberin başlığının sosyal medyada infial yaratması üzerine AK Partililer de tepki olarak dergi karşıtı bir kampanya başlatmıştı. Sosyal medya portalı Twitter’da #ScherDichZumTeufelDerSpiegel (Cehenneme kadar yolun var, Der Spiegel) etiketiyle başlatılan kampanya da AK Parti destekçilerinden oldukça ilgi gördü. Dergi, bu gelişme üzerine AK Partililere cevap niteliğinde ikinci bir haber yayınladı. Dergi karşıtı kampanyanın sloganı olan #ScherDichZumTeufelDerSpiegel başlığıyla hazırlanan haberin Türkçe çevirisi de yer aldı. Haber, “Bir maden faciası Türkiye’yi sarsıyor, madeni işleten firma yetersiz açıklamalar yapıyor, hükümet uygun olmayan tepkiler veriyor. Faciadan kurtulanlar ve madende yaşamlarını yitirenlerin yakınları öfkeli. Erdoğan taraftarları, eleştirilere öfke ile yanıt veriyorlar - ve SPIEGEL ONLINE da bundan payını alıyor” girişiyle başladı.
‘Hükümete öfke’
Muhabir Hasnain Kazım’ın, Türklerin Başbakanlarına verdikleri tepkiyi yazmasına gelen eleştirilerin yer aldığı ikinci haberde, “Soma artık tüm dünyada tanınıyor. Çünkü, oldukça fazla basın mensubu bu hafta, Türkiye’nin batısındaki bu ilçeden dünyaya haber geçti. Bunu, yapacak daha iyi işleri olmadığından değil, bilakis Soma’da haber değeri olan trajik olaylar yaşandığından yaptılar. (...) Soma’da düzinelerce naaş aynı anda toprağa verildi, mezarlıklarda katlanılması zor sahneler ortaya çıktı. Birçok gazeteci ağlayan bir adamın ya da kadının üzerine üşüştüğünde insanların “Yeter artık, yeter!” demesini bekledim. Ama bunun yerine konuşmaya ve yanıtlarını bugüne kadar hâlâ almayı bekledikleri sorular sormaya başladılar. İnsanlar, Erdoğan hükümetine öfkeliler. Böyle bir facianın nasıl olabildiğini, güvenlik standartlarına neden uyulmadığını bilmek istiyorlar. Ancak iktidar sahipleri bu soruların yanıtlarını hâlâ veremedi. Bunun yerine, Erdoğan, birçok insanın acımasız bulduğu bir konuşma yapıyor. Bunun yerine, ölü sayılarının gerçeği yansıtmadığını söylemelerinin ardından maden işletmecisi Soma Holding, işçilere ve kurtarma ekiplerine basına konuşma yasağı getiriyor. Ne mutlu ki, hepsi bu yasağa uymuyor” ifadeleri yer aldı.
Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Mayıs’ta Köln’e yapacağı ziyaret, Alman politikacılar arasında tartışma başlattı. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hıristiyan Birlik Partileri ve Yeşiller Partisi siyasileri Alman basınına yaptıkları açıklamalarda Erdoğan’ın ziyaretini eleştirdi.
Dış basında Soma faciası
The Times: “Erdoğan’ın ziyaretinin Soma’nın acılı halkını rahatlatmada başarısız olduğunu söylemek mümkün.”
AP: ABD’li haber ajansı Soma’daki faciadan kurtulan Erdal Bıçak’ın yöneticilerin metan gazı seviyelerini ölçümleme cihazları olduğunu ve yükseldiğini bildikleri hâlde kendilerine söylemediklerini öne sürdüğü açıklamalarını, “Bıçak, facianın sorumlusunun, ihmalkâr şirket olduğunu savunuyor ve bildiği bir şey var, o da madene geri dönmeyeceği” ifadeleriyle verdi.
CNN: “Türk yetkililer, geçen hafta Soma’da 301 kişinin ölümüne yol açan kömür madeni faciasıyla bağlantılı 16 kişiyi gözaltına aldı. Maden sektöründe çalışanlar arasında hükümete güvensizlik yüksek seviyede.”